Header Ads


FACEBOOK'UN ASILSIZ PAYLAŞIMLARLA İLGİLİ İPUÇLARI

ASIL SORU NEDEN ASILSIZ HABER VEYA PAYLAŞIM YAPILIYOR.


Facebook bu asılsız haberlerden sonra kendi güvenilirliğinin de sarsılacağını fark etmiş olacak ki  "Facebook'ta asılsız haberlerin yayılmasını durdurmak istiyoruz." adlı bir uyarı penceresi oluşturmuş ve tüm kullanıcılarını bu ekran ile karşılıyor.

Peki neden asılsız haberler çıkıyor bunu hiç düşündünüz mü?
Neden başlıklar dikkat çekici bir şekilde atılıyor bu asılsız haberlerde?

Asılsız haberlerden facebook ta yara almaya başladı.

Bu soruların en basit cevabı reklam gelirlerini arttırmak ve bu sayede daha fazla para kazanmaktır.
İnternet ortamında insanların nasıl ve hangi yollardan para kazandığını bildiğiniz anda aslında facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya hesaplarında çıkan bu tür haberler hiçbir şekilde sizin dikkatinizi çekmeyecektir. Bu sosyal medya hesaplarında çıkan asılsız veya dikkat çekici başlıklarla yazılmış haberlerin aslında bir pazarlama ve reklam taktiği olduğunu bildiğiniz içinde bu tür haber başlıkları veren siteleri ziyaret etmeye ihtiyaç duymayacaksınız.



FACEBOOK BİZE ASILSIZ HABERLERİ TESPİT ETMEDE NE KADAR YARDIMCI OLABİLECEK?


Aşağıda okuyacağınız uyarılara açıklayıcı bilgiler getirmek gerekirse; Url dediğimiz bizi asılsız habere yönlendiren sitenin adresidir. Bu internet explorer, mozilla, chrome gibi web tarayıcılarında gitmek istediğimiz internet sayfasının adresidir. Genelde çoğu insan artık google'a yazdığından adres çubuğuna veya tıklayıp ta girdiği adresin tam haline bakmaz. Yanlış bir adrese yönlendirilmek istemiyorsanız da bir bağlatıya tıklamadan önce farenizin işaretçisi ile haberin ya da yazının üstüne geldiğinizde web tarayıcınızın en altında adres çıkacaktır oradan doğru adrese gidip gitmediğinizi çok rahat kontrol edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse FACEBOOK YALANLARI!! diye size okumanız için bir bağlantılı yazı verdim. Siz bu yazıya direk tıklarsanız belki ben sizi başka bir sayfaya yönlendirmek için böyle bir başlık atmış olabilirim. Bu yüzden bu yazıya veya fotoya tıklamadan önce mutlaka gitmek istediğiniz bağlantının üzerine gelerek web tarayıcınızın altında ki çıkan adrese bakın.

Son olarak çarpıcı başlıkların hepsi asılsız değildir. Bütün sorun insanların bir şekilde o sayfaya tıklamaları ve ziyaret etmesi istenmesinden dolayı maalesef abartılı veya gerçek haberle çok az ilgili başlıklar kullanılıyor. bu yüzden önemli olan aslında sizin ne düşündüğünüz ile ilgilidir haberlere inanıp inanmayacağınız konusu.
Web tarayıcılarında adres(url) bu şekilde görünmektedir. 

Gelelim Facebook bizi bu tür asılsız ve dikkat çekici başlıklı paylaşımlardan nasıl uzak tutacağımıza dair verdiği bilgilere:

Başlıklara şüpheyle yaklaşın. Çoğu zaman asılsız haberlerin, tamamı büyük harflerle yazılmış ve ünlem işareti eklenmiş dikkat çekici başlıkları vardır. Başlıktaki sarsıcı iddialar size inanılmaz geliyorsa, muhtemelen inanmamanız gerekir.



İnternet adresine (URL) yakından bakın. Sahte veya taklit bir internet adresi (URL), asılsız bir haberi işaret ediyor olabilir. Pek çok asılsız haber sitesi, internet adresinde (URL) küçük değişiklikler yaparak gerçek haber kaynaklarını taklit etmektedir. Siteye giderek internet adresini (URL) gerçek kaynaklarla karşılaştırabilirsiniz.

Kaynağı araştırın. Haberin, doğruluk konusunda itibarlı, güvendiğiniz bir kaynak tarafından yazıldığından emin olun. Haber tanımadığınız bir kuruluştan geliyorsa, daha fazla bilgi almak için "Hakkında" kısmına bakın.
Bu haber tamamen dikkat çekmek için
 bu şekilde başlıklandırılmıştır.

Yazı biçiminin olağan dışı olup olmadığına dikkat edin. Pek çok asılsız haber sitesinde yazım hataları veya tuhaf sayfa düzenleri olur. Bunları görürseniz habere dikkat edin.

Fotoğraflara dikkat edin. Asılsız haberler çoğu zaman üzerinde oynanmış görüntüler veya videolar içerir. Bazen fotoğraf gerçek olduğu halde bağlam dışında kullanılmış olabilir. Nereden geldiğini doğrulamak için fotoğrafı veya görüntüyü internette aratabilirsiniz.

Tarihleri inceleyin. Asılsız haberlerdeki tarih ve saat çizgisi mantıksız olabilir veya olayların tarihleri değiştirilmiş olabilir.

Kanıtları kontrol edin. Yazarın kaynaklarını kontrol ederek doğru olduklarından emin olun. Kanıt olmaması veya adı belirtilmeyen uzmanlara güvenilmesi haberin asılsız olduğunu işaret edebilir.
Başka haber kaynaklarına bakın. Aynı haberi bildiren başka haber kaynağının olmaması, haberin asılsız olduğunu gösterebilir. Haber, güvendiğiniz birden fazla kaynak tarafından bildiriliyorsa, haberin doğru olma ihtimali daha yüksektir.

Haber bir şaka mı? Bazen asılsız haberler ile mizahı veya hicvi ayırt etmek zor olabilir. Haber kaynağının parodi konusunda tanınmış olup olmadığını kontrol edin ve haberin detaylarından ve tonundan sadece eğlence amaçlı olup olmadığını anlamaya çalışın.

Bazı haberler kasten yanlış bilgi içerir. Okuduğunuz haberler hakkında eleştirel bir yaklaşımla düşünün ve sadece güvenilir olduğunu bildiğiniz haberleri paylaşın. Kaynak

Takıldığınız bilgi almak istediğiniz bir konu olursa yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.