Header Ads


İnternete "SOPA" Amerikan Senatosundan...

 18 Ocak Çarşamba günü  binlerce site SOPA'yı protesto etmek için karanlığa bürünecek,ABD ve Dünya tarihinin en büyük online protestosu...

 24 Ocak 2012 tarihinde , Amerikan Kongresinde, Senato, Amerikalıların büyük bir çoğunluğunun karşı olmasına rağmen, internet sansürünü geçirmek için oy verecek. Senato ve SOPA PIPA House - özgürce konuşma, gizlilik ve huzur, haklarını korumak için tasarıyı kapattırmak için başta Amerika olmak üzere bütün dünyada eylemler yapılmakta. 

SOPA NEDİR?
Kanunun yasalaşması halinde neyin legal neyin illegal kabul edileceği konusunda ciddi endişeler var. Buna göre YouTube'da paylaşılan bir video bile yasadışı kabul edilebilecek. Kullanıcıların itiraz ettiği nokta ise bu kanunun istismar edilebileceği ve isteyenin istediği siteyi kapattırabileceği endişesi.
Öte yandan SOPA'ya tepki gösteren Wikipedia bugün İngilizce sayfalarını erişime kapatacak. İnternette birçok blog da benzer tepkiler vererek sitesini bir günlüğüne erişime kapatıyor.
SOPA Nasıl İşleyecek?
SOPA(Taslak Metin) , ABD hükümeti fikri mülkiyetin ihlal olduğunu görmektedir siteleri engellemek için çeşitli yollar kurmaya yetkilidir . Tasarı, telif eserler yasadışı kopyalama ve dağıtımını yabancı web sitelerine sahip film stüdyoları, Plak ve TV şirketlerini  korumak için eğlence sektörüne yönelik hazırlanmıştır.



SOPA'yı Destekleyenler
Cumhuriyetçi Lamar Smith, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı: Smith'in ofisi taslağı yazdı ve o SOPA'nın ana sponsoru.
Cumhuriyetçi Bob Goodlatte, fikri mülkiyet, rekabet ve İnternet Evi yargı komitesi alt komitenin başkanı.
Cumhuriyetçi Mel Watt, alt komitenin, fikri mülkiyet, rekabet ve İnternet Evi yargı komitesi rütbeli üyesi . Watt SOTA'nın internette nasıl çalıştığı hakkında yorum yapan ve anlatan kongre üyesi oldu.
Cumhuriyetçi Howard Berman, alt komite, fikri mülkiyet, rekabet ve İnternet Evi yargı komitesi üyesi

Aynı zamanda Recording Industry Association of America,Amerika'da çoğu Fotoğrafçılık Derneği, Hollywood ve çeşitli emek örgütleri (Directors Guild gibi) çoğu SOPA'ya destek vermekte.Haliyle bu işten en çok zarar edenler onlar olunca...

Gizmodo SOPA'ya destek olan firmaların tam listesini yayınladı SOPA'ya destek için imza atan şirketlerin başında alan adı ve hizmet barındırıcısı,GoDaddy.com önde gelen bir isim , Diğer tanınmış isimler şunlardır: Comcast, ABC, ESPN, CBS, Teamsters, Major League Baseball, Sony, Time Warner, Viacom ve Warner Music.


Peki SOPA'ya kimler Karşı

Hemen hemen bütün önemli teknoloji şirketleri SOPA'ya karşı. 
Bunlar: AOL Boing Boing Creative Commons Daily Kos Disqus eBay Etsy Facebook foursquare Google Grooveshark Hype Machine Kickstarter Kaspersky LinkedIn Mozilla MetaFilter OpenDNS O’Reilly Radar Reddit Techdirt PayPal Torrentfreak Tumblr Twitter TechCrunch Yahoo! Zynga Scribd YCombinator Wikipedia Reddit Namecheap Petzel ICanHasCheezburger Quora Embedly MediaTemple CloudFlare StackExchange (Stack Overflow) Github Linode Hostgator Square The Huffington Post Craigslist ESET 4chan Buradan SOPA'yı destekleyen sitelerin toplu halini görebilirsiniz.SOPA'yı Destekleyen diğer şirketler listesi.

Facebook, Google, eBay / PayPal, oturaklı, Kaspersky, Reddit, Mozilla, Tumblr, Twitter, Yahoo, Scribd, Quora, Github, Kare, AOL.
Politikacıları içinden ise, bu konuya dokunan yalnızca büyük GOP başkan adayı Cumhuriyetçi Michelle Bachmann.

Burada diğer önemli rakipler:
Cumhuriyetçi Darrell Issa, Gözetim ve Hükümet reformu ve aynı zamanda Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı . O SOPA'nın en önemli rakibi ve Twitter hesabında  ve SOPA / PIPA hakkında sık tweet göndermesiyle biliniyor.
Cumhuriyetçi Zoe Lofgren, üye House Yargı Komitesi.
Cumhuriyetçi Jason Chaffetz, alt komite, fikri mülkiyet, rekabet ve İnternet Evi yargı komitesi üyesi .
Cumhuriyetçi Jared Polis, yeni "İnternet şampiyonu." Polis, bir web sitesi aşağı çekmek için bir mahkeme kararı gerekli kılmaktadır SOPA birkaç önerilen değişiklikleri yapılan Yargı Komitesi üyesi.
Cumhuriyetçi Mike Honda,
Listelenen ilk dört temsilci komitede iki gün boyunca tartışma yaptı. SOPA taslağı imzalanması  için sorumlu kişiler. Esasen, önerilen değişikliklerin Yargı Komitesi, bir sonraki Kongre oturumu kadar tartışmayı ertelemek için  (uzun süreli politik tartışmalarla  kasıtlı bir gecikme) olarak görev yapmıştır.

Tanınmış düşünce kuruluşu Heritage Vakfı, SOPA'ya karşı çıktı . 

Türkiyede ise ,internettutulması.com ile bu yasa tasarısının geçmemesi için eyleme destek veriliyor.
Dünya çapında yapılacak eylemin Türkiye ayağını ise internettutulmasi.com oluşturuyor. Sitede “Eylem bir tek Türkiye’de değil, dünya genelinde binlerce sitenin katılımıyla gerçekleşiyor. Çarşamba günü internet sitesi sahipleri siyah index atarak bu eyleme katılıyorlar” siteden alacakları kod ile katılmak isteyen blog ve site sahipleri bu "SOPA" eylemine destek verebilecekler.

SOPA Nasıl Kabul edilecek?
Amerkan senatosunun üçte ikisinin çoğunluunu alması gerekecek olan yasa tasarısının ihtiyacı olan senatör sayısı 67 olarak açıklanmış, 24 Ocak 2012 tarihinde PIPA(Protect ip Act)(Ekonomik Yaratıcılık ve Fikri Mülkiyet Yasası 2011 veya PIPA Hırsızlık Real Çevrimiçi Tehditlere önlenmesi) İnternet protokollerinin koruma yasası olarak bilininen tasarı geçerse SOPA'nın da onaylanacağına kesin gözüyle bakılmakta.
Kaynak:http://www.readwriteweb.com/archives/what_you_need_to_know_about_sopa_in_2012.php

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.