Header Ads


DOLANDIRILMAK İSTEMİYORSANIZ BUNLARI YAPMANIZ GEREKİYOR.


DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİNE KARŞI NELER YAPABİLİRİZ.

Günümüzde teknolojinin sunduğu kolaylıklar aynı zaman da dolandırıcılar içinde büyük kolaylıklar sağlamıştır. 

Geçtiğimiz her gün bir yeni dolandırıcılık yöntemi ile karşılaşıyoruz. 

Peki bu dolandırıcılık yöntemlerine karşı alacağınız bir kaç tedbir ile hayatınızdan uzaklaştırabileceğinizi biliyor muydunuz?




KARGODAN ÇIKAN BOŞ A4 KAĞIDI İLE YAPILAN DOLANDIRICILIK


Olayın kurgusu ve başa gelmiş hali şu şekilde:
Adınıza bir kargo geliyor ve siz kargoyu almak için kargo firmasına gidiyorsunuz. İşinizin yoğunluğundan veya önemsemediğinizden dolayı kargo yetkililerin yanında kargonuzu açmıyorsunuz sonra evinize geçtiğinizde ya da müsait olduğunuz bir zaman kargonuzu açıyorsunuz ve içinden çıkan sadece boş bir A4 dosya kağıdı kargo poşetinin içine iyice bakıyorsunuz ama  yok sadece boş kağıt o kadar.

Gönderen kısmına bakıyorsunuz tanımıyorsunuz. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsunuz ama maalesef durum öyle değil.
Dolandırıcılar tarafından gönderilen bu kargoyu teslim aldığınız için artık borçlusunuz. Bu yöntem son günlerde çoğalabilir çünkü dolandırıcılar internet alışverişlerinin çokluğunun farkında ve bunu kendilerine bir avantaj olarak çevirmeye çalışıyorlar en büyük oyunları ise sizlere satmadığı bir ürünü teslim aldırarak ürünü size sağlam olarak teslim etmiş gibi göstermek ve siz bu gelen kargoyu kargo firması görevlisinin yanında açmadığınız sürece ben böyle bir ürün teslim almadım deme şansınız yok çünkü hukuk ispata bakıyor (Bu yazımız da ilginizi çekecektir  MAHKEMEYE "MAĞDURUM" DEDİ, MAHKUM OLDU  )ve siz o kargoyu teslim alırken attığınız imza ile ürünün ne olduğunu bile bilmeden eksiksiz ve tam olarak aldığınıza dair kabul beyanını imzalamış oluyorsunuz.

BÖYLE BİR KARGO YÖNTEMİ İLE YAPILAN DOLANDIRICILIK KARŞISINDA NE YAPABİLİRSİNİZ?

Yapacağınız yöntem aslında genel bir kargo veya satın aldığınız ürün kontrolü için olmazsa olmaz bir yöntemdir. Ürün size teslim edildiği anda ürünü size teslim edenlerin gözü önünde mutlaka açarak kontrol etmenizdir. Kontrol etmeden teslim aldığınız her şey unutmayın daha sonra sizin canınızı sıkacak sorunlara neden olacaktır.

Bu yöntemi hayatınızın her noktasında uyguladığınız andan itibaren dolandırıcıların işini çok zorlaştıracak hatta büyük oranda kendinizi riskli grup dışına çıkaracaksınız.


TELEFON DOLANDIRICILIKLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER.

Bu uygulayacağınız yöntem ise telefon ile gelen ve bir şekilde sizin bilgilerinize ulaşmış kişilerin kullandığı her türlü dolandırıcılık için geçerlidir. Sizi arayan kişi mutlaka sizin adınızı soyadınızı vererek doğru kişi ile mi görüştüğünü onaylamaya çalışacaktır. Kesinlikle konunun ne olduğunu ve nereden arandığınızı netleştirmeden kim olduğunuzu onaylamayınız. Konunun ne olduğunu ve nereden arandığınızı bilmeden isminiz de dahil kişisel bilginizi paylaşmanız dolandırıcıların işini kolaylaştırcaktır. Bu yüzden telefon ile gelen görüşmelerde yasal kurumlar bile olsalar sizi neden aradıklarını öğrenmeden "BUYURUN BENİM" demeyiniz. Zaten görgü kuralı gereği birbirlerini tanımayan insanların telefon ile aradığında "Ben(biz) şu kurumdan(şu kişi vasıtası ile), şu konu için  şu kişiyi aramıştım siz misiniz?" demesi gerekmektedir. Gerekli bilgileri aldıktan sonra onaylayıp onaylamamak artık size kalmıştır. Bu yöntemi alışkanlık haline getirmek yine dolandırıcıların işini zorlaştıracaktır.


İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN DOLANDIRICILIKLAR İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER


Şu an en basit ve can yakan dolandırıcılık yöntemi "ABONE" yöntemidir. Telefondan internete girdiğiniz zaman bazı reklam siteleri böyle bir yöntem kullanıyor. Kilonuzu takip edin, Haberler telefonunuza gelsin, Yeni oyunlar, v.s. örnekler çoğaltılır. Bu yöntem cep telefonu İnternet bağlantınızı paylaştırdığınız zaman ise daha tehlikeli bir hal alıyor. Sizin internetinizi kullanan kişilerde farkına varmadan bu reklam sitelerine tıkladığında aboneliği onaylamış oluyor ve siz faturayı görene kadar durumdan haberdar olmuyorsunuz. Bu yöntemi de savuşturmak için ise bu yazımızı okuduktan sonra hemen Cep telefonu operatörünüzü arayarak 3. kişilere ya da firmalara karşı abonelik izinlerinizin kapatılmasını isteyeceksiniz. Bu şekilde söylediğinizde sizi anlamazlar ise bu yazıyı onlara okuyabilirsiniz o zaman anlayacaklardır. 

İnternet üzerinden yaptığınız alışverişlerden sonra kredi kartı bilgilerinizin yanlış kişilerin eline geçmesini istemiyor veya şüpheli işlemlerin başınıza gelmemesi için ise yapılacak yöntemler şu şekildedir. Kesinlikle bankanızın güvenlik hizmetleri hakkında bilgi alınız ve onları uygulayınız. Bu kadar basit tek yapmanız Bankanızı arayacaksınız ve güvenlik önlemlerini tek tek işleme aldırdıktan sonra yapmanız gerekenleri öğreneceksiniz. Aylık cüzi miktar karşısında yapılacak kart sigortaları ise fazladan bir koruma sağlayacaktır.

Son olarak ise e-devlet'i (https://www.turkiye.gov.tr/) kullanmak gerektiğidir. Hakkınızda açılan haciz davalarından tutunda diplomanıza kadar her şey bu portal altında devletimiz tarafından hizmet verilmektedir. https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler

https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler 

İlk defa başvuracak iseniz mecburen PTT'ye gitmek zorundasınız ama ilk defa kullanmıyor ve e-devlet şifrenizi unuttu iseniz :

Şifrenizi mi unuttunuz? Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip ve doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni şifre oluşturabilirsiniz.  Dilerseniz e-devlet'(https://www.turkiye.gov.tr/) üzerinden yeni şifre oluşturabilirsiniz.

 Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

 İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında müşterisi olduğunuz bankanın İnternet şubesi sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı'na giriş yapabilir, 


Yukarıda yazdıklarımızı uygular ve hayatınız için vazgeçilmez hale getirebilirseniz büyük oranda dolandırıcılık tehlikesini hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.
turkiye.gov.tr dolandırıcıları uzak
tutmak için kullanmak gerekli


Gelelim Posta Gazetesinden Bilal Emin Turan'ın haberine bu haberde ise İlamsız yani Mahkeme Kararı olmadan yapılan İcra Takipleri üzerine yapılan dolandırıcılıktan bahsediliyor. Bu dolandırıcılık için mahkeme kararı gerekmiyor fakat bir şekilde size tebliğ edilmesi gerekiyor bu yüzden eğer size Tebligat ulaşır ise o zaman vakit kaybetmeden bu borca itiraz etmek için en yakınınızda ki İcra Müdürlüğüne itiraz ediniz. En çok dikkat edeceğiniz husus ise e-devlet'i (https://www.turkiye.gov.tr/) adresini mutlaka ve mutlaka kullanınız.



Dolandırıcılar hiç boş durmuyor ve her gün bir yenisini icat ettikleri yöntemlerle masum insanın hayatını karartıyor. Bunlardan bir tanesi ve son günlerde sıkça rastlananı ise icra takibi Haciz oyunu gün yüzünde çıktı! İcra takibi genelde borç ödenmediğinde alacaklılar tarafından başlatılır. Çoğu kişi mahkeme kararı olması gerektiğini düşünür. Ancak durum hiç de zannettiğiniz gibi değil. Belgesiz ve mahkemesiz icra takibi var
İSTEDİĞİ TUTARI YAZIYOR
 Mahkeme kararı olmadan yapılan bu işleme 'ilamsız icra takibi' deniyor. Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, icra dairelerine giderek, 'ilamsız icra takibi' için başvuru yapıyor. Başvurunun kabul edilmesi için her hangi bir belge, borç kağıdı, fatura veya mahkeme kararına gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, 40-50 liralık masrafla hiçbir şeyden haberi olamayan vatandaşın adresine 500-2000 lira arası ödeme emri yollatıyor.
İTİRAZ YOKSA KESİNLEŞİR
 Ödeme emrini alan vatandaşlar, bir yanlışlık yapıldığını düşünerek, yasaya göre 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezse borcu kabul etmiş sayıyor. Borç ödenmezse haciz işlemi başlatıyor. Borçlu buna itiraz ederek borçlu olmadığıyla ilgili dava açabilir. Mahkeme masrafı 500-600 lira. Dava 1.5-2 yıl sürüyor. Ayrıca haczi durdurmak için anaparanın yüzde 115'i kadar teminat yatırmak gerekiyor.
Aman itiraz süresini geçirmeyin. Dolandırıcılar yine iş başında. Borcunuz olmadığı halde hacizlik olabilirsiniz. 100 binlerce kişinin kimlik bilgilerini ele geçiren sahtekarlar, mahkeme kararı ve belge olmadan icra takibi başlatıyor.
7 gün içinde itiraz etmezseniz...
İcra dairesinden gelen borç tebligatına 7 gün içinde itiraz edilmezse, borç kesinleşiyor. Sahte polis, savcı ve avukatlar bu kez de sahte icra yöntemiyle vatandaşı kandırmaya çalışıyor. Üstelik bu kişiler gerçek avukat ismi kullanıyor. Yani avukatlar da mağdur. Vatandaşa ödenmemiş borçları varmış gibi sahte icra takibi gönderen dolandırıcılar, "7 gün içinde ödenmezse borç katlanır" diyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız icra dairesine gidip 'Hiçbir borcum yoktur' şeklinde dilekçe vermeniz gerekiyor.
İLK ADRES HAKEM HEYETİ 
 Tüketicilerden en çok alacaklı olan enerji, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler de hızlı tahsilat için ilamsız icra takibi başlatabiliyor. Ancak Mart 2015 tarihli Yargıtay kararına göre; (Karar sayısı: 2015/8738), şirketlerin fatura gibi alacaklarını bu yolla tahsil hukuka aykırı. Bu kararla, şirketler 3610 liranın altındaki alacakları için ilk önce Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuracak.
6 AY SÜRESİ VAR 
Hakem heyeti, alacakla ilgili kararı 3 ay 6 ay arasında sonuçlandırıyor. Tüketici bu aşamada ödeme yaparsa ek masraf olmadan borçtan kurtulabilir. Ama borcunu ödemezse hakem heyetinin kararıyla icra takibi başlatabiliyor. Avukat Hakan Tokbaş, "İlamsız icra takibine itiraz süresini (7 gün) geçirirseniz, gecikmiş itiraz yolu var. Bunun için mağdurun 7 günde bir engeli nedeniyle (sağlık raporu gibi) itiraz edemediğini istpatlaması diye konuştu. Posta Gazetesi/
Bilal Emin Turan http://www.msn.com/tr-tr/finans/ekonomi/haciz-oyunu-g%C3%BCn-y%C3%BCz%C3%BCne-%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1/ar-AAmoUcK?li=AA4Zjv&ocid=spartanntp

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.