Header Ads


Roma Plastiği(Roma İmparatorlugunda Heykel Sanati Augustus Heykelleri)


Augustus'un 3 tip portresi vardır
 Roma ile ilgili yeni bir ders içeriğini sizlerle paylaşıyorum arkadaşlar Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 4. Sınıf Roma Plastiği Ders notlarımı yayınlıyorum. Umarım işinize yarar.



Roma Plastiği

İ.Ö 44 Yılında Caesar’ın ölümüyle başa geçen Augustus Roma siyasetinde önemli bir rol oynamaktadır. İ.Ö. 27 de Roma yönetim rejimini cumhuriyetten imparatorluğa çevirir. İ.Ö. 31 de Actium savaşında Marcus Antonius’u ve Cleopatra’yı yenerek Mısır'ı Roma topraklarına katmıştır. İ.Ö. 23 ‘te Octavianus Augustus adını alır.


Augustus iktidar yıllarında kendi portrelerini ve yaptığı işleri anlatan kabartmalarıyla kendisinin ve Roma imparatorluğunun da propagandasını yapmıştır.

Augustus'un Portreleri:

Augustus'un 3 tip portresi vardır. Bu ayrım Agustus’un saçının alnına düşmesi şekli ile yapılmaktadır. Bu portrelerde Roma'nın dört erdeminden en az birini mutlaka görüyoruz..

1- Virtus: cesaret

2- Clementia: merhamet ve tölarans.

3- Piatas: dine bağlılık, itaat.

4- Iustitia: adalet



1- Actium(Octavian) Tipi Portreleri:

Augustus'u tüm portrelerinde genç betimlenmiştir. İ.Ö. 5.yy heykellerini ve Polykleitos’un heykellerinden Doryphoros heykelini örnek almıştır. Bu tip portrede alındaki iki girinti dikkat çeker.


2- Prima Porta Tipi Portreleri:

Roma da Villa Livia da bulunan heykelden yola çıkarak bu portre özelliğini öğreniyoruz. Heykelde burnunun tam hizasında saç ikiye ayrılır, üç perçem buklesi alnı kaplar.


Augustus'un Prima Porta Heykeli:

Bugünkü Roma’ya 15 km uzaktaki banliyö. Milattan önce 30 yılından yani cumhuriyet dönemi Romasından beri varlığını sürdüren ve Augustus döneminde Augustus’un eşi olan Livia Drusilla’ya ait bir villaya da ev sahipliği yapmıştır. Şehre yaklaşırken ilk görülen kısım oldugu için ilk cadde anlamına gelen "prima porta" adı verilmiştir.
Augustus'un Prima Porta Heykelinin ünü villanın 1596’da yeniden keşfedilmesiyle biraz daha artmış


Prima Porta’nın , ama villanın Livia Drusilla’ya ya da bilinen ismiyle Iulia Augusta’ya ait olduğunun anlaşılması 1860'ları bulmuştur. Bu tarihlerde villada bulunan Augustus heykeli, milattan önce 20'de gerçekleşen kutlamalar anısına yapılmış bronz heykelin mermer kopyası olsa da, üzerindeki ayrıntılı rölyeflerle orijinal heykelden ayrılmaktadır.

Augustus sağ elini öne uzatmış şekilde, sol elinde ise bir mızrak tutmaktadır. Sağ ayağının arkasında ise eteğini tutmakta olan bir Eros betimlenmiştir.


Augustus'un Prima Porta Heykelinin Zırhı:

Sembolik propaganda sahneleri ve figürleri yer alır. Merkezde; İ.Ö. 43 yılında Romanın Parthlarla yaptığı savaş sonucu kaybettiği sancağın Tiberius tarafından savaşmadan başarılı bir siyasetle geri alışı betimlenmiştir. Roma askeri Mars(Ares) olarak betimlenir. Merkez sahnenin sağında ve solunda yenilgiye uğratılan Keltler ve İspanikler betimlenmiştir. Keltin yanında birde domuz betimi yer alır.
Augustus'un Prima Porta Heykelinin Zırhı

Zırhın solunda geyik üzerinde Diana(Artemis) simetriğinde sağ tarafta grifon üzerinde Apollon yer alır.( Augustus bu tanrıların savaşta kendine yardım ettiğine inanır.)

Merkez sahnenin altında Tellus bir elinde bereket boynuzu diğer elinde bebek ile betimlenmiştir. Merkez sahnenin üzerinde gökyüzü ile ilgili tanrılar yer alır: sol tarafta güneş tanrısı, sağ tarafta Aurora ve Venüs(Afrodit) betimlenmiştir.(Venüs Aeneas Troia’dan kaçarken yol gösterir.) zırhın en üstünde dünyayı taşıyan Caius veya Satyr olduğu düşünülen bir figür betimlenmiştir.

Bu betimlemelerle Romanın dünya hakimiyetinin propagandası yapılır. Prima Porta Augustus için önemli olduğu kadar Roma propagandası içinde önemlidir.
Heykelin yanında Erosun olması kendi soyunun propagandasının da yaptığını kanıtıdır.(Eros Venüs’ün oğlu)

Augustus’un Toga Heykeli:
     
      Pontifex Maxima tipindeki heykellerinin tümünü Augustus’tan sonraki gelen imparatorlar yaptırmıştır. Bu heykelde Hadrianus veya Marcus Aurelius zamanında yapılmış olmalıdır. Toga giymesi soyluluk göstergesi, başını örtmesi ise dindarlık göstergesidir.(Pieatas) burada Pontifex Maxima unvanını aldıktan sonra tanrılara olan itaatini vurgulamaktadır.(din adamı yönünü gösterir.) (Capite Velato da deniyor.)
Pontifex Maxima tipindeki heykellerinin tümünü Augustus’tan sonraki gelen imparatorlar yaptırmıştır.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.