Header Ads


Bu Bombardıman Olmasaydı Avrupa Almanya'nındı


İkinci Dünya savaşı ile ilgili ilginç bir bilgiye ulaşınca sizlerle paylaşmadan edemedim. Resmen kopuş noktası burada başlamış, o kadarilginç bilgiler çıkıyor araştırdıkça insan hayretler içerisnde kalıyor.


Peenemünde,Almanya ile Polanya Arasında Baltık denizinde bulunan Usedom adasında sıradan bir köy gibi durması sizi yanıltmasın.
17 Ağustos 1943 günü akşamın geç saatlerinde 600 ağır bombardıman uçağından mürekkep bir RAF (İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri) filosu Kuzey Denizi'nin üzerinden geçerek Almanya topraklarına girdi. Ertesi gün yayınlanan tebliğde Almanya'daki Peenemünde araştırma merkezine hücum edildiği bildiriliyordu. 


İngiliz casusluk teşkilatı uzun müddet devam eden çalışmalardan sonra Peenemünde 'nin uçan bombaların araştırma ve imal merkezi olduğunu öğrenmişti. Almanlar, Peenemünde  gibi sessiz sedasız bir yerden, düşmanların şüphe etmeyeceğinden o kadar emindiler ki, burada önemli bir savunma tertibatı bile almaya lüzum görmemişlerdi. 

Üstelik Berlin'i ve daha başka yerleri bombalamaya giden İngiliz uçakları Peenemünde'nin üstünden gelip geçiyor ve bir tanesinin bile oraya bir bomba bırakmak aklına gelmiyordu.
Aslında bu, İngilizler'in bir taktiğiydi. Peenemünde  üstünden geçen uçaklar fotoğraf çekiyordu.Bombardıman tarihi olarak 17 Ağustos seçildi. Bombardımanın önemi uçakların mürettebatına bile söylenmemiş, ancak Peenemünde'nin bir radar merkezi olduğu ve burada birçok bilginin yaşadığının tespit edilmiş bulunduğu anlatılmıştı.Her biri dört motorlu 600 ağır bombardıman uçağı çeşitli istikametlerden Peenemünde'ye doğru ilerlerken.Almanlar bunun gene Berlin'e yönelmiş bir hücum olduğunu düşünüyordu. Bu sayede 600 RAF uçağı hemen hemen hiçbir savunma ile karşılaşmadan bu çok önemli merkezi hallaç pamuğu gibi attılar. Son uçak filosu Peenemünde'den ayrılırken nihayet Almanlar'ın aklı başına gelmiş ve avcı uçakları düşmanın peşine takılmıştı. Vuku bulan savaşta İngilizler 41 uçak kaybettiler ki, böyle önemli bir savaş için pek mühimsenecek  bir rakam değildi.Ertesi gün burada yaşayan 7 000 ilim adamı ve teknisyenden en az 5 000'inin öldüğü anlaşıldı. Bu bombardıman Almanlar'ın bütün planlarını altüst etmişti. Bu sayede Almanlar 1943-1944 kışında gizli silâhlarını kullanmadılar.Halbuki Peenemünde yok edilmeseydi Almanlar ulaştırma merkezleri, yığınak noktaları, limanları havaya uçuracak, belki de Normandiya çıkarması hiç yapılamayacaktı. Bu da dünyanın çehresini değiştirmeye yetebilirdi.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.