Header Ads


AIDS, Artık tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiş.

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü, 1995 yılından bu yana hem hastalık hakkında bir farkındalık ve bilinç yaratmak hem de bu hastalıktan dolayı hayatını kaybedenlerin anısına sahip çıkmak adı altında yıllardır 1 Aralık tarihinde çeşitli etkinliklerle kutlanır
1995 yılına ait Hürriyet gazetesinde şöyle bir haberle karşılaştım ve üşenmedim, araştırmaya başladım, konu önemliydi yapılan çalışmalara göre haber yayınlandıktan 3 yıl sonra ilaç ve aşı tamam olacaktı.
Aradan 16 yıl geçti o zaman dedim ki evet buldular çünkü artık ses soluk çıkmıyor, derken bu haberde geçen kişi google amcada çıkmıyor.
Çıkmasın boşverin, bu araştırmalar sırasında AIDS'in artık tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiş olduğunu öğrendim. Uzun ve masraflı bir süreç ama en azından artık her yıl 3-5 milyon AIDS hastalığına yakalanmış insanlar, ölmekten kurtuluyor. Umarım tam ve kısa süreli tedaviyide yaygın hale getirirler...

Bu arada aids hala yaygın olarak Afrikada varlığını yoğun bir şekilde göstermektedir. Hastalığın bu kadar yoğun olmasının sebebi ise tedavi için gerekli ilaçların ve sağlık hizmetlerinin ulaşımının yeterli olmamasından kaynaklanıyormuş. Ne acıdır ki  diğer birçok iyi şey gibi Afrika da yaşayan insnalar AIDS hastalığının tedavi imkanlarına çok zor ulaşıyormuş.21. yy'da Açlıktan
ölmelerin olduğu bir kıtada AIDS gibi pahalı bir tedavisi olan hastalıktan ölmeleri malesef çok da garip gelmiyor.
 Kaynak:http://www.aidsnedir.com
 Bu hastalıktan dolayı sıkıntı çekenler için tekrar ve tekrar canı gönülden dilerim ki, tam ve kısa süreli tedavili günlere ulaşmadan, hastalığa yenilmesinler.

Bu arada  sadece 1995 yılında değil 2011 yılında da yine ismi Luis olan bir doktor 3 yıl içinde AIDS aşısını hazır edeceklerini söylemiş. http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1305303129&year=2011&month=05&day=13 umarım bu haber de diğer haberler gibi içi boş çıkmaz hoş bu sefer Bu Louis Picker adına Google amcada bol bol ulaşabiliyoruz.


1995 yılına ait Hürriyet gazetesindeki AIDS ile İlgili Haber
"Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nün Eğitim ve Araştırma Müdürü İmmünolog Dr. Lois Teulierls, "AİDS aşısı için cok önemli mesafe kaydettik bir terslik çıkmazsa AİDS aşısını 3 yıl içinde piyasaya vereceğiz" dedi'


•Paris'te Türk gazetecileri ile konuşan Dr. Teulierls aşının Kasım'dan itibaren Tayland, Brezilya, Uganda, Ruanda  ve daha sonra belirlenecek bir Avrupa ülkesinde 50 bin sağlıklı insan üzerinde denenmeye başlanacağını  belirterek şu açıklamalarda bulundu.

Bugüne dek yapılanlar "Aşı önce hayvanlarda deneni. Sonra, Faz 1 adı verilen evrede insanlar üzerindeki yan etkilen araştırıldı. Faz 2 evresinde ise doz çalışması yapıldı. Simdi Faz 3 evresine geldik. 5  ayrı ülkede 50 bin  sağlıklı insan üzerinde deneme yapacağız." Çalışma 3 yıl sürecek "Bu kişilerin 25 binine AİDS aşısı verirken,  25 binine ise AİDS aşısı yerine ilaç olmayan zararsız bir sıvı vereceğiz. Daha sonra karşılaştırma yapacağız. Başarılı olursak, Faz 4 evresine yani aşıyı piyasaya sunma aşamasına gelmiş olacağız." 20 milyon AlDS'li var
Dünyada şu anda 20 milyon kadar AİDS hastası okluğunu bugüne dek hastalıktan 3.5 milyon kişinin öldüğünü  hatırlatan Dr. Teulıerls. aşı yapımında canlı fakat hastalık yapmayan virüs kullanıldığını açıkladı."


Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

2 yorum:

  1. merhaba.birkaç ay önce bir röportajda aids tedavisinin bulunduğunu kısa zaman sonra açıklanacağını söyleyen bir bey vardı.o röp u deli gibi arıyorum.sizin gözünüze çarpmışmıydı?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Benim bulduğum bilgiler bunlardır, isterseniz http://www.aidsnedir.com üzerinden iletişime geçin belki onlar biliyorlardır.

    Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.