Header Ads


Kadim bir içecek şarap...

  TÜRKİYE ŞARAPLARI
Kadim bir içecek şarap... Hitit, Antik Yunan, Roma, Mısır; Anadolu'dan ve civarından geçmiş tüm medeniyetlerden kalma kültürel bir miras adeta. Şarabı üreten, dünyanın şimdiki şarap kültürü içerisinde söz sahibi olan ülkelerden biri değil belki Türkiye.
 

Ancak doğusundan batısına, başka topraklarda aynı kalitede yetiştirilemeyecek özgün üzümler üretiliyor. Türkiye'nin üzümlerini anlatmaya bir Urartu mirası ve anavatanı Elazığ olan Öküzgözü ile başlayalım. Adını iri tanelerinden alan Öküzgözü yuvarlak, koyu renkli ve yumuşak tanenlere sahip. Diyarbakır ve Elazığ'da yetişen Boğazkere ise tanen oranı fazla ve buruk bir tada sahip; bu yüzden Öküzgözü ve Boğazkere kupajlarda mükemmel bir uyum yakalıyor ve yıllandırılmaya müsait bir kırmızı şarap haline geliyor. İzi sürüldüğünde bizi Hitit dönemine götüren yuvarlak taneli, meyvemsi kırmızı şaraplar elde edilen Kalecik Karası, Türk şarapçılığında en çok kullanılan üzümler arasında. Kuntra ve Karalahna, 'şarap adası' Bozcaada'nın kuvvetli kırmızı şaraplar elde edilen yerel üzümleri; içimi kolay ama kuvvetli geleneksel şaraplar için yaratılmışlar. Kapadokya, sadece 'Peri Bacaları' ile değil, şarapçılığıyla da ünlü. İnce uzun taneli ve asiditesi yüksek sek beyaz şaraplar elde edilen Emir üzümleri bu yörenin en önemlisi. Bozcaada'nın Vasilaki'si, Bornova'nın Misket'i, Tokat'ın Narince'si, Denizli ve Manisa'nın Sultaniye'si ise Anadolu'nun bol aromalı beyaz tın üzümleri.

TURKISH WINES

Wine is an ancient drink...On the lands we inhabit at is virtually a cultural heritage of the Hittite, ancient Greek, Roman, Egyptian, Anatolian and neighbouring civilizations. Turkey may not be one  with a say on the world's wine culture nowaydays.Nonetheless, from the east to the west of the country, unique grape varieties are cultivated which cannot be grown on other lands at the same quality.Let us begin describing Turkey's the legacy of the ancient in present-day Elazığ. Named after the large berries ("okuzgozu"translates to "oxeye"),this dark-coloured grape has soft tannins. Grown in the cities diyarbakir and Elazig, Bogazkere ("throat burner")has a higher tannin content and tastes more pungent. That's why these two varieties capture perfect harmony in coupages harmony in coupages, yielding wines round, fruity Kalecik Karasi traced back to the Hittite era, and is among the most widely used grapes for the wines manufactured in Turkey. Kuntra and Karalahna are local red grapes of the "island of wine" Bozcaada. They make strong wines with a gentle body, The Cappadocia area is not just famous for its volcanic landscape but also with its wines. The long and fine shaped Emir grape is the most important one of this region. The white dry Emir wines have high acidity. Other white wines of Anatolia with rich aroma are made from the grapes Vasilaki (Bozcaada), Misket (Bornova), Narince (Tokat), Sultaniye (Denizli and Manisa).

TÜRKISCHER WEIN

Wein ist ein sehr altes Getrânk.... Er ist das kultureile Erbe der Hetither, der antiken Griechen, Römer und Âgypter, also fast aller Zivilisationen Anatoliens und Umgebung. Heute ist die Türkei kein berühmtes Weinland. Von Westen bis Osten, überal! im Land, wachsen Trauben, die an Oualitât ihresgleichen suchen. Fangen wir beim Erbe der Urartu-Kultur und dem Ochsenauge (Öküzgözü) an, einer Sorte, die in Elazığ beheimatet ist. Ihren Namen verdanken diese Trauben ihrer GröBe. Sie sind auBerdem dunkel und weich. Die Sorte Boğazkere wird in Diyarbakır und Elazığ angebaut, tragt sehr reich und hat einen herben Geschmack. Deswegen harmonieren Öküzgözü und Boğazkere perfekt miteinander für einen Wein, der einige Jahre reifen kann. Zu den beliebtesten Weinsorten der Türkei gehört die Kalecik Karası, die es bereits zu hetithischer Zeit gegeben hat und aus deren runden Trauben man einen sehr fruchtigen Wein keltert. Aus den Sorten Kuntra und Karalahna von der „Weininser Bozcaada erhâlt man einen starken roten Wein, der süffig aber kraftig ist. Auch Kappadokien ist nicht nur wegen seiner Feenkamine bekannt. sondern auch wegen seiner Weine. Besonders bekannt ist die Traubensorte Emir, die schmale lange Früchte trâgt, aus denen man einen trockenen WeiBwein mit hohem Sauregehalt keltert. Berühmte Wei6weinsorten sind Vasilaki aus Bozcaada, Misket aus Bornova, Narince aus Tokat und Sultaniye aus Denizli und Manisa.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.