Header Ads


ABİ - KARDEŞ İLİŞKİSİ VE TOPLUMLARIN GELİŞMİŞLİĞİ ÜZERİNE..

Bir toplumun gelişmişlik seviyesini belirleyen sözcüklerin olabileceğine inanabilir misiniz?
İnternet aleminde dikkatettiğim ve sanki başka bir konu bulamamış gibi geldim bu konuya takıldım, özellikle erkekler arasında ki birbirlerine hitap etme şekli, karşısındakinin yaşını cinsini boyunu posunu kilosunu atasını ceddini bilmeden kardeş diye başlayan yazışmalar, sohbetler, fikir alışverişleri.
Belki sizinde dikkatinizi çekmiştir. Özellikle Avrupanın gelişmişlik seviyesinde üst sıralarına çıkmış olan  İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerinde insanlar birbirleri ile konuşurken ya soyadları ile hitap ediyorlar yada bay, bayan, sayın, bey,hanım,efendim, hanım efendi gibi hitaplar kullanıyorlar. son dönemde onların gençleri arasında dolanan Bro(bizde kardo), sis(kızkardo) ise adı üstünde genç olmalarından kaynaklı gelişim süreci eksikliklerindendir. İnsanlık geliştikçe bu sözcükler, abi, abla, kardeş gibi aile anlamında kullanımı dışında başka amaçla kullanılmayacaktır. Çünkü insanlar kendilerini güçlendirmiş ve kişilik sahibi olacaklardır. Kendi gücünü ispatlamaya çalışan insanlar ise bir şekilde sözcükleri ast-üst ilişkisine dayandırarak söylemeye devam edecektir.

Bir ara yayınlanan Ezel dizisinde Ramiz Dayı vardı; (şimdinin Muhteşem Yüzyılında ise  İslam alimi olan Ebussud Efendi karakteriyle) sevmediği tiplere yada küçümsediği önemsiz bulduğu rakiplerine "kardeşşşş" derdi  ama bizde insanlarımız olayı dolandırmadan kardeş noktasına getirmişler, başta dediğim gibi onlar için kim olduğu önemli değil orada biri olması yeterli. Artık bakıyorum da herkesin ağzında bir kardeştir dolanıyor.
Bu kadar mı egomuza aşığız ya da bu kadar mı çok akrabalık ilişkilerinde abi olma kompleksi, ama ilginç olan günlük hayatımızda sanal ortamın hariç kısmında bile baba oğulla konuşurken kardeş diyor, kardeş bu böyle yapılmayacak, kardeş yerini bileceksin.

Buda şu sonucu doğruluyor demek ki Türkiye nüfusu artık o kadarda genç değil, geçen günlerde okuduğum haber doğru çıkacak 20 yıl sonra Türkiye de genç nüfus kalmayacak hep abiler olacak birbirlerine kardeş diyen.

Bir toplumun düşünce yönünden gelişmişliğini aslında bu kadar küçük şeyler belli eder. Çünkü gelişmiş toplumlarda ast üst ilişkisine gerek yoktur. İnsanlar oto kontrol sahipleridir.

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.