Header Ads


İLK TELEFON KULÜBESİ


‘JETON YUTTU’, ‘KARTI VERMEDİ’ DİYE DİYE TAMİR EDİLEN (!) KULÜBE TELEFONLARININ, CEP  TELEFONLARININ YAYGINLAŞMASINDAN SONRA, PEK DE POPÜLERLİĞİ KALMADI. KULÜBE TELEFONLARININ İLK NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANDIĞI İSE YAZIMIZDA...




Cep telefonlarının yaygınlaşması ile günümüzde pek yaygın kullanımı olmamakla birlikte telefon kulübeleri bir dönem hasret giderenlerin mekânı olmuştu. Türkiye’de kullanımı jetonla başlayan daha sonra kartla devam eden telefon kulübelerinin önünde, hatırlayanlar olacaktır; kuyruk bile oluşurdu...
Hatta artık jetonların kendisi kullanılmasa da dilimize ‘jetonu düşmek, jetonu geç düşmek’ gibi deyimler bu sayede yerleşti.

Yazar Çiğdem Çan’ın kaleme aldığı “İlkler ve Enteresan Hikayeleri” isimli kitapta yer alan bilgiye göre, telefon kulübelerinin ilk yapımı ve halkın kullanıma sunulması, 1 Haziran 1880 tarihinde oldu. Kulübe,Connecticut eyaletinin New Haven şehrinde, Connecticut Telephone Co. adlı şirketin merkez binasının önüne kuruldu. Burada ücreti ödeyen herkes görüşme yapabiliyordu.
Jetonla çalışan ilk telefon kulübesi ise 1889 yılında yine aynı eyalette hizmet vermeye başladı. Hartfort şehrinde bulunan bir bankanın önüne takılan bu jetonlu telefonun mucidi ise Wiliam Gray’dir. Kendisi daha sonra yaptığı jetonlu telefonları, isteyen dükkân sahiplerine kiralayarak çok önemli para kazandı. Binaların dışında, cadde ve parklarda kurulan telefon kulübelerinin ilki de 1903 yılının Mayıs ayında Londra’da açıldı. Altıgen biçimindeki bu kulübelerin sayısı gün geçtikçe arttı. Bu kulübelerin bir özelliği, jetonların telefona değil kulübenin kapısına atılmasıydı. Atınca açılıyor, çıkınca kapanıyordu. Önceden tahtadan yapılan kulübeler, cüzdanını kulübeye düşüren birinin kapıyı kırması üzerine demirden yapılmaya başlandı.
‘Jeton yuttu’, ‘kartı vermedi’ diye diye tamir edilen (!) telefonların bu gün pek de popüler olduğu söylenemez.
Kaynak:Bağlantı Noktası Ocak 2012 Sayı 36

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.