Header Ads


ZENCEFİL HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER

 
 DOĞU ASYA’DAN GELEN ŞİFA
SON YILLARDA BATI DÜNYASI DA DOĞU'NUN ŞİFALI BAHARATI ZENCEFİLİN ÖNEMİNİ KEŞFETTİ. GERÇEK BİR ŞİFA KAYNAĞI OLAN ZENCEFİL, ADI KURAN'DA GEÇEN TEK BAHARAT... CENNET TASVİRLERİNDE CENNETE GİREN KİŞİLERİN ZENCEFİLLİ İÇECEKLERLE ÖDÜLLENDİRİLECEKLERİNDEN SÖZ EDİLİYOR.

“Orada katkısı zencefil olan bir kadehten de içirilir. Orada bir pınardır ki selsebil diye isimlendirilir."
(Kur’an-ı Kerim, İnsan Suresi)
Evet, gerçekten de Kur’an-ı Kerim'de adı geçer zencefilin. Cennete giden iyi insanların ödülü olarak adı geçer. Böylesine kutsanan bu binlerce yıllık bitkinin dünyada yarattığı iyiliklere bakalım mı?
Zencefil özellikle Doğu Asya, Çin, Hindistan ve Arabistan’da çokça tüketilen ve yüzlerce yıldır şifasından yararlanılan bir bitki. Çin’de hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, ishal ve mide bunaltısında kullanılırken; Hindistan’da eklem iltihaplarında ve kolit gibi bağırsak rahatsızlıklarında tüketiliyor. Asya'nın doğusundan dünyaya yayılan zencefil, özellikle soğuk algınlığında etkili olmasından dolayı haklı bir ün sahibi...

Tropikal iklimde yetişen yumru köklü sarımtırak bir bitki olan zencefilin kökleri toprağın 15-25 cm altına uzanır. Hem kökleri hem de bitkisi kullanılan zencefil, özellikle balla karıştırıldığında soğuk algınlığı için ideal bir ilaç.

Mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik ve kolik gibi sindirim sistemi problemlerine karşı iyi sonuçlar veren zencefil, antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.

Zencefili yüzyıllardan bugüne taşıyan başarısı, sadece sindirim sistemiyle sınırlı değil. Kan dolaşımını uyaran bu mucizevi bitki, kanın tüm vücuda rahatça ulaşmasını sağlayarak donma tehlikesinde ve vücudun ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenir. Yüksek tansiyonu da normalleştiren zencefil; öksürük, grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolları hastalıklarında da etkilidir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı da kullanılabilir.

ZENCEFİLDEN NE YAPSAK?

İçeriğinde bulunan uçucu yağlar, fenol bileşikler ve  nişasta, kalsiyum, B ve C grubu vitaminleri bu bitkiyi "her derde deva” bir ilaç haline getirir. Üstelik zencefilin çok çeşitli biçimlerde kullanılması da mümkün. Yumruları bütün olarak ya da toz halinde alınabilir veya çayı yapılabilir.
Farklı rahatsızlıklara karşı nasıl kullanıldığını özetleyelim:

Zencefil çayı: Değirmende veya mutfak robotunda inceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, kısık ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika kısık ateşte kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. Özellikle hazımsızlık problemi olanlar, yemeklerin üstüne zencefilli, limonlu bir fincan çay içerlerse midelerinin rahatladığını, gaz sıkıntısı çekmediklerini görecekler.

Ancak zencefili kökü genellikle acı olduğu için diğer şifalı bitkilerle, örneğin ıhlamur ve tarçınla birlikte yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda bir demliğe bir kahve kaşığı ince kıyılmış zencefil kökü ve aynı miktarda ıhlamur ile bir çubuk tarçın konur. Üzerine 2-3 bardak kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir.

Baş ağrısı için de zencefil çayını deneyebilirsiniz. 1/3 çay kaşığı toz zencefili veya bir tutam kök zencefili bir fincan sıcak suya karıştırın, soğumaya bırakıp süzün ve baş ağrısı belirtileri çıkmaya başladığında hemen için.

Sıvı halde (tentür) kullanımı: 20 gram kadar zencefil kökünden ince kıyıldıktan sonra bir şişeye konur ve üzerine 80 mİ, yüzde 70 sertliğinde alkol ilave edilerek 4-6 hafta bekletilir. Süzüldü-ğünde elde edilen sıvı, bitkisel kaynaklı tedavilerde kullanılan ‘Zingiber’ adlı tentürdür. Bu tentür-den günde 3-5 defa 10-15 damla alınır.

Öncelikli kullanım alanları, sindirim problemleri ve bronşiyal astım. Ayrıca, migren, alerjik burun tıkanıklığı ve idrar tutukluğuna da önerilir. Günde 2-3 kere, 10-15 damla, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır.
ÖRNEK KULLANIMLARAman dikkat Zencefili iki yaşın altındaki çocuklara vermeyin,
1-Yolculuk     sırasında taşıt tutmasına karşı; yolculuğa çıkmadan 30 dakika önce ağza alınan 1 gram zencefille yolculuğun kâbusa dönüşmesin önleyebilirsiniz

2-Ameliyat     sonrası mide bulantılarında 0,5 -2 gram arası zencefil, yanm bardak sıcak su ile içilirse oldukça faydalı sonuç verir.

3-Hamilelikte    alınan günlük gram toz zencefil hamilelik bulantılarını büyük oranda geçirir.

4-Soğuk algınlığında bir fincan çayın içine bir miktar bal karıştırılır ve ardından bu karışıma iki dilim taze zencefil konur. Biraz bekletilen bu karışım soğuk algınlığını kısa sürede atlatırız,

5-Yemeklerde ve tatlılar da kullanılan zencefil romatizmal hastalıklara çok iyi gelir.

Aman dikkat Zencefili iki yaşın altındaki çocuklara vermeyin,
Toz halde: Zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharatnr. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği bir baharat. Yemek ve salataların üzerine bir tutam zencefil serperseniz, mide sorunlarınızın kalmadığını göreceksiniz.

Ayrıca soğuk algınlığı ve gripte bir çay kaşığı toz zencefil, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılıp macun yapılarak yenildiği zaman şifa verir, bronşları açarak temizler, balgamı söktürür ve öksürüğü keser.

Kam sulandıran zencefil, damarları açarak pıhtılaşmayı önler. Zihni açar, hafızayı güçlendirir.

Hiçbir yan etkisi olmayan zencefilin, doğum sonrasında emziren annelerin de sütünü artırdığı bilinir. Ayrıca zencefil kökünden elde edilen baharatı çorbalarda, et yemeklerinde harika bir tat verici olarak kullanabilirsiniz.
Gelecekte zencefilin kanser ilaçlarında doğrudan doğruya kullanılabileceğini belirten uzmanlar, bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguluyorlar. Bu vurgu, aynı zamanda kanser hastalarının zencefili bilinçsizce kullanmamaları gerektiği yolunda bir uyarı niteliğini de taşıyor.

Ancak, bilim insanlarının kanserle ilgili araştırmalarında neredeyse kesinliğe kavuşan bir konu var; kanser tedavisinde, özellikle kemoterapide ortaya çıkan mide bulantılarına karşı zencefilin önleyici bir etkisi var. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği Başkanı Dr. Richard Schilsky, zencefilin binlerce yıldır mide rahatsızlıklarında kullanıldığını anımsatıyor ve kanser hastalarının acılarını azaltmak için düşük dozda zencefilin iyi sonuç verdiğini belirtiyor.

KANSER VE ZENCEFİL

Zencefil bitkisi son zamanlarda kanserle savaşta da “destekleyici tedavi olarak” kullanılıyor. Bu zorlu alanda çalışan bilim insanları, yapılan deneyler sonucunda zencefilin etkili bir antioksidan olduğu ve kanser gibi bağışıklıkla ilgili hastalıklarla savaşta kullanılabileceği konusunda ortak bir görüşe vardı. Yapılan araştırmalarda, toz haldeki zencefil suda eritilerek kanserli hücreye uygulandı. Zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü ve kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önlediği görüldü.

NOT:  Burada yazılanlar genel bir paylaşımdır, sağlıkla ilgili bilgilendirme içindir ve tedavi edici bir vaat vermemektedir. Burada yazılanları uygulamadan önce lütfen doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. 
DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK DİLEĞİYLE
KİLER MAGAZİN NİSAN 2012


2 yorum:

  1. İlk defa yiyecek biri neyle başlayabilir sence? Bu arada blogunu yeni keşfettim. Bende beklerim
    madambfashion.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zencefil çayını tavsiye ederim,ama en önemlisi sizin ağız tadınıza uygun olanı deneyerek bulabilirsiniz,unutulmaması gereken diğer bir nokta ise sonuçta her bitkisel ürün herkese sağlıklıdır da yanlıştır bu yüzden kullanacak olanalrın kendi bünyelerine alerjik bir reaksiyon yapmadığından kesin emin olarak kullanılmasını tavsiye ederim. Bende sizin blogunuzu bu yorum ve paylaşım ile keşfettim. Başarılar.

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.