Header Ads


YOGA"BURADA VE ŞU ANDA OLMA" BİLİMİ

BİR DİNGİNLİKTİR YOGA,BİR RUHSAL YOLCULUKTUR,YOGA YAPMAK ...YOGA DOĞUŞTAN GELEN BİR YETENEK OLSA DA YOGA DERSLERİ İLEDE GELİŞTİRİLEBİLİR,YOGA MÜZİKLERİ İLE EĞİTMENLERİ,DERSLERİ,YOGA AKADEMESİ DERKEN BÜYÜK BİR SEKTÖR HALİNE GELMİŞ KİMİNİN RUHUNU OKŞAYAN YOGA KİMİNİNDE KAZANÇ KAPISI OLMUŞ.
YOGA HAREKETLERİ
YOGA, ZANNEDİLDİĞİ GİBİ BİR DİN DEĞİL, KİŞİNİN BEDENİNİ, ZİHNİNİ VE RUHUNU BİRLEŞTİRMESİNE YARAYAN ESKİ BİR BİLİM. ZATEN YOGANIN SÖZCÜK ANLAMI DA “BİRLİK'. İNSANI ESİR EDEN DUYGU VE DÜŞÜNCELERDEN KURTARARAK YÜCELMESİNE YARDIMCI OLMAYI HEDEFLEYEN YOGA, BEDEN YAPISINDAKİ KASLARIN ESNEMESİNİ SAĞLIYOR VE BU DA İÇ ORGANLARI
DÜZGÜN YAPILAN YOGA İNSANI, UYARIP GÜÇLENDİRİYOR.
 Yoga ile duygu ve düşüncelerden arınma zamanı :
 Yoga, günümüzde artık herkesin bildiği, duyduğu ve pek çoklarının da uyguladığı bir bedensel eğitim biçimi. Kimi ruhunu huzura kavuşturmak için, kimi spor niyetine yapıyor ama yoga hakkında pek fazla bir şey bildiğimiz söylenemez. Gerçi bu eğitimi veren yoga merkezlerinin sayısı da her geçen gün artıyor ama büyük şehirler dışında pek yaygın olmadıkları için yoga konusunda hâlâ bir belirsizlik sürüyor. Biz de bu sayımızda, Orta Doğu’dan dünyaya yayılan bu kavramı ele alalım istedik. İşte her yönüyle yoga... 

YOGA'NIN TARİHİ 3 BİN YILLIK 

Öncelikle belirtelim ki, yoga sıkça sanıldığı gibi bir din değil; eski Hint felsefelerinden birinin adı. İnsanın fiziksel ve zihinsel olarak kendini eğitmesini ve disipline etmesini amaçlayan yoganın tarihi, Orta Doğu'da MÖ 900’lere kadar uzanıyor. Yoga sözcüğü, ilk olarak eski Hint metinleri olan “Veda” adlı kitaplarda geçiyor. “Acıdan kurtulmak, aydınlanmak için izlenmesi gereken bir disiplin" olarak tarif edilen yoga, dünyanın en uzun epik eseri olan Hint destanı “Mahabarata”nın da bir bölümünü oluşturuyor. Daha sonraki dönemde hakkında pek fazla şey bilinmeyen Patanjali adında biri, yogayı sistematik hale getirmeye çalışıyor. “Yoga Sutra” adını verdiği eseri, bugün de yoganın temeli olarak kabul ediliyor. Patanjali, yoganın bir yol gösteren (guru) tarafından kavranabileceğini, insanın acısının bağımlılıklarından kaynaklandığını ve sorunlara odaklanmak yerine sürecin kendisiyle ilgilenmenin acıyı azaltacağını anlatıyor. Yoganın bu temeli, MS 4’üncü yüzyılda yerleşerek 500 yıl boyunca gelişip olgunlaşıyor. Peki yoga nasıl oldu da bu kadar yaygınlaştı? Bunun nedenini kalabalıklar içindeki yalnızlıklarda arayabiliriz. 20’nci yüzyılda sanayi toplumunun gelişmesiyle birlikte, günlük hayatın hızlı bir tempoda aktığı büyük kentler ortaya çıktı. Bu kentlerde yaşayan insanlar, artık ait oldukları toplulukla birlikte değil, sadece birey olarak var olmaya çalışıyorlardı. Eski toplumların bireyi çevreleyen bağları çözülünce, kalabalıklar içinde ama yalnız yaşayan bireyin güven, huzur ve kendi kendisiyle uyum ihtiyacı giderek arttı, işte yoga gibi, insanın içsel bütünlüğünü, bedensel ve ruhsal uyumunu öneren bir disiplinin bu kadar yaygınlaşmasının altında bu insani ihtiyaç da yatıyor. İnsanlar yogayla bedenlerine esneklik kazandırırken bir yandan da sessizliğin içinde kendi seslerini bularak tempolu ve gürültülü hayatın verdiği stresten kurtulma imkânı buluyor.

 YOGA"BURADA VE ŞU ANDA OLMA" BİLİMİ  
Yoga, mutlaka bir eğitmen eşliğinde öğreniliyor. Yoga felsefesini uygulayan kişiye “yogi" veya “yogini” deniliyor. Eğitici, '"yogi" olmaya niyet eden veya sadece herhangi ihtiyacına cevap bulmak için yogaya başvuran öğrencilerine yoganın felsefesi anlatıyor. Eğitmenlerin kendi uygulamalarına göre farklılaşan birçok yoga kürü bulunsa da tümünün amacı ayni: İsanı mutsuzlaştıran, kendine esir eden duygu ve düşüncelerden kurtararak yüceltmeye yardımcı olmak. Bunun ilk adımı geçmişin mutsuzluk veren hatıralarının ve geleceğe dair boş hayallerin insana egemen olmasını önlemek. Bu anlamda yoga, “burada ve şu anda” olma bilimi.

Yoga duruşları, 
vücudun kontrol merkezlerini 
ortaya çıkarmayı amaçlar ve zindelik
 vererek enerjiyi artırır.
İnsanın kendi varlığını, içinde yaşadığı anı ve benliğinin evrenle uyumunu tüm boyutlarıyla hissetmesini hedefliyor. Kişiye gerçekle olduğu gibi yüzleşmesini ve bundan acı duymamasını, gerçekle bütünleşmesini öneriyor.

SPOR OLARAK YOGA


Yoga zorlayıcı bir spor değil. Kişinin bedenini zorlamadan ağır ve ahenkli hareketlerle yapabildiği ama bir o kadar faydalı bir çalışmaya dayanıyor. Yoga uygulaması, iskelet yapısından başlayarak zihne kadar uzanan bir dizi hareketten meydana geliyor. Yavaşça, her bir uzvu hissederek yapılan hareketler, bedendeki tüm kasların, omurganın, göğüs kafesinin, boynun ve bacakların esnetilmesini amaçlıyor. Bu sırada iç organlar da uyarılarak güçlendiriliyor, kan dolaşımı olumlu etkileniyor. Yoganın etkileri kısa süre içinde tüm bedende ve iç organlarda hissediliyor. Yoganın temel amacı rahatlatmak, bedeni ve aklı dinlendirmek olduğu için hareketler yavaşça, sakince, yorulmadan ve fazla güç harcamadan yapılıyor. Doğal bir ritim içinde yapılan yoga, herkesin kendi bedensel yapısına göre uygulayacağı bir etkinlik olduğu için yarışmadan uzak bir spor. Yogada öğrenciye öncelikle kendi gücünün ve sınırlarının farkına varması öğretiliyor. Yoga hareketlerini yaparken solunum tekniklerinin özel bir önemi var. Öğretici ağızdan nefes alınması gerektiğini söylemediği sürece, yogada burundan, derin ve yavaşça nefes alınır. Yogada, çalışmadan en az üç saat önce yemek yenmiş olması öneriliyor. Ayrıca kişinin kendisi için uygun olan zamanı belirlemesi ve her gün aynı saatte yoga yapması isteniyor.

Yoga çalışması için sessiz ve tenha bir yer tercih ediliyor. İnce bir kilim veya hasır ve rahat giysiler yeterli. Çalışma boyunca sessiz olunuyor ve sonunda sırtüstü pozisyonda birkaç dakika dinleniliyor.
İster vücudumuzun esnekliğini artırmak, ister stresten uzaklaşmak niyetinde olalım; yoga hem bedenimiz hem de zihnimiz için son derece faydalı bir etkinlik. Kendinizle ve dünyayla barış içinde, gerilimden uzak yaşamak isterseniz, yoga tam size göre, fiziksel sağlığınıza yaptığı katkı da bonusu!..
KAYNAK:KİLER MAGAZİN MAYIS 2012

DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK DİLEĞİYLE...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.