Header Ads


ASGARİ ÜCRET ARTACAK AMA NE KADAR

5 yıllık Asgari Ücret Tablosu
Bugünlerde uçuk fikirlerimle karşınıza çıkacağım anlaşılan, bu haberleri okuyunca, görünce ve dinleyince ister istemez uçuk fikirler geliyor aklıma. Şimdiki uçuk fikrim ise asgari ücrete yapılacak olan 2013 yılı zam oranları toplantısı ile geldi. Aslında daha önce memurların zam olayı ilede aklıma gelmişti ama yazmaya kısmet şimdiymiş. 

 Biliyorsunuzdur şu an asgari ücret 16 yaşından büyükler  için brüt 940,50, net 739,79 lira olarak uygulanıyor. Bir Asgari ücretlinin işverene aylık toplam maliyeti 16 yaşını dolduran işçiler için 1095,68 lira, 16 yaşını doldurmayan işçiler için 938,41 lirayı buluyor. ( Bu arada Türkiyede çalışma yaşı 15 yaşını doldurma ile başlıyormuş). Bu ücretler üzerinden pazarlık yapılmaya başlanmış aslında daha önceden alınan karar uygulamaya geçirelecekmiş. Bu karar ise Ocak-Temmuz dönemlerinde %3 Temmuz-Aralık Döneminde %3 olacak şeklindeymiş. İşte bu noktadan itibaren bu zam işlerine akıl sır erdiremez oluyorum. Kendimce yaptığım hesaplarda 16 yaşından büyükler için aylık zam oranı 27 lirayı bile bulmuyorken yıllık bazda 400 liraya bile gelmiyor. Bireysel anlamda çokta rahatlatmayacak olan bu zam oranlarını aslında 5 yıllık zaman dilimlerine yayarak yapmak gerekir. Memurlar için bu sistem çok zor değil ama özel sektördekilerin işten çıkma sıkıntıları olduğu için onların durumuna da şöyle bir çözüm sunuyorum: Bu beş yıl içinde işçi işinden çıkarsa çıktığı zaman hesaplanarak zamlar kendisine tazminat olarak ödenir bu şekilde hak kaybı da olmaz. İşverenler 5 yılda bir zaman yapacakları için 5 yıl boyunca maliyetlerin en ağırı olan işçi ücretlerinden büyük ölçüde kar elde edecektir. Bu sayede karlılığı arttığı içinde işletmesini büyütebilecektir.Gerekli sermayeye ulaşmış ve arttırmış olacaktır. 5 yıl sonra ise normalde yıllık %6 zamlar eklenerek %30 yerine %100 zam yapılabilecektir. Bu dönemde işçilik maliyetleri artmadığından dolayı üretilen malların maliyetinde de bir artış olmayacaktır. Haliyle de 5 yıllık süre içinde maaşlarda da fazla bir erime olmayacaktır. İkinci 5 yıldan itibaren anlamlı bir artış olmuş olacaktır.

 Yukarıda ki tabloda 5 yıllık asgari ücret brüt ücretleri görmektesiniz. 5 Yılın sonunda işverene yükü %80'den fazla olmuştur ve işçiye ise %50 bile etki etmemiştir. Net maaşın 2012 itibari ile 739 lira iken 2008 de 481 liradır. Ayrıca 2008 yılından itibaren uygulamaya başlayan AGİ(asgari geçim indirimi) maaşlarda iyileştirme sağlamıştır.

Ülke ekonomisi düzeldikçe bu sistemede  ihtiyaç kalmayacak ve  maaşlar yüksek olacağı için  %6 zam oranları bu sefer daha tatmin edici olacaktır.  Şu an içinde zaten en büyük sorun maaşların düşük olmasından dolayı verilen zamların tatmin edici olmamasındandır.

Not: Hesaplamaların yuvarlamalıdır. Net olarak hesaplandığında farklılıklar olacaktır.

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.