Header Ads


21 MART ORMANCILIK GÜNÜ


Dünya Ormancılık Günü ile ilgili resimler ve bilgileri aklımdan geçtiği ve araştırmalardan bulduğum sonuçları sizlerle paylaşıyorum. Orman ve Ağaç haftası olarak kutlanan 21 Mart - 26 Mart günlerinde çeşitli etkinlikler yapılmakta.

TÜRKİYE'DE ORMAN VE AĞAÇ HAFTASI

Bugün yani 21 Mart tarihi sadece  ekinoks veya Nevroz kutlamalarının yapıldığı bir tarih değilmiş aynı zamanda bahar ile çok yakından ilgli olan dünya ormancılık günü ve 21 Mart - 26 Mart arası da ağaç ve orman haftası olarak kutlanıyormuş.  Ayrıca şiir günü olarak da kutlanmaktadır.


Türkiye'de ilk zamanlar Haziranın ilk günü olarak kutlanan bugün daha sonra dünya ile birlikte 21 Mart tarihine alınmış. Ülkemizde barış havası, bahar havası ile karışmış, en kötü barışın bile en iyi savaştan daha iyi olduğu düşüncesi ile insanlar eskiden niye savaştıklarını kendilerine söyleyenlerin şimdi barış zamanıdır demesiyle bu umutlu yarınlara koşma peşindeler. Bu terör denilen iç savaşın başladığı tarihten bu yana ülkemizde binlerce hektar orman arazisi terör yuvası olmasın diye bilinçli olarak yakılmış, nice orman köylüsü bu yüzden evlerinden, barklarından göçmek zorunda kalmışlardı. Bu yüzdendir ki ormanlarımızın korunması her anlamda çok önemlidir, ormanlarımız bizim için bir düşman yuvaları değil onlar bütün dünya için nefestir. 

ORMANLAR YANDIKTAN SONRA TEKRAR CANLANIR MI?

Yanan ormanlarımız eğer insanlar tarafından başka amaçlar ile kullanılmaz ise 3 yıl içerisinde yeniden filiz vermekte ve boy boy fidanlar olmaktadır. Yangınlar ormanları yok etmemektedir insanlar ormanı yok ederler. Bu yüzden yanan bir ormanın asıl söndürme çalışmaları yangın bittikten sonra oralara sahip çıkmak ile başlar. Bu ormanlık arazi yandı bitti kül oldu mantığı ile hareket edilmemesi ve o yanmış bölgenin kesinlikle başka amaçlar için kullanılmaması gereğini tekrar tekrar hatırlatmak isterim. İşte bizlere yeni fidanlar dikmenin haricinde ormanlarımız yandıktan sonra yanan orman arazilerimizin orman vasfını kaybettirmemek için daha duyarlı ve ilgili olmamız gerekmektedir. Bu konuda çok güzel çalışmalara sahip olan TEMA Vakfının çalışmlarına katılabilir aynı zamanda vaktiniz yok ama maddi gücünüz var ise maddi desteklerde bulunabilirsiniz. Unutmayın artık değişim bir tık ötemizde yeter ki biz değişmeyi isteyelim.

AĞAÇ VE ORMAN HAFTASI VE 21 MART ORMANCILIK GÜNÜ İLE İLGİLİ HABERLER 

Ağaç ve Orman Haftası bugün başladı •Ağaç ve Orman Haftası* bugünden itibarenn başlayarak ve bir haf- ta devam edecektir. Bu münasebetle hazırlanan programa göre, sahah saat. 9 da. Gülhane Parkında bir sergi açılacak. halka broşürler dağıtılacak ve bir hafta müddetle geceleri İstanbul Radyosunda ağaç ve orman mevzuunda konuşmalar yapılacaktır.01.06.1955, Milliyet, Sayfa 2


"Ormancılık Günü Koşusu" 21 Mart'ta yapılacak ■ ORMAN ve AĞAÇ Haftası Bayramı ve Dünya Ormancılık Günü nedeniyle düzenlenen ormancılık günü koşusu 21 Mart günü Atatürk  Orman Parkuru'nda yapılacak Orman Bölge Müdürü Orman Haftası nedeniyle geleneksel koşunun yanı sıra dörtlü bayanlar voleybol turnuvası da düzenlenecek. 12.03.1987, Milliyet, Sayfa 13


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.