Header Ads


İŞ BULMA YÖNTEMLERİ FAKAT BU YÖNTEMLER BİRAZ ALIŞILMIŞIN DIŞINDA



EN BÜYÜK SIKINTI İŞ BULMAK


Bütün dünyada ve ülkemizde çalışmak isteyen veya işini beğenmeyip değiştirmek isteyenlerin en büyük sıkıntısı iş bulmaktır. Onlarca iş bulma sitelerine cv doldurulmuştur, öz geçmişlerin dağıtıldığı şirketlerin sayısı artık 3 haneli rakamlara ulaşmıştır ama sonuçlar hep olumsuzdur. 

Çok nadir bir kısım bu yaptıklarından başarı ile çıkmıştır. Büyük bir çoğunluk ise maalesef hala iş aramaktadır. Üzücü bir durum ise bazı şartlara sahip olunmadığı sürece ise o işler hep aranılacaktır ya da daha alt düzey işlere başvurulmak zorunda kalınacaktır ve ne ilginçtir ki onların çoğunda bile işe girme şansı olmayacaktır, işe girip çalışmak isteyenlerin...


Peki bu tablo neden bu kadar karamsar bir hal aldı? 

Nedeni aslında bin yıllardır oluşturulan  toplumsal paylaşımdan kaynaklıdır. Türkçesi ise tanıdığımın tanıdığı benim potansiyel referansımdır. Tanıdığım ise her daim benim referansımdır diye açıklayabiliriz. 


Tanıdıktan peki burada kasıt nedir? 

Tanıdık sizin veya yakınınızın zamanında bir iş yaptığı ve kendilerini onlara karşı ispatladığı ve bu sayede potansiyel güvenilir olarak gören iş yaptırma gücüne sahip olan kişilerdir. 
Tanıdığımın Tanıdığını açmak gerekirse, yukarıda ki tanıdık tanımına uyup ama yakın çevreden değil de biraz daha uzak çevreden, zamanında görüşülmüş, konuşulmuş ve özellikle yamuk yapılmamış kişilerdir.

Tanıdıklardan veya tanıdığımızın tanıdıklarından referans almak nasıldır?



Eğer ki tanıdık çok yakınınızın veya sizin ise çok uğraşmanıza gerek yoktur. Tanıdığa bir şekilde durum anlatılır ve emin olun o tanıdık sizden öz geçmişinizi istedikten en fazla bir kaç ay sonra işiniz hazır demektir. Tanıdığımızın tanıdığından referans almak ise biraz daha zordur sebebi ise sizin ve tanıdığınızın tanıdığa karşı olumsuzu hiçbir yönünüz olmamalı, çok konuşur, saygısızdır, ağzını bıçak açmaz, yalakadır, beceriksiz, sorumsuz, hayta diye bu liste uzar gider, yani siz farkında olmadan yaptığınız bir hareket bile bu referansı almanızı bozar. hiç aklınıza gelmeyecek bir yönünüz, ses tonunuz bile...




Şimdi diyeceksiniz ki  o zaman nasıl olacak da olacak bu referans işi hal yoluna girip iş bulacağız.


İşte bu işin püf noktası yukarıda yazdığımız ince ayrıntılarda saklı. Nedir bu ayrıntılar? 
Siz siz olun sosyal çevrenizi geniş tutun, bulunduğunuz ve yaşadığınız her yerde gülümsemeyi ve hal hatır sormayı ihmal etmeyin. Sivil toplum örgütlerinde mutlaka gönlünüzce değil gerçekten gönüllü olarak çalışın, sokağınızı, komşularınızı tanıyın ihtiyacı olanlara elinizden geldiğince destek olmaya çalışın.
     Çevrenizde iyi bir izlenim bırakın ki kimin nerede ne iş yaptığını bilmeden herkes ile aynı mesafede olursunuz. Sıkıntılarınızı az ama öz şekilde belirtiniz, becerilerinizi ise mutlaka belirtiniz, bilgisayar da iyisinizdir bunu konusu geçtiğinde belirmekten çekinmeyin. Yabancı dilinizi fark ettirin, mekanik ve sosyal zekanızı gösterin. Sosyal faaliyetlerinizi gösterin spor ile uğraştığınız bilinsin yeri geldiğinde spor hakkında yorumlarınızı yapın. Sinirinizi hiçbir şekilde bulunduğunuz çevrede göstermeyiniz. İşte bu yazdıklarım aslında siz ergenliğinize girdiğiniz andan itibaren yaptığınız davranışların karşı tarafa olumu yansımasıdır. Yani bu yazılanlardan bir tanesinde sıkıntı olmuşsa bilin ki size bu daha sonra olumsuz olarak geri dönecektir. Yani bu tanıdıklardan iş çıkmıyor deriz ya sebebi işte bu yaptıklarımızdan yada yapmadıklarımızdandır.

Gelelim sadede, yukarıda yazdıklarımız işçi arayan şirketlerde çok işe yarar. Neden derseniz daha iş bulma kurumuna ve sitelerine düşmeden o şirkette çalışanların haberi vardır, açılacak pozisyonların ne olduğu ve şartları hakkında, ilk onlar haber verir çevresine ve o kadrolaşma başlar, yani anlayacağınız kadrolaşma sadece devlette olmaz özel şirketlerde daha fazladır. Özel şirketler %80 tanıdık mekanizması ile çalışan almaktadır. Bu yüzdendir ki eğer özel şirketlerde çalışan iyi bir çevreniz yok ise iş bulma durumunuz bir o kadar çıkmaz hal alır. 

İşte bu yüzdendir ki ; iş bulmanın en kolay yolu, kallavi bir tanıdıktan geçmektedir burada kallavi başvurduğunuz veya aradığınız iş üzerinde iş bitirici anlamında yoksa başbakan bile olsa neyse abartmayıp konuya dönelim, başka bir şey yapmanıza gerek yok, gerisini onlar tereyağından kıl çeker gibi hal yoluna koyuyorlar.Sosyal çevrenizi bu yüzden sağlam tutunuz,  davranışlarınız size güzel fırsatlar da sunabilir, sizi ömür boyu küstürebilir de, bir işte ne kadar tecrübeli olduğunuz değil, insanlarla olan iletişiminiz son noktayı koyar. 

18 04 2013 16:58 GÜNCELLEME 11.02.2017


1 yorum:

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.