Header Ads


GENÇLEŞTİREN BESİN HATIRLATMALARI: NARIN FAYDALARI

gençleştiren besin hatırlatmalarından en renkli en taneli olmasından dolayı bence en bereketli en göz doyurucusu olan narı da ele almanın hatta eve almanın vakti geldi de geçiyor.
abartımı geldi eee atalarımız bile ne demiş çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane...
bu herkesin nar deyince aklına gelen ünlü bilmecenin yanı sıra ,farklı din ve inançlarda da yer alır kendisi...
antik yunan mitolojisinden islamiyete kadar tüm inanç ve kültürlerde nar en başta bolluk ve bereket anlamına gelmekte,Antalya da ki antik kent Side 'nin antik çağdaki adının da nar anlamına geldiğini biliyor muydunuz.
kuranda 3ayrı ayette adı geçen narda Allahın yarattığı güzelliklerin örneği ve cennet meyvesi gibi sıfatlarla adlandırılıyor.
tevratta kutsallık ve bolluk anlamına gelen nar hz.süleymanın tacında da bu anlamı ile yer alır.
yahudi krallarının saraylarındaki duvarlar da nar şekilli bezemelerle kaplanmıştır.
hristiyanlıkta nar kıyamet günü ve ebedi hayatın sembolüdür.
leonarda da vinci narı hz. meryemin elinde bebek isanın dokunduğu şekli ile resmetmiş,botticelli ise narı hz. isanın çektiği acıyı temsil etmek için kullanmıştır.
budizmde nar hayatın olumlu özü olarak kabul ediliyor ve nar figürü olan evlerin kötülüklerden korunacağına ve berekete kavuşacağına inanılır.
farsçada nar ateş anlamına geliyor.osmanlı kültüründe nar sevgiliye gönderilirmiş ,hatta anadolunun bazı yerlerinde halen devam etmekte olan bir adetmiş.anadolu inancında narın evin içinde soyulması ve tanelerinin etrafa dağılması eve bereket getirdiğine inanılmaktadır.
düğünden sonra yeni evli çifte yedirilen nar bolluk bereket ve çocuk getireceğine inanıldığından doğan bir adettir.yunanistanda da bu adet aynı inançla düğünlerde gelinle damadın başına kuru taneler serpilerek devam ettirilmektedir.
duruma bakılırsa bu müthiş meyve tanelerinin bolluğundan kaynaklı dünyanın her yerinde eskiden beri bolluk bereket ve üreyip çoğalmayı akla getirip temsil etmiş.
neydi nar o ünlü antioksidan içeren besinlerin en başında gelenlerdendi.başka başka alalım yine besin öğelerini ele kısaca:
B1 vitamini:karbonhidratların enerjiye dönüşmesine ve protein sentezine yardımcıdır.beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasında etkilidir.kan dolaşımında fayda sağladığı gibi ,kalp kaslarının korunmasında önemli bir rol oynar.
B3 vitamini:vücudun olmazsa olmazlarından biridir.kan dolaşımını düzenleyici,cinsiyet hormonlarında hayati görevleri olan bu vitamin ayrıca beynin ileri fonksiyonlarını denetleyici rrol oynar.
  B vitaminlerinden zengin olan besinlerin hepsi sinir sistemini destekler ve beyin gücünü arttırır.
C vitamini:daha önce de belirttiğim gibi sağlıklı bir cilt sağladığı gibi antioksidan özelliği ile serbest radikallerle de savaşarak bizi genç ve zinde tutuyordu. Bknz.Avokado faydaları
Kalsiyum:e artık çocukluktan ezberledik kemik ve diş sağlığı ve aynı zamanda sağlamlığı için en gereklisinden pek tabii...
Fosfor:kalsiyumun kardeşi B vitamininin kankası diyelim .en çok kemik ve diş sağlımız için gerekli ve vücutta en çokta bu bölümlerde bulunmakla birlikte protein sentezinde rol oynamakta ve kankası B vitamini ile elele verip karbonhidratın enerjiye dönüşmesi ve sinir sisteminde birlikte rol almaktadırlar.her şey sağlımız için...
Elajik Asit: kansere karşı korur gelişmesini engeller.cildi güzelleştirir.

unutmadan türküsü bile var öyle işlemiş kültürümüze nar danesi danesi de seviyom bir danesi
güzellerin içinde de sevdiğim bir danesi

sevgili nar sen yüzyılın kurtarıcısı olmalısın.daha neler mi var?
vücuttaki kanı temizler,güneşin zararlı etkilerine karşı bizleri korur.enerji verir,psikolojiyi düzeltir.
yüzünüze renk ,damağınıza lezzet verir.nasıl mı? hadi onu da verelim adetimiz üzere:
nar kabuğu çayı:
nar kabuklarının içindeki beyaz kısım temizlenerek kurutulur.
1 bardak için orta boy bir narın 5te bir kabuğu yeterli olacaktır.
(ishale ve boğaz ağrısına iyi gelmekle birlikte enfeksiyon ve yara iyileştirici özelliği vardır.
nar ekşisi yapımı:
nar tanelerini ayıklayıp suyunu tülbentten geçirerek süzün orta ateşten koyulaşıncaya kadar kaynatın ,kaynarken köpüklerini almanız gerekir.10kg. nardan yaklaşık 1 litre nar ekşisi çıkmaktadır.yoğunlaşınca ocaktan alıp bir süre güneşte bekletilir. sağlık açısından cam kapta muhafaza edilmesi doğru olur.
baharat olarak :
nar taneleri kurutularak daha sonra öğütülerek tatlı ekşi tadından faydalanmak için yemeklerde kullanılabilir.
maske olarak:
nar çekirdeği yağı hem yaraların iyileşmesine hemde selülitlerin giderilmesine yardımcı olarak tatbik edilebilir.
salata olarak :
mevsim salatası gavurdağı salatası çoban salata nasıl isterseniz ama bu meyvenin tanelerini de ekleyip damağınızı şenlendirin.

2 yorum:

  1. Paylaşmış olduğunuz bilgiler gerçekten faydalı bilmediğimiz kim bilir ne kadar çok yararlı şeyler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için çok teşekkürler ve kesinlikle haklısınız faydalı bilmediğimiz kim bilir ne kadar çok yararlı şeyler var.

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.