Header Ads


CAHİL CESARETİ VE BİLİM




Cehaletten Doğan Cesaret: Dunning-Kruger Etkisi

Türkçesi cahil cesareti denilen olayın bilimsel olarak ispatlanmış hali bilmeyene konuşmak kolay gelir ama yapmaya geldi mi sap gibi kalır ortada deyimini toplumsal olarak incelemişler."

Dunning-Kruger Etkisi (DK Etkisi veya DKE), belli bir konuda beceriksiz veya bilgisiz insanlarda görülen, "hayali (sanrılı) üstünlük hissi"ne verilen isimdir. Bu kişilerde, tipik olarak, beceriksiz/bilgisiz oldukları konulardaki becerileri/bilgileri sorulduğunda, gerçekte olandan çok daha yüksek olduğunu iddia ettikleri görülür. Yani bu kişiler, cehaletlerinden ötürü sahip oldukları cesaret nedeniyle, kendilerini aslında bilgisiz oldukları bir konunun uzmanı ilan edebilirler


Okudukça veya gezdikçe ne kadar ilginç yerler ya da bilgiler varmış diyoruz. Sonra bu kadar bilginin bana ne kadar faydası var diye düşünmeye başlıyoruz bu kısıtlı dünyada. Bilim adamları kendi içlerinde oluşturdukları sistematik çalışmaları belli kriterlere koyarak tezler anti tezler oluşturdular bunlara ispatlı doğrular veya ispatlı yanlışlar dediler yada kuramlar bilimsel deneyler yaptılar kendilerince ve ispatladılar icatlar yapıldı hayatı kolaylaştıran ya da zorlaştıran ve sonuç olarak bilim sayesinde birçok sorunun cevabını bulduk.

Halbuki bilimin çıkışı doğaldı çünkü kimse bu bilimdir diye dolanmadı tekerleği icat ederken yada yazıyı icat ederken doğal düşünme yetisi ve deneme yanılma yolu yeterliydi şimdi ise doğal düşünme yetiniz olsa bile deneme yanılmanızı yazılara dökmeniz, sunularla şekillendirmeniz ve onları formülize etmeniz gerekiyor yoksa bilimsel olmaz.

Akademisyen olmanız için gerekli kurallar gibi üniversite oku, lisansüstü yap, sonra senden önce bitirenler tarafından sınavlara sokul, aranız iyi veya çok ama çok çalışkansanız dersleri ver okulu bitir, ispatlar kuramlar teoremler falan filanlar ve siz bilim insanı oldunuz. Kendi sıfatlarını korumaya çalışanların kuralları ile yaptınız.

Peki aykırı iseniz veya bunları yapacak gücünüz yok ve sadece size verilen yetenekler ile çalışmalarınızı yapıyorsunuz işte o zaman eğer çıkarlarına ters düşerseniz, hiç kimsesiniz çünkü onlara göre siz her türlü çürütülebilir bir teorisiniz, varsayımsınız hatta cahilsiniz, hastasınız...

Cehaletten Doğan Cesaret: Dunning-Kruger Etkisi adlı bir yazıyı okuduktan sonra aklıma gelen düşüncelerdi bunlar kısaca özetlemek gerekirse ki; kısaca özetlemek aslında bu teoriyi desteklemek anlamına geliyor.


"Dunning-Kruger Etkisi (DK Etkisi veya DKE), belli bir konuda beceriksiz veya bilgisiz insanlarda görülen, "hayali (sanrılı) üstünlük hissi"ne verilen isimdir. Bu kişilerde, tipik olarak, beceriksiz/bilgisiz oldukları konulardaki becerileri/bilgileri sorulduğunda, gerçekte olandan çok daha yüksek olduğunu iddia ettikleri görülür. Yani bu kişiler, cehaletlerinden ötürü sahip oldukları cesaret nedeniyle, kendilerini aslında bilgisiz oldukları bir konunun uzmanı ilan edebilirler."Cehaletten Doğan Cesaret: Dunning-Kruger Etkisi
detayları oradan okuyabilirsiniz ve internetten bolca araştırma yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.