Header Ads


HEMOROİD TEDAVİSİ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Hemoroid diğer adı ile Basur çekenin çok iyi bildiği ama çekmeyenin de kesinlikle anlamadığı bir hastalık. Hemoroid halk arasında mayasıl olarak da bilinir fakat mayasıl kaşıntı yapan tıpta ki ismi anal dermatit olan farklı bir hastalıktır. Her türlü tedavi yöntemini kulaktan kulağa yayılarak öğrenebilirsiniz yok şu şifalı ot, yok şu bitkisel ürün benim basurumu bitirdi diye ve ne ilginçtir ki tıbbi tedavilere de kötü diyebiliyor insanlar. Özellikle ameliyat olanların bir kısmı hemoroidinin nüksettiğini ve ameliyatın işe yaramadığını söyler. 

Bu yazımızda aslında hemoroid, basur, mayasıl denilen bu hastalıktan tedavi ile çok rahat bir şekilde kurtulabileceğiniz ufak püf noktalarını paylaşacağız. Burada verilen bilgiler birebir yaşanmış olaylardan sonra derlenerek daha sonra sizler içinde faydalı olması ve yanlış tedaviler ile durumu daha kötüye gelmesini engellemek amacı ile paylaşılmaktadır. 

Belirtiler nedir? Nasıl anlaşılır?


Hemoroid belirti olarak genelde rectal (anal, makat) bölgede kendini gösteren kanamalar, ağrılar veya yanma belirtileri ile eğer dış hemoroid ise ele gelen yumru şeklinde parçaların ya da şişliklerin oluşması ile kendini gösterir. 
Dış hemoroidi kendiniz temizliğiniz sırasında bile fark edebilirsiniz ama iç tarafta olan hemoroidi kanama, akıntı, ağrı veya yanma ile fark edebilirsiniz. Bu belirtileri hissettiğiniz anda çok geç kalmadan genel cerrahi bölümü uzmanından randevu alabilirsiniz. Özellikle genel cerrahi bölümü proktoloji (makat hastalıkları) uzmanı olması daha olumlu sonuçlar verir çünkü bu tür tedavilerde doktorun geçmişi ve uzmanlığı tedavinin daha etkili olmasını sağlamaktadır.

Peki Hemoroid namı diğer Basür ameliyat ile neden geçmiyor deniliyor?


Bunun en büyük sebebi hemoroidin neden oluştuğu ve her hastalık gibi erken teşhisin önemli olduğunu bilmemek. Hemoroid çoğu hastalık gibi erken zamanlarda teşhis edildiğinde çok rahat bir şekilde ilaç tedavisi ile ortadan kalkabilecek bir hastalıktır. Bu hastalığı ve diğer hastalıkları bu yüzden başımıza geldiği andan itibaren ciddiye almak ve en erken şekilde tedavi şemasını uygulamak hemoroid içinde diğer hastalıklar içinde çok önemlidir. Özellikle sonu id veya it ile biten bütün iltihaplı hastalıklarda sıkıntı yaşandığı anda hiç üşenmeden işi gücü bırakıp uzman bir doktora görünmek ve muayene sonrasında verilecek tedaviyi uyguladığınız anda bu hastalıklardan kurtulmamanız için bir neden kalmayacaktır. 
Ameliyat olduktan sonra hemoroidin tekrar nüksedip eskisinden de sıkıntılı bir hal almasına sebep de aslında yukarıda anlattıklarımızdır. Ameliyattan sonra geçtiğini düşündüğünüz bu rahatsızlık belli bir süre sonra hayat standartınızda değiştirmediğiniz için baş göstermeye başlar işte bu ilk rahatsızlığı hissettiğiniz anda ilaç tedavinizi yapmaz iseniz maalesef ameliyatınız size en fazla üç dört ay yetecek bir rahatlık sunacaktır ondan sonra da ameliyatın faydası olmadığını söylenmeye başlayacaksınız.

Haydi o zaman bu hemoroid denilen bu hastalıktan kurtulmanın yollarını öğrenelim ve uygulayalım.


Rahatsızlığınız ilerledi ise kesinlikle tavsiyemiz görüştüğünüz uzman doktorunuzun görüşlerini uygulamanız olacaktır. Büyük bir ihtimal size hemoroid ameliyatı tavsiye edecektir. Bu ameliyatların çeşitli yöntemlerle yapılanları var bu konu tamamen size ve doktorunuza kalmış bir durumdur bu yüzden klasik hemoroid ameliyatı olursanız daha rahat edersiniz ya da ameliyatsız(lazer) operasyonu ile olursanız daha rahat edersiniz demeyeceğiz diyemeyiz de zaten daha önce yazdığımız gibi buna doktorunuz ile birlikte karar vermeniz gerekecektir. Burada bizim sizlerle paylaşmak istediğimiz hangi yöntemi seçerseniz seçin tedavinizin gerektirdiklerini yerine getirmez iseniz tekrar tekrar bu sıkıntıları ve hastalığı belki daha ilerlemiş şekilde yaşamak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden doktorunuz ile tedavinize karar verdikten sonra tekrar bu hastalığı yaşamamak için sizlerin yapması gereken tedavi sonrası hatalık eğer tekrar baş gösterir ise vakit kaybetmeden doktorunuza görünüp size uygun olan ilaç tedavisini süresi boyunca kullanmanızdır. Bu yöntemi uygular iseniz ameliyat sonrası tekrar nükseden hemoroid belirtilerinizden uzun bir süre kurtuldunuz demektir. Zaten tekrar hemoroid üç beş yıl sonra ortaya çıkarsa bu sefer ne yapmanız gerekeni bileceğiniz için bu sefer kendi kendinizi bile tedavi edebilecek duruma geleceksiniz.


Hemoroidinizin derecesi herhangi bir operasyonluk derecesine gelmemiş ise ne yapmalısınız?


Yine öncelikle gecikmeden doktorunuz ile görüşerek uygun ilaç tedavisi ile hastalığınız ilerlemeden önüne geçme şansına sahipsiniz demektir. Kesinlikle alanında uzman doktora görünmeden kulaktan duyma bilgilerle herhangi bir ilaç kullanmayınız. Bitkisel tariflerden uzak durunuz ve herhangi bir bitkisel ilaç tedavisinden uzak durunuz. Çevreniz maalesef size iyilik yapmak isterken farkına varmadan kötülük yapacaktır. Ne sizler ne de onların daha sonra kötü olmaması için lütfen bu tür tariflerden uzak durunuz. Onlara iyi gelen size iyi gelecek diye bir kural yoktur hatta onlara iyi gelen bir yöntem sizde geri dönüşü olmayan zararlar verebilir o yüzden siz siz olun kimseye kullandığınız ilaçları veya bitkisel ürünleri iyi gelse bile tavsiye etmeyiniz. Doktor görüşü olmadan yaptığımız her iyi niyetli tavsiyeler maalesef geri dönüşü olmayan sıkıntılara sebebiyet verebilir.



1- Doktorunuzun verdiği ilaçları tedavi süresince kullandıktan sonra hemoroidin belirtilerinin geçtiğini düşünseniz bile mutlaka doktorunuz ile tekrar görüşünüz ve tedavinin devam edip etmeyeceğine doktorunuz karar versin.

2- Tekrarlama riskini azalatmak için tuvalet alışkanlığınızı mutlaka değiştirmeniz gerekmektedir. Uzun süreli ıkınarak tuvalete çıkmanız belli bir süre sonra hemoroid oluşumunun tekrarlanmasına sebep olacaktır. Korkmaya gerek yok tedaviyi daha önceden bildiğiniz için rahatlıkla ilaçlarınızı kullanarak büyümesini önleyebilirsiniz. Baş gösterdiği anda lütfen herhangi bir bitkisel ürün kullanmayınız çünkü daha önce zaten size bir tedavi verilmiş ve sizi belli bir süre bu hastalıktan kurtarmıştı.

 Hemoroidin en büyük dostları sizin de haliyle en büyük düşmanlarınız şunlardır: 

İshal veya kabızlık ya da uzun süre gereksiz tuvalette kalmak.

Ayakları uzun süre soğuk tutmak. 

Çok uzun süre ayakta kalmak veya oturmak.

Acı yemek basurunuzu arttırmaz ama sizi ishal yapıyorsa kullanırken dikkat etmeniz gerekir ve acı bağırsaklardan çıkarken etkisini kaybetmediği için çok daha fazla yanma veya ağrı hissi uyandıracağı için bu dönemlerde acıdan uzak durmanız sizi rahatlatacaktır.

Başladığı andan itibaren umursamaz bir tavır içinde doktora gitmemek veya eskiden kullandığınız ilaçları süresi boyunca kullanmamak. 

Kulaktan dolma basur hemoroid tedavisi için iddialı bitkisel ürünlerden uzak durmamak.
Son olarak kadınlarda hemoroid görünme sıklığı erkeklere göre biraz daha fazladır. Özellikle hamilelik dönemlerinde değişen hormonların tuvalet alışkanlığı üzerinde etkisi fazla olduğu için kadınlarda bu dönemlerde hemoroid ortaya çıkmaktadır. Ayrıca normal doğum sırasında uzun süren ıkınmalar da daha önce var olan hemoroidi tetikleyebilmektedir.
Yukarıda yazdığımız gibi doktoru ile görüşerek onlarda bu durumdan çok rahat kurtulabileceklerdir. 

Unutmayınız bütün hastalıklar erken teşhis ve doğru tedavi ile çok kısa bir süre içinde geçebilecek iken bizlerin bir anlık umursamazlığı yüzünden hayatımızı tehlikeye atacak ya da günlük yaşam rahatlığımızı bozacak noktaya getirebiliriz. Bu yüzden siz siz olun hastaneler ne kadar kalabalık, işiniz ne kadar yoğun olursa olsun kendinizi ihmal etmeyiniz. Düşünün ki arabanız olduğunda onu mutlaka 6 ayda yada 10 bin km'de bir bakıma götürüyorsunuz. Kendi bedenimiz de bizim en değerli ve en önemli aracımızdır. Lütfen eşyalarınıza gösterdiğiniz önemi kendi vücudunuz içinde gösteriniz.



Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.