DÜNYANIN ÇEVRESİNİ ÖLÇMEK BU KADAR BASİT Mİ?
2200 yıl önce Dünya'nın çevresini çok az bir farkla hesaplayan Eratosthenes'in nasıl o zamanlarda böyle bir hesaplama yaptığını merak ediyor musunuz?
Arkeologların en çok karşılaştığı sorulardandır. Piramitler nasıl inşa edildi? Devasa sütunlar, tapınaklar, heykeller nasıl yapıldı? O dönemin teknolojisi bunların yapılabilmesini özellikle neredeyse kusursuz yapılabilmesine akıl sır erdirilemiyor haliyle de Uzaylılardan tutunda Mitolojik Atlantis'e kadar ileri medeneyetlerin işi olduğu düşünülmektedir.
İnsanların aklına gelip de kabul edemediği şey ise;boş vakit, gözlem, biraz maddi güç ve yetenek hepsi o kadar inanılmaz geliyor değil mi?
İnsanların gözlem yeteneği doğada olan her şeyi aslına yakın ya da aynısını yapabilme özelliğine sahip kılıyor. Bu sayede mikro yani küçük modelden makro büyük modele kusursuz geçebiliyor. Düşünsenize gerekli zamana, gözleme ve maddi güce ve araştırmacı yeteneğe sahip bir insan 40.075 km çevresi olan bir Dünyayı sadece 800 km'lik bir mesafe ile neredeyse sıfır hata ile ölçebiliyor. Erastosthenes'in ihtiyacı olan bilgileri bu yolla elde ettikten sonra tek yapması gereken modelleme yapmasıydı. Hepsi o kadar.
Eratosthenes, 2200 yıl önce Dünya’nın çevresini, (θ) açısını ölçerek hesapladı |
Eratosthenes, hurafe dolu bir ortamda matematik bilgisiyle Dünya’nın çevresini ölçtü. Bilimsel buluşların çoğu basittir ama onu görecek bilgi ve zeka gerekir.
ODTÜ’de, Eratosthenes’in 2200 yıl önce yaptığı
deneyi tekrarlayan ODTÜ Lisesi öğrencileri |
Gönül isterdi ki Uzaylılar yardım etmiş olsun ya da Atlantis gerçek olsun ama en güzel cevap İnsan isterse ve dikkat ederse her şeyi yapabilecek güçtedir. Bu yüzden gözlemek, araştırmak ve kendi imkanlarınızın biraz üstüne çıkarak deneyler yaparak çoğu insan Dünya'nın gizemli görünen olaylarını çözebilir. Dahi anlamında ki Deha:Beyinleri Zaman ve Mekandan Ayrı Yaşayanlar yazısı bu konu hakkında yazdığımız başka bir yazımız sizin de ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Detaylı bilgiyi videoda Carl Sagan veriyor ama ODTÜ'lü liselilerin yaptığı deneyi de okuyabilirsiniz.
Carl Sagan, Dünya'nın çevresini hesaplayan ilk insan olan Eratosthenes'i anlatıyor. 2200 yıl önce Eratosthenes'in ulaştığı sonuç inanılmaz. pic.twitter.com/ns6Wto65oB— Görkem (@altiparmakli) 10 Mart 2017
Yorum Bırakmak İster misiniz?