Güzel yoğurt için en iyi en sağlıklı hatta en doğal sütü bulmanız yeterli değildir.
İlk yoğurt nasıl mayalandı? bazılarımız için bu soru bir
paradokstur. Evde yoğurt mayası yoksa komşudan istersin yoksa bakkaldan az bir
miktar hazır yoğurt alırsın. Peki, yurt dışında yoğurt olmayan bir yerdesiniz. Yıllarca
milli içeceğimiz ayrandan ayrı mı
kalacaksınız?
Yoğurt 6000 yıldır
orta Asya da kullanıldığı varsayılıyor. Simgemiz olan lokuma bile ismini veremesek de
yoğurda tüm dünyada Türkçe kökünden isim verilmektedir.
İlaç ve mutfaktaki birçok keşif gibi yoğurtta tesadüf eseri
bulunup hayatımıza mı girdi bilemiyoruz ama. Kültürümüzde ve geçmişimizde bu
kadar yer tuttuğuna göre sağlık kaynağı olduğu şüphesiz. Özellikle nohut ve kozalak mayası meşhur olsa da
asıl iki bakteri bu maddelerde yok. En azından mikroskopla yoğurt inceleme
şansınız olursa, hücrelerin yuvarlak değil çubuk şeklinde olması gerekiyor.
Büyük süt
üreticilerinin elinde 1000’in üzerinde probiotik bulunmaktadır. Yani bu
bakteriler çevremizde tahmin ettiğinizden fazladırlar. Kozalaktan, koyun şırdanına; nohuttan, incir sütüne kadar çeşit çeşit
yöntemle yoğurt yapılabiliyor. Fakat önemli
olan iki bakteri “laktobacillus bulgaricus ve streptococcus” bu iki bakteri
bağırsak sağlığı için gerekli. Bunun için
baharın ilk çiy tanesi gerekiyor.
Peki doğadaki bu probiotikleri nereden bulacağız.
Kütahya'nın tavşanlı
ilçesine bağlı Yörük köylerinde maya yine doğadan elde edilir. Hıdrellez ve
bunu takip eden iki gün boyunca sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki
vakitte, yaprakların üzerinden toplanan çiğ taneleriyle mayalanan yoğurt bir yıl
boyunca kullanılır. Mayanın her yıl yenilenmesi geleneksel bir ritüele
dönüşmüştür. Hatta Atlas dergisi bir sayısında bunu konu etmiştir. Bölge bölge
değişik Yörük inanışları da bulunmaktadır.
Güzel yoğurt için en
iyi en sağlıklı hatta en doğal sütü bulmanız yeterli değildir. En az süt kadar
kaliteli mayanın peşinde de koşmak gerekiyor. Kütahya Tavşanlıya yolunuz
düşerse bir kapı çalıp bir bardak maya alıp ömür boyu kullanabilirsiniz. Yada yine
Yörük köylerinden maya elde edebilirsiniz. Anadolu’da bir tabir vardır. “Mayası
bozuk, adam olmaz “ diye. Mayanız iyi değilse yoğurdunuz da güzel olmaz. Zamanla
cıvır, bozulur.
Yorum Bırakmak İster misiniz?