Header Ads


MELEKLERİN ADLARINDA Kİ "İL" VEYA "EL" NE ANLAMA GELİYOR


MELEKLER TANRI MIDIR? YOKSA TANRININ YARDIMCILARI MIDIR?


Yabancı dizilerin bir grubu teolojiden beslenerek senaryo haline getiriliyor. Senaristler dini terimler üzerinden araştırma yaparak dizi kahramanlarını oluşturuyor. Özellikle Amerikan dizi sektöründe çok popüler bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. İslamiyet ve Kuran-ı Kerim'de ismi geçmeyen birçok melek ve şeytan isimleri bu dizilerde karşımıza çıkıyor. 

Dört büyük meleğin hırıstiyanlık tasvirleri



Peki bizim bildiğimiz; Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail melek isimleri Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu?

Bu melek isimlerinden net olarak geçen sadece Cebrail ve Mikail isimleri var  “De ki: Kim Cebrâil’e düşman ise bilsin ki müminler için hidayet ve müjde olan Kur’an’ı Allah’ın izniyle senin kalbine indiren odur. Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâil’e, Mîkâil’e düşman olursa şüphesiz Allah da o kâfirlerin düşmanıdır” (el-Bakara 2/97-98).


Onun haricinde melek Azrail Secde sûresinde (32/11) insanların canını almakla görevli olan melekten “melekü’l-mevt” (ölüm meleği) diye geçmektedir. İsrafil ise Kur’ân-ı Kerîm’de “sûr” ve “nâkūr” geçen ayetlerde sadece işi yapan ya da yapacak olan melek olarak geçmektedir ve İsrafil olarak geçmemektedir. Coğrafya ve kültür benzer olduğu için Kuran-ı Kerime hadislerle açıklama getirmeye çalışanlar tarafından israfil, azrail gibi diğer dinlerde ki kullanılan isimler getiriliyor. 


Neden bu Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail melek isimlerini biliyoruz?  

Daha önceki kutsal kitaplarda da bahsedildiğinden ve  kültürel etkileşim sayesinde günümüze kadar gelen bir durum aslında. Arapça semitik diller ailesindendir. Yani ibranice,aramca, haliyle de kelime köken olarak aynı soydan geliyor. Cebrael oluyor Cebrail Mikael oluyor Mikail ve bu melek isimlerinin sonunda ki "il" veya"el" ne manaya geliyor diye sorarsanız karşımıza cevap olarak bir tanrı çıkıyor ve  bu ekin başına gelen kelime o tanrının isim tamlaması oluyor. Mîkâil kelimesinin İbrânîce’deki karşılığı “Kim Tanrı gibidir?” anlamındaki mika’êldir; Cebrail; Güçlü insan” anlamındaki geber ile “Tanrı” mânasındaki el kelimelerinden oluşmaktadır.



NEDEN ALLAH VEYA TANRI BU KADAR ÇOK MELEĞE İHTİYAÇ DUYAR

Konu aslında "el" veya "il" ekinin anlamı ve neden bu kadar sevilerek kullanılmasında saklıdır. Çok tanrılı dinlerden gelen uygulamalar yerleşen inançlar ve yeni dinlerin veya inançların bir şekilde insanlara nasıl kabul ettirebilmekte saklı. Bir tek tanrı nasıl olabiliyor da her şeyi yapabiliyorun cevabı olarak yardımcılar türetiliyor ve bunlar melekler olarak insanlara sunuluyor. Uriel, Azazel, Rafael,  Sedakiel, Sarathiel ve Ananiel, Raguel, Remiel,  Sariel bu melek isimleri ise aynı Amerikan dizilerindeki gibi bir dönem hıristiyanlık içinde ortaya çıkan melekler olmuş.

Şimdide Amerikan dizilerinde kiminin çok sevdiği kiminin nefret ettiği karakterler olmuş ama hala aynı görevlere devam ediyorlar bir şekilde insanları birbirine düşürmeye ve savaşmaya devam ettiriyorlar.
Deliler ve Melekler

Sonuç olarak aynı coğrafya ve kültürü paylaşanlar bugün kavgalılar bunun sebebi ise rivayetlere göre Hz. Peygamber’e bazı sorular soran bir grup yahudi bunlara cevap alınca bu defa kendisine vahyi kimin getirdiğini sormuşlar, Cebrâil cevabını alınca selâmet ve bereket meleği ve kendilerinin koruyucusu Mîkâil’in aksine Cebrâil’i kendilerine düşman bildiklerini, onun felâket ve sefalet meleği olduğunu söylemişlerdir. Diğer bir rivayete göre yine yahudiler, “Her peygamberin meleklerden bir dostu vardır; senin dostun hangi melektir?” deyince Resûl-i Ekrem, “Dostum Cebrâil’dir ve Allah’ın gönderdiği bütün peygamberlerin de istisnasız dostu odur” cevabını vermiş, bunun üzerine yahudiler, “Eğer dostun ondan başka bir melek olsaydı sana tâbi olur, seni tasdik ederdik” demişler, “Cebrâil’i kabul etmeyişinizin sebebi nedir?” diye sorulunca da, “O bizim düşmanımızdır”demişlerdir (Taberî, I, 341; İbn Kesîr, I, 226). Bunun üzerine şu âyetler nâzil olmuştur: “De ki: Kim Cebrâil’e düşman ise bilsin ki müminler için hidayet ve müjde olan Kur’an’ı Allah’ın izniyle senin kalbine indiren odur. Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâil’e, Mîkâil’e düşman olursa şüphesiz Allah da o kâfirlerin düşmanıdır” (el-Bakara 2/97-98). olarak çıkmakta.



Hep bir düşmanlık hep bir bizden ol veya öl.


Not: Bu arada İsrail kelimesinin etimoljik açıklaması da ilginçtir. Tanrıyı yenen yada tanrıyla mücadele eden anlamına geliyormuş. 

4 yorum:

  1. Şeytan ayrıntıda gizli6 Ekim 2017 06:49

    Cebrail ve Mikail arasında savaşı konu alan Bir dizi vardı dominion diye neden savaştıkları bu yazıyı okuyunca ortaya çıktı. Aynı zamanda bu iki melek demek ki Müslümanlık ve Yahudilik arasında ki çatışmayı da ortaya seriyor. İlginç bilgi teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dominion adlı diziyi bende seyrediyorum. Kesinlikle bu konuyu araştırmadan önce bana sıradan Hollywood dizilerinden bir tanesi gibi gelmişti ama Cebrail ve Mikail aslında Musevilik ve Müslümanlar arasında ki sıkıntıyı da gösteriyor. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. cebrail tanrının güçlü kulu gibi çevirelemez mi il kelimesi arapça mı?ibranicedede aynı anlama mı geliyor?

    YanıtlaSil
  3. İl kelimesi arapça ibranice ise el olarak geçiyor ve anlamları aynı. Güçlü kulu olarak da çevrilir. Ancak burada sonunda ki ek onu melek yapıyor olması.

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.