Header Ads


KİTAP OKUMANIN YARARLARI VE ZARARLARI


KİTAP OKUMANIN ZARARLARI

Kitap okumak mı faydalı yoksa internete mi takılmak? 
Kitap okuyan ebeveynler mi faydalı bir iş yapıyor yoksa elinde internete bağlı bir cihaz üzerinden kitap okumaya ayırdığı vakit kadar vakit ayıran bir aile mi faydalı bir iş yapıyor? 
Otobüste kitap okuyan bir insan mı daha bilgili ve kültürlüdür yoksa elinde internete bağlı bir cihaz olan insan mı? 
Kitap okuyan bir insan mı doğru bilgileri verir yoksa elinde internete bağlı bir cihazı olan insan mı?



Kitap okumak zor iştir bu devirde özetleri internette var iken.

Aklıma takılan birkaç düşünceyi ve soruyu paylaşmak istedim. Biraz kitaplara fazla yükleneceğim ama bunun sebebi tamamen kitap okumanın her derde deva olduğuna inanların canımı sıkmasından kaynaklıdır. Yoksa Kitap okumak güzeldir boş vaktiniz bol ise. Elimde telefonumu veya tabletimi görüp de çok yanlış yapıyorsun çocuğuna kötü örnek oluyorsun diyenlerden veya düşünenlerden bunaldığımdan dolayı kitaplara biraz fazlaca yükleneceğim. Kitapların gereksiz veya boş iş adamı olduğunu yazmak zaten benim düşünceme tersdir. Benim elimde internete bağlı bir cihaz olduğunda onu kitapla kıyaslayanalardır feryadım. O yüzden umarım yazdıklarımı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

Kitap okumak cümlesinden ilk önce ne anlam çıkardığımı yazmak isterim. Genel anlamda duyduğum ve farklı düşünce yapılarına sahip insanlarla konuştuğumda ya da topluluk içinde kulak misafiri olduğum konuşmaların çoğundan çıkardığım kitap okumak cümlesinin anlamı roman, hikaye veya deneme benzeri türlere sahip içeriklerden oluşan sayfalar halinde toplanıp ciltlenerek topluma sunulan yayınlar olarak çıkmakta. Gazete, dergi haliyle bu tanıma girmiyor. Yine de bu tür yayınlarda okuma amacının birer araçları olduğu için kitap okumak içine alınabilir.

Neden kitap okumalıyız özellikle 21. yy'da kitap okumak neden bu kadar önemli, farklı birçok düşünce ile yazılmış milyonlarca kitap var hangi kitabı okuyacağız ve bu kitapları nasıl seçeceğiz kitap okumak önemli ama neden bu kadar önemini koruyor bu yüzyılda? Kitap okumanın faydalarını yazmak benim  için anlamsız olacak sizlerinde bildiği bilgiler olacağı için kitap okumanın faydaları kısmını es geçiyorum. Çünkü her kitap faydalı değildir, okuduğunuzu araştırmak faydalıdır. 




Düşünsenize elinize bir kitap geçiyor ve bu kitapta dünyanın düz olduğu, öküzün boynunda asıl durduğu yazıyor. Bu söylediklerini de ispat etmek için sayfalar dolusu içi boş cümlelerle dolduruyor. böyle bir kitabı okumak faydalı mıdır? Eğer okuduğunu araştırmadan inanıyorsan demek ki kitap ve okumak faydalı değildir hatta zararlıdır. Ters açıdan baktığımızda dini duyguları hurafeden oluşan bir toplumdan geliyorsunuz ve bir gün elinize bu hurafeleri çürüten ama inancınızı olumlayan bir kitap okumaya başladınız okuduklarınız sizi dehşete düşürdükçe düşürmeye başladı ve siz tövbe tövbe diyerek kitabı bitirip bir daha yüzünü göremeyeceğiniz şekilde kaldırdınız. Yine okudunuz ama yine araştırmadınız belki sordunuz hocanıza, şeyhinize, papazınıza, hahamınıza, rahibinize alacağınız cevap dünyanın düz olduğunu yazan kitaptan farklı olacak mıdır? Önemli değil önemli olan soru sormaya başlamaktır. Okuduğunuz hakkında soru sorabiliyor ve karşılığını nesnel veya öznel alıp çözümleme yapmanızı sağlıyorsa kitap okumak o zaman faydalıdır.

Okuduğunu anlamak önemlidir, yoksa oku oku dur.
Aslında kitap kelimesi artık yeterli gelmiyor simge olmuş durumda çünkü bu yüzyılda artık kitap okumak tamamen vakit kaybıdır. Televizyonda dizi, magazin, maç seyretmekten bir farkı kalmamıştır. Kitap okuyan bir insan artık asosyaldir, kurgulaması iyi olan bir insanın aldığı bir bilgiyi iyi kurgulaması ile yanlış bilgiler ile dolu olan kitap okumak kesinlikle faydalı değildir. Çünkü televizyon bu yüzden kötülenmişti, insanları tembel yapıyor, boş bilgilerle dolduruyor o yüzden kitap okumak gerekiyor. 


Kurgulanarak yazılan kitapların magazin programlarından ne farkı vardır. 

Dünya klasiklerinden Anna Karanina, Suç ve Ceza, Marten Eden, Ana, Goriot Baba, Fareler ve İnsanlar ve diğerleri ya da Türk klasikleri İnce Memedler, Çalıkuşu, Yaban, Kürk Mantolu Madonna ve yine diğerleri... Çok ağır bir benzetme olduğunun farkındayım bu kitaplarla magazin programlarını karşılaştırmanın ama konularına baktığımızda aslında hepsi magazin programlarında bize anlatılan olayların yetenekli bir şekilde yazıya dökülmesi ile bizi içine alan kurgular değil mi? O kadar içine alır ki orada yazılan karakterleri gerçekmiş gibi kabul ederiz gerçek olanı da orada yazıldığı gibi kabul ederiz. Yazarın duygu ve düşüncelerini sahiplenerek gerçek olmayan bir olayı bile gerçek olmuş gibi anlatmaya başlarız. Bu yazdıklarımdan bu kitaplar kötüdür sonucu çıkmasın kitapların güzelliği buradadır işte onu yazanların yeteneği ile hayal dünyamıza girmeleri ve bizi duygudan duyguya götürmelerinde saklıdır. Faydalı mıdır? Araştırmaktan sonra magazin izleyende duygudan duyguya girebiliyor, dizi, film seyredende, maç izleyende o zaman kitap okumak önemli değildir önemli olan araştırmaktır, araştırdığınız zaman zaten okursunuz.
Kitabı ismine göre okumak ya da okumamak




Gelelim asıl bu yazıyı yazma amacıma son dönemde akıllı cihazların ve internetin kötülüğü üzerine yazılan çizilen konuşulan ve bunun yerine  kitap okumanın faydalarını anlatanlar çok sık karşıma çıktığından bunları paylaşmak istedim. Hayatınıza soktuğunuz her şey hem değerlidir hem de zararlıdır. Sizin onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Bu yüzden çocuklarınıza zorla kitap okutmaya çalışmayın, ya da tabletle telefonla, bilgisayardan uzak tutmaya çalışmayın.Onlara araştırma ruhunu aşılayın sorular sormasına izin verin ve verdiğiniz cevapların doğru olup olmadığını ispatlamalarını isteyin. Yoksa kitap okuyacağım diye hayatı kaçırabilirsiniz. Kitap okumak güzeldir ama artık internetin olduğu dünyada okuduğunuzu araştırmak ve  bu sayede daha fazla okumak daha güzel ve faydalıdır. Elinde internete bağlı bir cihazı olan insanı artık çok daha rahat bilgi ile donata bilirsiniz onun elinde kitap olup olmaması önemli değildir artık bir rica ile karşınızdaki kişinin bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Raskolnikov'un kim olduğunu arama motoruna yazmasını rica ettiğinizde onunda Suç ve Ceza'dan dolaysız bir şekilde haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Bundan sonra okumak ona kalmıştır. 
Okuduğumuzun anlamı olması için araştırmak önemlidir.

Sonuç olarak kitaplar en gereksizleri de dahil olmak üzere güzeldir. Zevk ve tercih meselesidir ama kitap okuyanları kültürlü okumayanları kültürsüz yapmayalım. Okuduğumuz her kitabı satır satır ezberleme şansımız yoktur ama internette her bir detayına ulaşma imkanımız vardır. Bu yüzden elinde telefonla oyun oynayan adama ya bu klasikleri nereden bilsin düşüncesine girmeyelim kaşla göz arasında sizin bile okumadığınız klasikleri ortaya çıkarır dudağınız uçuklar mazallah.



2 yorum:

  1. Kitap okumak zararlı değildir aksine faydalıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kitap okumanın zararları olarak anlaşılmış yazım, ya da siz ne olursa olsun kitap okumak faydalıdır düşüncenizi paylaşmışsınız. Kitap okumak illaki faydalıdır sadece okumak zararlıdır. Okuduğunu anlamıyor ya da yanlış anlıyorsan sıkıntılıdır.

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.