Header Ads


Menopoz:Kadın olma zorluğunun son aşaması

Menopoz: premenopoz ve perimenopoz arasındaki fark

Kadın olmak zor iş gerçekten ergenliği ayrı bir dert,yaşlanması ayrı bir dert hele birde tabuları bol gelişmemiş bir ülkede yaşıyorsanız daha da zor. Kadınların yaşadığı bu hormonal seviyeler genellikle bir gecede değişmez. 



Yoldan çıkıp Menopoza girdi.


Menopoz sürecini başlatan aşama ilk  ne zaman başlar?

Premenopoz ve perimenopoz, bazen kafaları karıştıran benzer terimlerdir. "Pre” terimi, latince kökenli olup "önce” anlamına gelir ve "peri” terimi de yine latince kökenli olup, "civarında” veya "yakın” anlamına gelir. Teknik olarak, menopoza girmeden önce bir kadın herhangi bir zamanda premenopozdadır. Bazı doktorlar, premenopozu bir kadının ilk ve son dönemi arasındaki zaman olarak adlandırır.
Bu nedenle, perimenopoz terimi, bir kadın menopoza yakın olduğunda daha kesin olarak tanımlayabilir, çünkü hormonal seviyelerde bir düşüş anlamına gelir. Türkçesi artık yaşlanıyorsun ve sanırım sen Menopoza geçiş aşamasındasın ama korkma kadın her yaşta güzeldir.

Menopoz evreleri

Doktorlar menopozun üç aşamasını tanımlamıştır: premenopoz, perimenopoz, menopoz. Her aşama genellikle birkaç yıl içinde gerçekleşen aşamalı bir değişimdir.

Premenopoz: Olgunlaşmanın sonuna hoş geldiniz.

İlk belirtilerin görüldüğü andan itibaren başlayarak menopoza kadar süren menopoz öncesi döneme denir. Menopoza girilmeden önceki yaklaşık 3-5 yıl boyunca adetlerin önce sıklaşması daha sonra aralarının açılması gibi adet düzensizliklerinin yaşandığı dönemdir. bir kadının menopozunun başlamasından genelikle üç ila dört yıl önce gerçekleşir, ancak tıp literatüründe on yıl önce bile başlayan verilerin sayısı azımsanmayacak ölçüdedir. Bu süre zarfında, yumurtalıklar ürettikleri östrojen miktarını azaltmaya başlar. 

Sonun başlangıcı, 

Azalan östrojen hormonuyla birlikte yumurta oluşumu yavaş yavaş bitecektir. Bu premenopoz aşamada kadınlar hala gebe kalabiliyor. Bu premenopoz evrenin başlangıcının normal yaşı kırk yaşıdır. Menopoza girmeye başlandığında premenopozun belirtileri daha belirgin hale gelebilir.


Perimenopoz: Menopoza hazırlık

Genellikle menopoz belirtileriyle birlikte, son adet döneminden yaklaşık bir yıl önce başlayan ara dönemdir ve bir yıl sonra sona erer. Perimenopoz: sırasında, bir kadının yumurtalıkları artık yumurta üretmez ve yumurtalıklardaki östrojen üretimi önemli ölçüde yavaşlar. Perimenopozda yaşanan semptomlar menopoza kadar devam edebilir. 

Menopoz: Korunmadan cinsel ilişkiye hoş geldiniz.(İlla kötü tarafından mı bakmak lazım)


Menopozun kısaca tanımı adet dönemi bitmiştir. Teknik ve basit açıklama yapılması gerekirse  menopoz, bir kadının arka arkaya 12 ay adet dönemi geçirmediği zaman olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada, bir kadın azaltılmış östrojen üretimi ile ilişkili semptomlarda bir artış yaşayabilir. Ancak menopoz semptomları azaltılacaktır.

Fazların Süresi   Premenopoz üç ila on yıl sürebilir. Teknik olarak, premenopoz, bir kadının ilk periyodunun son dönemine ulaşıp menopoza girene kadar devam eder.     Bir kadın 45 yaşından önce menopoz yaşarsa erken menopoz geçirir. Menopoz 40 yaşından önce ortaya çıkarsa, erken menopoz teşhisi konur.


Menopozun her aşamasında ki belirtileri nelerdir?

Menopozun her aşamasında, hormon üretimindeki içsel değişikliklerin yanı sıra yaşanabilecek farklı belirtiler vardır .
 Premenopozal semptomlar: Menopoz öncesi hormon seviyeleri doğal olarak dalgalanırken, östrojen kaybıyla ilgili semptomların yaşanması olası değildir.  Bunun yerine, premenopozda olan bir kadın genellikle düzenli veya yarı düzenli adet dönemlerine sahip olacak, doğurgan olacak ve premenstrüel sendrom belirtileri yaşayabilir. Premenstrüel sendromun belirtileri şunlardır: duygu durum dalgalanmaları, bulantı, anksiyete veya sinirlilik, depresyon , şişme ve hassas göğüsler.     
Menopoz belirtileri
Perimenopozun belirtileri:  Hormonal seviyedeki azalma bir dizi belirtiye neden olabilir. Düzensiz bir adet döngüsüne sahip olmak sıklıkla perimenopoz dönemdeki bir kadın için ilk göze çarpan belirtidir. Perimenopozun diğer belirtileri arasında kuru cilt, saç dökülmesi, sıcak basmalar veya ani ve ezici bir ısı hissi, uykusuzluk, gece terlemesi, ani açıklanamayan ruh hali değişimleri, konsantre olma zorluğu, vajinal kuruluk, kilo artışı ... 

Menopoz belirtileri: Bir kadın, bir yıl boyunca hiç hiç adet geçirmediği zaman menopoz dönemindedir. Genellikle yaklaşık ellibirli yaşlarda ortaya çıkar. Menopoz sırasında, perimenopozinkine benzer semptomlar yaşayabilirsiniz, ancak hormonal seviyelerde belirgin bir şekilde azalacağından daha belirgin olabilirler.    

Daha detaylı bilgi için MENOPOZ REHBERİ,"İŞTE BEN DE YAŞLANDIM ARTIK" yazımızda ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.