Header Ads


HALKIN GÜCÜ " DEMOKRASİ" PEKİ HALK KİM?

Demokrasi, halkın gücü anlamına geliyor. Ne güzel bir kelime demokrasi, halkın gücü halkın iktidarı, ilk uygulamanın Yunan anakarasında ki Atina şehir devletinde uygulandığı söylenir. Peki biliyor muydunuz Atina demokrasisi içinde halk olarak kim yer alıyor,"Atina doğumlu erkek olmak bu kadar geriye kalan hiç kimse halktan sayılmıyordu."


Haliyle Atina'da yaşayan diğerlerinin, ne yönetimde nede başka şeylerde, seçme  seçilme hakkı bulunmuyordu. Atinalı doğma Atinalı (Yunan) erkek vatandaşlar seçebiliyor, seçilebiliyordu. Onları doğuran anaları bile ne seçebilir, nede seçilebilirlerdi. Atinalı erkeklerin eşleride ne seçebilir nede seçilebilirdi. İşte bu yüzden halk onların yasasında, Atina doğumlu Atinalı anneden ve Atinalı babadan olma erkeklerden başkası değildi. Bu yüzdendir ki Atina Demokrasisi kuralları net koymuştu.Bu şartlara sahipsen demokrasiden nasibini alırsın, değilsen alamazsın.Çünkü sen bu kural içine girmiyorsan halktan da değilsin.

Dünya daha sonra bu sistemi aldı evirdi çevirdi kendisi gibi döndürdü ve insanlığın kurtuluşu olarak ağızlara pelesenk yaptı.

Demokrasi halktan kendine pay çıkarmak isteyenlerin bir uygulaması denebilir mi?
İlk önce halkın  kim olduğuna bakmak lazım, ağzımıza yapışmış bir şekilde reklamlarda avaz avaz bağırdığımız ucuzluk olduğunda halk günü gelin dediğimiz insanlar mı? Demek ki indirimli ürün alanlar halk sa pahalı ürünleri alanlar değil o zaman bu demokrasi halkı eziyor halk olmayanı seviyor. Seçimden seçime hatırlayıp, seçme haklarından dolayı kıymete binen ve bu kıymetin değerini kumanyalarla, kömürlerle, makarnalarla, çeyrek altınlar yada elli, yüz liralarla ölçülenler mi ?  Daha da kötüsü toprak ağalarının ve aşiretlerin ellerinde ki köylüler mi? O ağaların belirlediği kişiye oy verilecek dediği ve oylarını o kişiye veren köylü mü halk? Şıh denilen Şeyhlere körü körüne inan ve onların dediğini hak sayan insanlar mı halk? Kendi kararlarını uygulayamayan insanların oluşturduğu kitleler mi halk? Zor geldiğinde kendi hakkını arayamayan hatta bu yüzden başkalarının haklarınıda gasp eden kitleler mi halk?

Gerçekten çok güzel uygulamadır demokrasi ama halk kim ?
     Bize dayatılan adayları seçmekse demokrasi o zaman bu işte bir yanlışlık var demek oluyor. bağımsız adaylar çıkmıyor değil ama çoğu ya zengin ya bilinen insanlar ya da köklü aile geçmişi var.
Hiç adı sanı duyulmamış ama kendi çapında güzel fikirleri ve işleri olan birisinin seçildiğini gördünüzmü göremezsiniz.

O yüzdendir ki halkı kullananların elinde olan demokrasiyi, cahilleri aydınlatmadan, körü körüne bağlanmışların gözlerini açmadan, toprak ve aşiret ağlarının bir malı olmadıklarını öğretmeden, en önemlisi korkmadan içlerinde duydukları haksızlığın yanlış olduğunu söylemenin ve düzeltilebilceğine inanmalarını sağlamdan, demokrasi sadece çıkarcıların elinde olan bir güçten başka bir sistem değildir.


Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...
İlginizi çekecek diğer konular.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.