Header Ads


ANARŞİZM VE KAMİL TOPLUM

SORU: Anarşizm, kargaşa ve düzensizlik mi yoksa artık insanların en üst noktası olan oto kontrolü öğrendiği ve uygulayabildiği bir ütopya mı?

Oto kontrol insanın kendi kendini denetleme yetisi, öz denetim anlamındadır, dil kökenine inmeye gerek yok ama insanın kökenine inmeye gerek var çünkü insanın kökeninde aslında özdenetimi yani otokontrol mekanizması yoktur.
Bunda ki en büyük neden ise bugüne kadar gelmiş ve geçmiş dinlerin hepsinde insanı yaratan bir güç olduğu ve bu yaratıcı güç tarafından çizilmiş bir yolumuz olduğuna dair yazılanlar ve anlatılanlardır. Dinler tarihi der ki: İnsan dünya ya geldiğinde tek başına gelmemiş o yaratan tarafından gönderilmiştir. İşte bu yüzdendir ki insan için otokontrol sağlamak imkansızdır. Her insanın özdenetimini kaybettiği sınırlar, anlar, duygular vardır, kiminin bir küfür ile kaybettiği otokontrolünü bir diğeri tüm sevdiklerini kaybedene kadar otokontrolünü kaybetmeyebilir ama kendisine gelecek bir zarar da mutlaka kaybedecektir.

Anarşizmin algılanması bu şekildedir.
Gelelim başta ki soruya, Anarşizm, kargaşa ve düzensizlik mi yoksa artık insanların en üst noktası olan oto kontrolü öğrendiği ve uygulayabildiği bir ütopya mı? Yukarıda yazdığım dinler tarihine göre otokontrol diye bir şey olmadığı için anarşizm de haliyle ütopya gibi duruyor ama yine burada bir parantez açarsak dinler tarihi aynı zaman da der ki insan dünyada bulunan maddi ve manevi zevklerden kendisini arındırdığı ve uyguladığı anda özüne kavuşur yani öze kavuşmak demek te otokontrol sahibi olmak anlamındadır. Artık sizi yönetecek ve yönlendirecek kimseye ihtiyaç duymadığınız anlamında gelmektedir.

İşte bu çelişkiler yumağı içinde insan bir bakıyorsunuz kendi kararlarından dolayı sorumlu tutulurken, bir yandan da aslında senin yönetilmeye ihtiyacın yok kendi özünü bulman gerek öğütleri veriliyor.

O zaman insanlar için gidilmesi ve yaşanması gereken daha çok uzun yol olduğu ortaya çıkmakta. Hele ki günümüz de insanların çoğunluğu tarafından anarşizm kargaşa ve düzensizlik anlamında kullanıldığından dolayı daha çok gidilmesi gereken yol vardır.

Anarşizm kelime anlamı olarak kargaşa ve düzensizlik olarak algılanmasında ise en büyük neden yine dinler tarihidir ve iktidarlardır, erk sahibi kişi ve kuruluşlar insanın daima yönetilmeye ve düzenin kurulmasını sağlayacak birilerinin olması gerektiğine inanmamızı ister, işte bu isteklerinden dolayıdır ki insan kendisi adına verilecek kararlardan hep kaçınmıştır ve kaçınacaktır. Onun yerine karar verebilecek,onu durdurabilecek, ödüllendirebilecek, cezalandırabilecek bir düzen ister ve bu düzeni korumak için elinden geleni yapmaya hazır askerler haline gelir.

Sonuç olarak iktidarlar, tarihi ve dinleri şekillendirebilme yetisine sahip olduklarından dolayı anarşizm onlar için tehlikedir ve onlar için bir düzensizlik ve kargaşadır.

Anarşizm, insanlığın gideceği yolda aşması gereken evrimsel sürecin son halkasıdır  ve Dinler Tarihin de Kamil Topluma denk gelir yani insanların para için, güç için, kendilerini tatmin etmek için verdiği zararlar olmayan toplumdur.
Yayınlanma tarihi

30 12 2012 21:33
Eastern European Time

2 yorum:

  1. Dinler ve Tarih iktidarların ellerinde olduğu kadar aynı zamanda ideolojileride yönlendirme de onların elinde bu yüzdendir ki toplum için iyi olan iktidar için iyi olmadığında bu kötüdür bundan uzak durun karlama kampanyaları başlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, bir ülkenin iktidarının iyi olduğu toplumunun durumu ile aslında çok net anlaşılıyor.

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.