Header Ads


Engelli olmak ne demektir?

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ...  "EN BÜYÜK ENGEL KAFAMIZIN İÇİNDE" BU SÖZÜ ÇOK SEVERİM, KLASİK OLACAK AMA YAZMADAN DA YAPAMAYACAĞIM, FİZİKSEL ENGEL BİR ŞEKİLDE AŞILABİLİRKEN MALESEF OLUMSUZ ZİHİNSEL DÜŞÜNCELER EN BÜYÜK ENGELLERİMİZDİR.

Engelli olmak ne demektir?
 "ENGELLİ OLMAK HAYATA 1-0 YENİK BAŞLAMAKTIR" TOPLUM VE DEVLET BU SKORU DEĞİŞTİRMEK İÇİN ELİNDEN GELDİĞİ KADAR GAYRET ETMELİDİR.


Hiç gözlerinizi bağlayarak sokaklara çıkıp yürümeyi denediniz mi? Peki ellerinizi kullanmadan iş yapmayı? Bunlar, hayatla arasında bu tür engeller olmayan insanlar olarak aklımıza bile gelmeyen deneyimler.Bu engellerle yaşamanın da ne demek olduğunu bilmiyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, önündeki engelin güçlüğünü hayatının her anında hisseden insanlara kulak verelim mi? Engellilik konusunda insanlarda farkındalık ve duyarlılık yaratmak, "biz de buradayız," demek amacıyla geliştirilen 'Engelsiz Dünyamız' projesinin web sayfasındaki yorum yazısı şu cümlelerle başlıyor:

"Engelli olmak zaten hayata 1-0 yenik başlamaktır Toplum ve devlet bu skoru değiştirmek için elinden geldiği kadar gayret etmelidir Değiştirmek derken en kötü ihtimalle 1-1 yapmalıdır ama Türkiye'de hem toplum hem devlet bu skoru 3-0, 4-0 gibi ağır skorlara taşımaktadır" Peki engellileri bu kadar üzen nedir? Bu sorunun cevabını yine aynı yazıdan devamla okuyalım. "Türkiye'de engelli olmak, örneklerle anlatmak gerekiyorsa, dışarı çıkmamak, evde mahkûm gibi yaşamaktır Çoğu binaya mimarî engellerden dolayı girememektir Ulaşım araçlarını kullanamamaktır Sokakta, parkta, alışveriş merkezinde, havuzda veya sinemada 'ne işi var bunun burada' anlamında bakışlara maruz kalmaktır Türkiye'de engellilere yapılan asansörleri onlardan daha fazla kullanmak, onlara kullandırmamaktır Engeliniz beyninizdeyse 'deli', gözünüzdeyse 'kör', bacağınızdaysa 'topal', kulağınızdaysa 'sağır', bedeninizin herhangi bir yerindeyse 'sakat' olarak adlandırılmanız demektir Çalışmamak, okumamaktır nadir bulunan engelli rampalarının önüne arabalarını park edenler yüzünden 35 santimlik kaldırımdan inmektir"

Evet, o engelleri ortadan kaldırmaya gücümüz yetmez ama burada sıraladığımız küçük listede bile yapabileceklerimiz yok mu?
 Düşünmek Ve Paylaşmak Dileğiyle
ALINTI: KİLER MAGAZİN ARALIK 2011 S:24


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.