Header Ads


BOZKURDUN ALT TÜRÜ

BAZEN BİZİ KORKUTAN BAZEN GÜVEN VEREN KÖPEKLERİN İÇİNDE BULUNDUKLARI BU DUYGULARI ANLAYABİLİR MİYİZ? EVET, MİNİK HAREKETLERİ ONLARI ELE VERİR NASIL MI?

BOZKURDUN ALT TÜRÜ

Evcil leşti rilen ilk hayvanlar arasında yer alan köpek, bozkurdun alt türlerinden. Kediyle birlikte dünyanın en çok beslenen iki evcil hayvanından biri olan köpeklerin 400'ü aşkın türü var İnsanoğlu,en eski dostlarından birisi olan köpeğe avlanma ve korunma görevi vermiş. Tarihçiler, insan-köpek ilişkisinin 80 bin yıl öncesine dayandığını belirtiyor.


Köpeklerin şekli, boyutu, tüyleri birbirlerinden çok farklıdır. Çoğu köpek, farkıl türlerin karışımdır.Türü karışık olan bir yavrunun büyüyünce neye benzeyeceğini bilmek zordur.Ama karışık köpekler de bazı safkan köpeklerden daha  uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Köpeklerden korkmalı mıyız veya yolda gördüğümüz her köpeğe dostça davranabilir miyiz? Her iki sorunun cevabı da 'hayır' Tıpkı insanlar gibi köpekler de farklı karakterlere sahip. Ama hangi cins olursa olsun, köpeklerin ortak davranış özellikleri var Bu nedenle karşı karşıya kaldığımız köpeğin ne hissettiğini, dolayısıyla ona nasıl davranmamız gerektiğini anlamamız mümkün. Elbette önce onu dikkatlice gözlemlemeliyiz. Köpekler ruh hallerini farklı şekillerde davranarak ve değişik sesler çıkararak anlatır İletişim kurmakta kulandıkları oldukça geniş bir havlama, hırlama ve uluma repertuvarı var Birçok köpek sahibi, köpeğinin neşeli, üzgün, aç, korkmuş, incinmiş, sıkılmış olup olmadığını çıkardığı seslerden anlayabilir Gelin onların bu tepkilerini okumaya çalışalım.

"Tanımadığınız bir köpeğin yanına yaklaştığınızda dikkatli olun. Köpekler kızdıklarında hırlayarak dişlerini gösterir Kulaklarını öne doğru uzatır ve kızdığı insana bakar. Tüm bunlar "uzak dur," anlamına gelir Eğer bir köpek size böyle davranırsa, yanına yaklaşmayın. köpekler kendilerini savunurken dişlerini gösterir Yere çömelir ve karşısındakinin üzerine atlamaya hazır hale gelirler. Kulaklarını düzleştirerek kafalarına doğru yatırır havlarlar Bir köpek veya köpeğiniz size havlıyorsa git buradan" demek istiyordur Mutluluklarını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Köpekler mutlu olduklarında kuyruklarını sallarlar Aynı zamanda kulağını dikleştirir ve zaman zaman, sanki gülümsüyor muş gibi dudaklarını yukarıya doğru kaldırırlar Oynamak istediklerinde ise kafalarını kaldırırlar

KORKUNCA 'KÜÇÜLÜRLER'

Köpek korktuğunda, olabildiğince küçük görünmeye çalışır. Kocaman bir köpek nasıl küçük görünebilir ki diyorsunuz değil mi? Kendilerince küçülürler Kuyruklarını bacaklarının arasına kıstırırlar Kulaklarını kafalarına doğru yatırırlar Aynı zamanda çömelir ve gizlice uzaklaşırlar Köpek sinirlendiği zaman yaptığı gibi, korktuğunda da gözlerinizin içine bakar tam aksine, size sonsuz güveniyorsa, bunu anlamak da çok kolay Yerlerde yuvarlanıp göbeğini gösteriyorsa bu size güvendiği anlamına gelir Birçok köpek de göbeğinin okşanmasını sever Kulaklarını dikleştirmişse, ilginç bir şey görmüş ya da duymuş ve merak içinde demektir Çünkü köpekler daha iyi duyabilmek için kulaklarını dikleştirirler Sabit dururlar ve kafalarını yana doğru yatırıp bir sonraki hareketin ne olacağını görmek için merakla beklerler
Çoğu köpek, farkıl türlerin karışımdır.

"BURASI BENİM BÖLGEM"

Köpekleri sık sık kokuların izini sürerken görürüz. Onların kendilerine ait gördükleri bir alanları vardır İşte bu alanlara 'bölge' denir Köpekler kendilerine ait gördükleri bölgeleri kendi kokularıyla işaretlerler Bölgelerini işaretlemek için patilerindeki, boyunlarındaki koku bezlerini kullanırlar Kokularını bırakmak için tuvalet yaparlar, bu bölgedeki nesnelere sürünür veya toprağı eşelerler Aralarında 'bölge' kavgası ettikleri olur ama aralarındaki her itişme- çekişme kavga ettikleri anlamına gelmez. Bazen köpekler kimin daha güçlü olduğunu anlamak için 'çekme oyunu' oynarlar İki köpek aynı nesneyi çekiştirir durur O nesneyi çekiştirirken birbirlerine hırlayabilirler ama bu, sadece bir güç gösterisidir Bu oyunlar daha çok genç köpeklerin eğlencesidir Bazı köpekleri daha çok yatarken, uyurken görürüz. Büyük ihtimalle onlar yaşlı köpeklerdir Köpekler ortalama 10 yıl veya daha uzun yaşar Yaşları ilerledikçe, eskiden olduğu gibi hızlı koşamazlar Daha çok uyumayı tercih ederler Eğer sizin sorumluluğunuzda yaşlı bir köpeğiniz varsa, onu düzenli olarak tarayarak temiz kalmasına dikkat etmelisiniz.

bir köpeğiniz varsa...

Bahçeli bir eviniz varsa, köpek almaya niyetliyseniz, ona iyi bir eğitim vermelisiniz. Yapmasını istediğiniz bir şeyi yaptığı zaman köpeğinize ödül maması verir, onunla oyun oynar, onu okşarsanız, kendisinden istenilenleri yapma yolunda adımlar atacaktır Ona oturmasını söylediğinizde, köpeğiniz oturuyorsa ona "aferin," deyin. Ama aksine, yapmaması geren bir şeyi yaptığında, kesinlikle ona vurmayın. Bir köpeğin öğrenmesi gereken ilk komutlardan biri, "otur" denildiği zaman oturmasıdır Böylece çok gürültülü ve hareketli olduğunda oturmasını sağlayarak onu sakinleşti-rebilirsiniz. Onu küçük bir ödül mamasıyla ikna edebilirsiniz. Mamayı burnunun üzerinde tutun. O da ödülüne bakarken oturacaktır Oturduğunda ona iyi bir ödül verin. İyi davrandığını anlaması için "aferin," deyin. Yavru köpekler diş çıkarırken, kaşıntılarını gidermek için eşyaları çiğnerler Sadece onlar değil, yetişkin köpekler de eşyaları çiğnemeyi severler Eşyalarınızın çiğnenmesini istemiyorsanız, köpeğinizin çiğneyebileceği oyuncakları eksik etmeyin. Onları, çiğnememeleri gereken eşyaları çiğnerken yakalayabilirsiniz. Sert bir sesle "hayır" deyin ve hemen köpek oyuncağı verin. Sizin olsun veya olmasın, vücut dillerini bildiğinizde, onları daha kolay anlayabileceksiniz. Böylece onlarla daha iyi dostluk kurabilecek veya kendinizi koruyabileceksiniz. Biliyoruz ki 'sevgi' dünyamızın ortak dili.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.