Header Ads


GENÇLEŞTİREN SAĞLIKLI GIDALAR;KEREVİZ İÇİN EN İYİ TARİFLER

           

 Gençleştiren gıda hatırlatmalarında yeni bir besinle devam ediyorum. En Güzel ve Sağlıklı Kereviz Tariflerine hazır mısınız?

Kereviz: Bahçelerde kereviz biz kereviz sevmeyiz....tınısı ile daha çocukken bilinçaltımıza kötü bir şekilde nakşedilen bu sebzenin faydalarını bu maniyi yazan bilseydi sanırım bu kadar insanın günahına girdiği için vicdan azabı çekerdi.bu bakımdan öncelikle şimdilerde 6 ayını doldurmak üzere olan sevgili kızıma bu maniyi öğretmeyi reddetmenin haklı sevincini yaşayarak bu değerli sebzenin içerdiği besin öğeleri ve faydaları ile sizleri baş başa bırakıyorum. 



    Öncelikle çok düşük kalorili olan kereviz 100 gr.sadece 7 kalori içerdiğinden kilo vermemize yardımcı olduğu gibi yüksek su oranı içeriği ile el ve ayaklardaki şişkinliği önlemeyi sağlayarak idrar söktürücü olarak da önemli bir görev üstleniyor.

    Kereviz aynı zamanda vücudu ve akciğeri temizleyen müthiş bir detoks sebzesi,içerdiği başlıca besin öğeleri vücutta kısaca şu işlere yaramakta: 
Folik asit: hücrelerin sağlıklı bölünmesi ve üremesini sağlar kansızlığa karşı korur bağışıklık sistemini güçlendirir kalp rahatsızlıklarından korur gebelikte bebeği sinir sistemi oluşum hatalarından korur yaraları iyileştirme ve kas oluşumunda etkilidir. 

Beta karoten :Güzel bir cilt ,sağlıklı saç ve tırnaklara sahip olunmasında etkili olmasının yanı sıra güneşin zararlı etkilerine karşı sizi bir güneş kremi gibi korumaya da yardımcı olur. 

Potasyum:Yüksek kan basıncını düşürür ve kalp atışını düzenler.Vücuttaki su ve mineral dengesini korur. 

    Kıymetli sebzemiz kereviz sadece yumrusu ile değil sap ve yaprakları ile de tüm şifasını bizlere sunmakta sap ve yapraklarında tüm bu yukarıda saydığımız faydaların yanı sıra; K vitamini, kalsiyum, magnezyum için iyi bir kaynaktır. Kemikleri güçlendirir, sağlıklı eklem oluşumuna yardımcı olur. 



  Gelelim bu güzel sebze ile yapılabilecek yine bizzat denediğim bazı basit tariflere:

Kerevizi Çorba olarak: 
1 adet kereviz 
1 adet patates 
1 çay kaşığı un 
1 yumurta 
1/2 limon suyu 
patates 

Kerevizi soyup küp küp doğrayıp üzerini 2 parmak geçecek kadar limonlu tuzlu suda haşlıyoruz.Onlar haşlanırken bir kasede 1/2 limon suyu yumurta ve unu çırparak bulamaç haline getiriyoruz.Kerevizler haşlanınca suyundan birkaç kaşık bulamaç şeklindeki terbiyeye ekleme yapıyoruz ki yumurta kesilmesin terbiyeyi bu işlemden sonra tencereye ekleyerek bir taşım kaynatıyoruz ve kereviz yaprağından birkaç adet ekleyerek altını kapatıyoruz. 


Servis ederken üzerine kırmızı biberli kızarmış yağ ekleyerek lezzetlendirebiliriz. 
İsteğe göre çorbayı daha yoğun yaparak içine misket köfte eklerseniz ana yemek olarak ta tüketebilirsiniz. 
Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak lezzetli bir alternatif olarak tavsiye edilir. 

Kerevizi Zeytinyağlı olarak:
2 adet orta boy kereviz 
2 baş soğan 
1 büyük patates 
1 havuç zeytinyağı 
tuz
şeker 
1 adet portakalın suyu

Soğanı yemeklik doğruyoruz tencereye alıyoruz diğer sebzeleri de soyup küçük küpler halinde doğrayıp soğanın üstüne ekliyoruz.üzerine 2 çay kaşığı tuz 1 dolu yemek kaşığı şeker serpip bir miktar zeytinyağı ve portakalın suyunu da ekleyip ateşe koyuyoruz kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirdikten sonra 1-2 dal ince doğranmış kereviz sap ve yaprağını da üzerine ekleyip servis tabağına alıp soğumasını bekledikten sonra afiyetle tüketiyoruz. 

Kerevizi Meze yada kahvaltılık olarak:

1 adet kereviz 
süzme yoğurt 
birkaç dal maydanoz 
 isteğe bağlı olarak 1 diş sarımsak 
tuz 

Kerevizi soyup rendeliyoruz. Maydanozları ince ince kıyıp geri kalan malzeme ile karıştırıp servis ediyoruz. 



Kerevizi Salata olarak:
1 adet pancar 
1 adet kereviz 
taze zencefil 
1 küçük baş kırmızı soğan 
1 kaşık mayonez 
limon suyu 
tuz 
pancar 

Kerevizi soyup ince küpler şeklinde doğruyoruz soğanı da salatalık doğrayıp kereviz saplarını ve yapraklarını da doğrayarak sos olarak mayonez limon suyu ve tuzu da ekleyip malzemeleri havalandırıp servise hazır hale getiriyoruz. Süs için nar taneleri de tat ve görüntü olarak çok yakışmaktadır . 

 Şimdi tariflere bakıp şöyle demeyin ilki köfteli olursa belki yenebilir, Eee, hadi mezeyi de süzme yoğurtla karıştırdık yenilir hale getirdik ya diğerleri yok yok salata olarak ta bu kadarı fazla diyenlere önerim ön yargıyı bırakın o malum maniyi bilinçaltınızdan silin ve yeni tatlara açık olun, olamadınız mı burnunuzu tıkayın şifa niyetine deyip mutlaka deneyin hadi afiyet olsun. 

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.