Header Ads


DÜNYANIN 3. EN BÜYÜK MAĞARASI AYNALIGÖL(GİLİNDİRE) MAĞARASI

Mersin, Aydıncık Aynalıgöl Mağarası namı diğer Gilindire mağarası bu iki isimden birincisinin nedenini yazımızı okudukça daha iyi anlayacaksınız ikinci ismin hikayesi ise Aydıncık İlçesinin Antik dönemde ki adı olan Kelenderis'in halk ağzında ki dönüşümüne şaşmamalısınız. Alexander olmuş İskender Kelenderis olmuş Gilindire çok mu?
Ortada gördüğünüz boşluk Aynalıgöl isminin geldiği alandır.

Aynalıgöl veya Gilindire Mağarası yolunuz Antalya-Adana arasından geçiyor ise mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir aceleniz varsa boş verin size göre değil zaten acelemiz varsa hayat hep kaçmıyor mu? Bırakın burası da kaçsın ama sonra hayatınıza dönüp baktığınız da aslında burası da kaçsın dediğiniz o kadar çok yer olacak ki hayat bizi beklemiyor. İşte yazının anlam ve önemini belirten yazımızı da yazdıktan sonra gelelim bu doğa harikasını anlatmaya:

Klasik bilgileri vermek gerekirse Antalya yönünden geliyor iseniz Aydıncık şehir merkezini geçtikten sonra yaklaşık 8 km sonra dağa doğru yola sapmanız gerekecek tabelalar sizi yönlendirecek bu konuda endişe etmenize gerek yok zaten hem Antalya yönünden hem Mersin yönünde sizleri büyük büyük tabelalar buraya çekmek için sürekli karşınıza çıkacak yinede kaçırırsanız geri dönme şansınız her zaman vardır. Navigasyon ile gidecekseniz bu yazımızı okumadan yola çıkmayınız. Bu arada Antalya-Mersin arasında yol yapım çalışması nedeniyle 4 saatte Antalyadan buraya gelebilirsiniz. Adana'dan ise yollar daha iyi olduğu için 3 saatte gelebilirsiniz. Yani günü birlik bir plan bile yapabilirsiniz hatta çok da iyi yaparsınız.

Aşağıda ki fotoğrafı da inceleyebilirsiniz.
Aynalı göl mağarası nerededir?
Aynalıgöl mağarası güzergah
Doğa harikası mağaramız ilk defa 1999 yılında Aydıncıklı bir çoban tarafından keşif ediliyor. Kirpilerin peşine koşan bu çobanımız mağaranın içine girdikten sonra yetkililere haber veriyor ve yaklaşık 16 yıl sonra ise tamamen gezilmeye açılıyor yalnız internette arama yaptığınızda Silifke müzesinin adresine tıklayıp bize yalancı demeyin çünkü Müze sayfasını güncellenmediğinden dolayı ziyarete açık değil diye görünüyor bundan sonra ki yorumlar size ait... Bu arada Silifke müzesini de vaktiniz var ise ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.
Aynalı göl mağarası hakkında
http://www.silifkemuzesi.gov.tr/TR,83683/aynaligol-magarasi-hakkinda-bilgi.html
Şimdi gelelim yaşadıklarımıza, giriş için ücret ödemeniz gerekiyor  kişi başı 2016 Ekim ayında 4 liraydı biletlerinizi aldıktan sonra yolu takip ederek mağaraya iniyorsunuz mağaranın içi kadar dış manzarası da çok güzeldir çifte ziyafet sizi bekliyor. 
Tabi ki her güzelliğin bir zorluğu olacak işte mağaranın en kötü tarafı çok fazla merdiven inmek ve çıkmak zorunda kalacaksınız bu yüzden sağlığınıza güvenmiyorsanız hızlı hareket etmeyin yavaş yavaş sindire sindire inin ve çıkın. Ne o inmeyin diyeceğiz sandınız değil mi? Kesinlikle yok öyle bir şey buraya kadar geldi iseniz o mağara görülecek arkadaş o yüzden şu önlemleri alarak mağara gezinizi yaparsanız daha rahat ve keyifli bir gezi olacaktır. 
İlk önce hızlı hareket etmekten kaçınınız, Akdeniz manzarasını seyrede seyrede hazırlığınızı yapınız. Üzerinizde kalın bir kıyafet var ise çıkarınız ve belinize sarınız. Çünkü içeride sıcak bir hava karşıladıktan sonra çıkışta ise esinti olacak bu yüzden tedbirli olmak kesinlikle iyidir.
Tesettürlü iseniz sizin için diyebileceğimiz tek şey Allah'ın böyle güzellikleri nasıl yarattığı düşüncesi ile fani dünyadayız düşüncesini aklınıza koyarak şükran duygusu ile yavaş hareket ederek bu güzelliği yaşamanız olacaktır. 
Mağaranın sıcaklığı 25 derece ortalama yaz kış aynıdır. Nem oranı ise %80 civarında olduğu için sıcaklık ve nem ilişkisi baya can sıkıcı olabiliyor ama görecekleriniz ve aldığınız tedbirler sayesinde en az sıkıntı ile atlatacaksınız. Mümkünse yanınızda terinizi silecek bir şeyler olsun, yarım litre su işinizi fazlası ile görür bu arada mağaraya girmeden önce mutlaka tuvaletinizi de yapınız çünkü hızlıca bir tur atayım derseniz 45 dakika ama bizim tavsiye ettiğimiz gibi sindire sindire yapalım derseniz 1 buçuk saat'in nasıl geçtiğini anlamayacağınız için boşaltım sistemi sizleri rahatsız etmesin. Telefonlarınızın şarjı tam olsun fotoğraf makinelerinizden yedek bataryalarınız veya güç kaynaklarınız var ise onlarda yanınızda olsun gerisini düşünmeyin. Ayağınızda spor ayakkabı olur ise gayet rahat edersiniz onun haricinde bayanlar için tek dikkat edilecek ayakkabı topuklu dengeyi bozacak türde ayakkabılar olmasın yeter her yer merdiven olduğu için ayakkabı konusunda sıkıntı yaşamazsınız baktınız olmuyor yalın ayak devam edebilirsiniz.

Bu arada çok fazla yemek yediyseniz sindirmeyi bekleyiniz. Çok aç iseniz bir şeyler atıştırdıktan sonra gezinize devam ediniz. Şimdiden gözünüz korktu ise korkmasın çünkü bu yazdıklarımız aslında tüm turistik ve doğa gezilerinin daha keyifli geçmesi için olmazsa olmaz kurallarındandır. Bu kurallara uymayan birçok insan güzellikleri fark edemeyip çektikleri çilenin fazlalığından dolayı böyle güzel mekanları kötülemek zorunda kalıyorlar bu durumda bizleri üzüyor.

Son olarak bebeğiniz var ise yukarıda yazdıklarımız onun içinde geçerli olacaktır. En büyük sıkıntı sıcaklık nem olduğu için onları rahatsız edecek tek durum odur sonuçta yürümüyorlar ama nefes aldıkları için çok kalın kıyafetle içeride tutmayın, 2 yaşından büyük çocuklarınız var ise onlar içinde aynı duruma dikkat ediniz yorulma ihtimalleri olacağından kucak olayına hazırlıklı olunuz. Onun haricinde çocuklarınızla girmenizde herhangi bir sakınca yok.



Diğer detayları öğrenmek isterseniz kısaca bilgileri verelim.
Dünyanın 3. en büyük mağarasıdır. Toplam uzunluğu 555 m'dir.
Gölün en sığ kısmı 5 m en derin kısmı 47 m'dir. Göl ile deniz arasında belirgin bir bağlantı yoktur.
Göle taş atmak yasaktır. Çünkü oluşan dalga sürekli devam ettiği için çok uzun bir süre ayna görüntüsünü kaybediyor. İnsanlara gıcığınız var ise buyurun size fırsat.
Eskiden yarasalar vardı ama şu an ışıklandırmadan dolayı çok fazla yok hatta hiç yok diyebiliriz denk gelirseniz korkmak yerine kendinizi şanslı sayabilirsiniz.
Aynalıgölün aynasının oluşumu üst katmandan yıllardır damlayan madensel sudan kaynaklan bir yoğunluğu fazla olan suyun birikmesi ve Tuzlu deniz suyunun altta kalması ile oluştuğu söyleniyor.

Bundan sonrası artık size ait çok güzel anılar olarak anlatacağınız yaşanmışlık olacaktır. Bizler yaşadık sizinle paylaşıyoruz daha güzel bir gezi yaşamanız ve çok büyük keyifler yaşamanız için.

Aydıncık tarih ve doğa açısından zengin bir ilçemiz bu yüzden yönünüz Antalya ise Aydıncık Limanında durup bir çay içmeden yola devam etmeyin deriz.

Mağaraya çocuklarınızla girmenizde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.
Mağaraya çocuklarınızla girmenizde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.
Çocuklarınız ile mağara ziyaretini yapabilirsiniz.
Çocuklarınız ile mağara ziyaretini yapabilirsiniz.

Aynalıgöl dış manzarası başka bir görsel ziyafet sunuyor.
Aynalıgöl dış manzarası başka bir görsel ziyafet sunuyor.




Sarkıt ve dikitler namı diğer damlataşlar

İçerisi doğa ananın ustalığı ile işlenmiş bakmaya doyamayacaksınız.

Aynalıgöl veya Gilindire mağarası kesinlikle görülmeye değer doğal oluşumları içinde barındırıyor.

Aynalıgöl veya Gilindire mağarası kesinlikle güvenli bir gezi imkanı sunuyor.


Yapılan ışıklandırma gayet başarılı ve bazı yerlerde sizi hayal alemine taşıyor.


O kadar çok mükemmel sarkıt ve dikit var ki bunların neye benzediği sizin hayal gücünüze kalmış bazıları ise insan eliyle yapılmış sanabilirsiniz.

Sarkıt ve dikitlerden oluşan başka bir galeri

Pamukkale ile benzetilmesinin nedeni

Yansımayı fark ettiniz mi?


Birde bu mağaranın içinden bu manzarayı seyredin.
Hayat bu mağarada inanın belli bir süreliğine duruyor.

Milyonlarca yıl damlaya damlaya sadece göl olmadığını gösteriyor bize

Fantastik bir filmin içinde gibi hissedeceksiniz


bir bütünlük var ama Aynalıgöl denmesinin sebebi bu görüntüde saklı




Yansıma: bir ayna bile ancak bu kadar yansıtabilir.



Aynalıgöl bundan dolayı bu adı almıştır.

Neden Aynalıgöl?Elif Yazısını Okuya bildiniz mi?






3 yorum:

  1. Benim 2 kere gitme şansım oldu ilkinde ışıklandırma ve çevre düzenlemesi yoktu bir falezin ortasından girilen ve içinde göl bulunan bir mağara olarak müthişti lakin el feneri ile pek azını görebildiğimizi ışıklandırma yapıldıktan sonra gittiğimde anladım müthiş bir görsel şölen kesinlikle bir doğa harikası sevgiyle tavsiye ederim yazı için teşekkürler ziyaret edecekler beklentilerini dilediği kadar yüksek tutabilirler hayal kırıklığına uğramayacaklarını garanti ederim çıkışta müthiş Akdeniz manzarası eşliğinde çay içmeyi de unutmayın derim

    YanıtlaSil
  2. Ülkemiz içinde ki en güzel mağaralardan kesinlikle en güzeli diyebilirim. Görmek ve yaşamak gerekli diye düşünüyorum, Aydıncık bölgesi hem tarihi hem de doğası ile es geçilmeden bir gününüzü hatta vaktiniz var ise çevre bölgeyi de görmek adına bir kaç günlüğüne ziyaret etmelisiniz. İster Anamurda kalın,ister Bozyaka ya da Aydıncık'ın içinde ama kalın ve gezin.

    YanıtlaSil
  3. Daha önce defalarca gectik hiç dikkat etmedik

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.