Header Ads


Bedava Habercilik Whatsapp İhbar Haber Hattı

Whatsapp Haberciliği ve Türk habercilik sisteminin çöküşü


Bir ara sosyal medya haberciliği patlak vermişti bütün haber siteleri Twitter, Facebook, instagram paylaşımları sayesinde Türk habercileri kendilerine baya bir malzeme çıkarmışlardı. Twitter da yazan şu bilgiye, Facebook ta paylaşılan şu görüntüye, Instagram'da şu hesapta ki paylaşıma göre diye başlayan haberler izler ve dinler olduk. Şimdi ise Whatsapp Haber hattı çıktı. Bu arada birde artık bir yıl önce yapılan haberler bile tekrar tekrar yayınlanır oldu. Anlamsız bir şekilde ana haberlerde haber diye yayınlanıyor. Arkadaş madem haber boşluğunuz var neden aynı haberleri ya da daha önce yayınlanmış haberleri yeni habermiş gibi günlük ana haber bültenlerinde yayınlıyorsunuz. Utanmasalar sigaranın faydaları adlı yazımızı bile haber yapacaklar bakın sigaranın faydaları varmış diye.
Bedava Habercilik Whatsapp haber ve ihbar hattı numaraları

Haber kelime anlamı olarak bir durumdan veya bir olay hakkında ki bilgidir. Genel olarak haber almak veya haber vermek olarak kullanılır. Haberler ise olaylar ve durumlar hakkında bilgilerdir. Bu cümleleri okurken şaka yaptığımı düşünebilirsiniz ama bize haber diye sunulan zihniyetin nasıl çalıştığını göstermek için böyle basit basit uzatarak yazıyoruz. Güzel Türkiye Cumhuriyetimizde ne kadar gereksiz bilgilerin bizlere haber olarak izlettirildiğini ve dinletildiğini düşününce haber kelimesinin anlaşılması gerektiğini düşünüp paylaşma ihtiyacı duyduk. 


Haberin içinde bilginin gerekli veya gereksiz bilgilendirme olup olmaması kelime anlamını ilgilendirmiyor ama biz insanlar için haberin bilgi değeri önemli iken haber veren kurumların ilgilendiği tek şey ise ortada dolaşan haberin haber değer taşımasıdır. Ne demek şimdi bu haber değeri? 



Bir haberin değer taşıması için gerekli özellikleri olmalıdır. Bir haber korku veya endişe duygularını ortaya çıkarmıyorsa o haber değeri olmayan bir haberdir. Günümüzde otomatik kapanan araba camlarının çoğunda cam sıkışma koruması fonksiyonu vardır ama maalesef beş yaşında bir çocuğun cam sıkışmasından dolayı vefat ettiği haberini üzülerek öğrendik. Peki bu haber ile ilgili detay verildi mi olay nasıl gerçekleşmiş, bu cam sıkışma koruma özelliği neden devreye girmemiş bu konu üzerinde haber yapıldı mı? Maalesef yapılmadı. Topluma yansıması nasıl olacaktır bu haberin aman dikkat bu otomatik camlar çok tehlikeli çocuklarınıza dikkat edin hatta siz en iyisi çevirmeli sisteme geçin bile olabilir. Korku ve endişe yaratmak amaç edildiğinden kaynaklı bu haberin içine cam sıkışma kontrolü ile ilgili bilgi verilmez.


Duygu sömürüsü olmak zorundadır haber değeri için; hepimiz günlük yaşantımız içinde zor durumda olan insanlar görüyoruz kimimiz yardım edebiliyor kimimiz edemiyor ama sorun bizim yardım edip edemememiz de değil. Türkiye Cumhuriyetimiz Devleti kurumlarının bile aciz kaldığı durumlar var düşünün vatandaşına yardımcı olamıyor ve bu haber olarak karşımıza çıkıyor. Ben iktidar olsam bu haber yapanları vatan hainliğinden devlet düşmanlığından içeri attırırım devlet kendi vatandaşına bakmaz olur mu hiç? Şaka bir yana böyle zor durumda kalmış insanlarımızı haber yapmadan devletin kurumları içinde çok rahat bir şekilde çözüme kavuşma imkanı var aslında uğraşmak gerekiyor sadece ve işin acı yanı bu durumda olan bir kişiye yardımcı oluyor bu haberler zor durumda olanlar için umut kapısı olmaktan öteye gitmiyor peki o zaman bu haberi yaparken neden devlet büyüklerine danışmıyorsunuz siz ne iş yaparsınız demiyorsunuz ama haber değeri için bizlerin duygularını sömürerek yapılan bu haberler sadece zor durumda olan vatandaşımız için yapılıyor sanmayın. Haber yapanın da kazandığı bir WinWin olayıdır. Kazan kazandır. Kaybeden tabii ki yine biz.

Haber değeri taşıması için bir haberin hayal dünyasını ele geçirmesi gerekmektedir. Eski püskü külüstür bir tankın içinden beş külçe altın bulma haberi gibi, internette bir paylaşım yaptı fenomen oldu. Bu tür haberler sizi sizden almalı o altını siz bulmuş gibi ya da internet fenomeni bizzat sizsiniz aslında. O piyango bileti size çıkacakken haber oldu, size de bize de hayalleri kaldı.




Grotesk denilen bir olay vardır. Grotesk yunan dünyasında Hellenistik Dönemde yani 2400 yıl önce ortaya çıkan ve insanların görünüşüyle, eksiklikleri veya engelleri ile dalga geçme, eğlenme veya ibret aldırma için insanlar arasında bu durumda olanlar üzerinden oyunlar, heykeller, resimlerin yapıldığı bir döneme verilen isimdir. Bu tür haberlerinde haber değeri olması sizi şaşırtmamıştır.


Ana haberde çıkan bir haber Grotesk Habere örnek

İşte bu örnekler daha çok yazılabilir ama çok uzun yazılınca okuması zor oluyormuş  o yüzden Whatsapp haber hattı olayları şu an sadece ve sadece bu tür haber değeri olan haber şekline büründürülmüş olayları bizlere izlettiriyorlar, okutuyorlar veya dinlettiriyorlar. Eskiden gazetelerin ikinci sayfa haberleri denilen bu olaylar artık ana haber programlarında haber diye yayınlanıyor. Ucuz habercilikte son nokta bedava habercilik adı Whatsapp Haber hatları. Yapmayın demiyorum ama ana haberlere koymayın arkadaşlar ya artık yazık bize.

Çok pis küfredesim var.



Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.