Header Ads


ÇOCUKLAR NEDEN OKULA GİTMEK İSTEMİYOR?


Okula veya kreşe sevinerek giden bir çocuk daha sonra neden okula veya kreşe gitmek istemez?

Çocuğumuzu tanıyor muyuz? 

Hepimizin eğitim öğretim hayatı boyunca eğitim ve öğretim aldığı alanla (kreş, okul , eğitim kurumu) ile ilgili küçük ya da büyük bir takım sıkıntılı anılarınız elbette olmuştur. Eğer hayır hiç bir zaman olmadı diyorsanız , üzgünüm beyler/hanımlar muhtemelen hatırlamıyor ya da hayata dair hiç adım atmamış bireyler olarak yetişmiş olabilirsiniz.


Okula gitmek istemeyen çocuk


Çok yakın bir zamanda şehir dışındayken aldığım bir telefonla cok şaşırdığım ve aslında hiç beklemediğim bir haber beni düşündürdü. Teyzesinin prensesi (teyze ben oluyorum) kreşe yeni başlamıştı ve ilk günden itibaren büyük bir keyifle kreşine gidiyordu. Üç buçuk yaşına rağmen bu kadar sosyal bir varlığın daha sağlıklı eğitilmesi için eğitime başlatmıştık. "Ben okulaa gitmek istiyoruuum" demelerini, o çocuksu, temiz küçük yüreğindeki büyük heyecanı ve sevinci biz bile hissedebiliyorduk. 



OKULA GİTMEK ÇOK EĞLENCELİYDİ AMA NEDEN ARTIK GİTMEK İSTEMİYORSUN?


İlk öğretmeni ile tanıştırdığımız da öğretmenine sarılmasını kıskanmadım da değildi hani. (O konuya şuan hiç  girmiyorum.) Ve bir çok yaşadığı keyfe rağmen aldığım bir telefonla annesinden duyduğum şuydu : 
-Mira okula gitmek istemiyor . 
-Ben : Kiiiimmm?
kim diye cevap vermem yadırganmasın çünkü heyecanını hissettiğim çocuğun ismi evet Mira olabilir ancak okula gitmek istemeyen Mira olamazdı benim için. 
Hazırlıksız yakalanmış gibiydim . Aklımda onlarca soru varken sadece "neden" dedim . 
-Annesi : Söylemiyor. Gitmek istemiyor dedi . 
Yanında o an için Mira olduğundan bunu onun yanında konuşmak istemedik ve kapattık. 
Dünyada bir çok eğitimcinin olumsuz yönlerine illa ki denk gelmişizdir. İnsan istemeden öyle birine mi denk geldi demeden edemiyor. Yanlarına geldim. Ve çok ısrarcı olup da çocuğun bilincinde yanlış konumlandırma oluşturmamak için ısrarcı davranmadan ve dikkatli olarak Mira'ya ara ara neden gitmek istemediğini sorduk, öğrenme çabalarına giriştik. 
Okulunu aradık ve yaptığımız konuşmadan kurallara uymakta sıkıntı olabileceğini anladık. Ve bir kaç gün sonunda emin olmamakla birlikte sarı çiçeğin aslında içinde ne kadar özgür ruhlu olup da kuralları sevmeyebildiğini anladık. 
Okul ve çocuk sorun okulda mı?

OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUK: SORUN OKULDA MI? AİLEDE Mİ? YOKSA ÇOCUKTA MI?


Evet ben teyzesi olarak bu tavrından ve özgür parçası adına gurur duyuyorum. Helal olsun sana . Herkes yemek yiyor diye sen aç değilsen eğer o yemeği yemek zorunda değilsin ya da herkes bir oyuna adapte olmuşken sen o güzel hayallerini oynatmak yerine sana dayatılanı oynamak zorunda değilsin. Ya da herkes aynı yolda yürürken sen aynı yolda yürümek zorunda da değilsin , aynı kaydıraktan kaymayabilir insanların doğrusunu tıpkı bana da verdiğin tepki gibi "bu yanlış" diyerek de reddedebilirsin. 
Yürü sarı çiçeğim tüm baş kaldırırının ve özgür ruhunun arkasındayım. Ancak sana temiz yüreğin kadar temiz bir tavsiye vereceğim , tüm bunları yaşayacağın zamanını doğru seçmelesin. Söz konusu eğitimin olduğunda önce kendin için eğitim istemelisin çünkü o özgür ruhuna pırıl pırıl geleceğine bilgi yakışır , bilinçli olmak yakışır , örnek olmak yakışır . 

Bu süreç içinde önceki okul öğretmeniyle yapacağımız detaylı bir konuşma  ile sarı çiçeğimizin duygu durumunu daha iyi anlamak istedik. Çünkü onun her şeyden önce kendisinin anlaşılmasına ihtiyacı var .Bizde bu görüşmelerden sonra şuan başka bir okula devam etmesini düşünüyoruz . Bunun sebebi ise:  Hala okulu çok seviyor.


Okula gönderilen çocuk acaba terk
edilmişlik duygusu mu yaşıyor?


OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUĞUMUZU TANIYOR MUYUZ?

Bazen bu tarz durumlarda sinirlenebilir, öfkelenebilir ve o öfkeyle çocuğumuzu düşünmekten önce okulu ya da öğretmenini suçlayabiliriz hatta hesap bile sormak isteyebiliriz. Ancak bunları yapmadan önce sakin olup durumu kontrol altına almanın daha sağlıklı olacağını unutmamamız gerekir. Böylelikle durumu araştırıp çocuğunuzu daha iyi tanır, yönlendirebilir ve anlayabilirsiniz Çünkü çocuğunuzun  yersiz ya da haksız yere korunmaktan veya kızılmasından çok, önce size ve anlaşılmaya ardından sevgiye ihtiyacı vardır.

4 yorum:

  1. psikoanaliz olarak mükemmel tespitler, tam da düşündüklerimin yazıya dökülmüş hali, güzel bir yazı..

    YanıtlaSil
  2. benzer durumla biz de karşılaştık gercekten de yaklaşım tarzı cok önemli bu dönem de çocuk bilinci sandığımızdan daha farklı işliyor.

    YanıtlaSil
  3. Çocuk gelişimi gerçekten dikkatle incelenmesi gerekir.okula gitmeyi istemeyen her çocuğun İlk önce ailesi ile arasında ki ilişki incelenmesi ve sonrasında okul kararı verilmesi çocuğun okul ile arasını düzeltebilir. Evde kuralları olan çocuklar okulda da kuralları uygularken evde serbest yetiştirilen Bir çocuk için okulda ki kurallar korkutucu gelebilir dikkatle takip edilmelidir

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle , aslında çocuklarımıza kendilerini kısıtlamamayı öğretmek isterken kuralların faydalarını es geçiyor olabiliriz. Belki de kural bilincinin faydalarını araştırıp ebeveyn olarak önce kendimizi sonra da çocuklarımızı yetiştirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.