Header Ads


Eğitim Sisteminin Acı İtirafı "İstanbul Muhafızları"

İstanbul muhafızları TRT çocuk ekranında yayınlanıyor. Çocukların severek izlediği çizgi filmin ana teması gerçekten güzel. İstanbul’a bütün köklerini salmış bir çınar ağacı. Bu ağaç kökleri sayesinde İstanbul’daki tüm eserlere İstanbul’u İstanbul yapan yapılarla bağ kuruyor. Herhangi bir saldırı tehlike anında kahramanlarımız Mehmet, Zeynep, Elif ve Ali tarafından korunuyor. İstanbul muhafızları ağaçlara doğaya ve çevreye duyarlı bir ekip.


İstanbul Muhafızları kendi içinde büyük çelişkileri olan bir çizgi film

   Her ne kadar ana teması güzel olsa da biz eski kuşak, çocuk eserlerinde kahramanların zeki; kötülerin zorba, amaçsız olmasına alışığız. İstanbul muhafızlarında ise olay tamamen farklı. Kötü karakter Gürgen her ne kadar aptal biri gibi resmedilse de, ışınlanma, boyut değiştirme, füze, füze rampası, denizaltı, vs ileri teknoloji makineler tasarlayarak İstanbul’a zarar vermeye çalışıyor. Peki bizim kahramanlarımız Gürgeni nasıl durduruyor sizce? Akılcı yöntemler, elektronik çözücüler, karmaşık şeyler beklemeyin. İmkanlar dahilinde tekme tokat taş sapan. Sadece becerikliler ki biz çocukken İstanbul muhafızlarından daha yaratıcıydık.  80 tonluk tankı kaldırım taşı inşaat demiri ile durdurulabildiğini sanan insanlar için çizgi dizide absürt bir şey yok elbette fakat her izlediğimde keşke kötüleri aptal, kahramanları akıllı olsa diye hayıflanmıyor değilim.


Tavsiye yazı : Rafadan Tayfa


 Şimdi gelelim asıl konuya: Gürgen neden İstanbul’a ve eserlere zarar vermek istiyor. Asıl komedi burada başlıyor. Gürgenin en büyük hayali kozmonot olmak; peki neden kozmonot olamıyor dersiniz? Cevap utanç verici. Gürgen tarih dersinden geçemediği için ilkokulu bitiremiyor. Projeler çizen boyutlar arası geçiş yapan uzaya füze gönderebilecek kadar zeki olan Gürgen tarih dersinden geçemediği için kozmonot olamıyor. Bu sebepten tarihi silip tarih dersinden kurtulmaya çalışıyor. Aslında çizgi dizide olan her şey Türk eğitim sisteminin tekdüze ezberci ve çağ dışı yapısının bir itirafı gibi. Kimse bu insanları uyarmıyor mu? Diyemiyoruz kurumlarımızı virüs gibi saran adam kayırmacılık siyaset dost ahbap ilişkisi derken karşımıza İstanbul muhafızları gibi saçma sapan çizgi filmler çıkıveriyor.
Eğitim ve Öğretim sistemi ince bir aptallıkla ortaya mı konuyor.
Yoksa ince bir zeka İstanbul muhafızlarından sosyal mesaj mı yolluyor?

  Yeteneklerinin üstü örtülen, köreltilen; çocuklarımız, gençlerimiz gibi kayıp nesiller yetiştirmemizin sebebi bunlar değil mi? En sıradan sınıf arkadaşlarınızın deliler gibi soru ezberleyip mühendis olması; sene 20 sene matematik eğitimi alıp mühendis olduktan sonra kuyuya sarkıttığı makaraya kaç metre ip dolayacağını bile hesap edememesi komik değil midir? Çok iyi eğitim almış mühendisler var tenzih ederim fakat pi sayısının ne işe yaradığını bilmeyen mühendisler gördüm. Üzülerek izliyorum çünkü meydan kendini iyi sananlara kalıyor.



   Sonra torpil adam kayırma derken
   Yeteneksizler yetkili
   Yetenekliler etkisiz oluyor.
Sonra otomobilin icadından 140 sene sonra gevrek gevrek yerli otomobil yapacağız diye bekliyoruz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.