Header Ads


BATARYANIZIN PATLAMAMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT ETTİNİZ Mİ?

Roket ve Uzay teknolojileri ile uğraşan bilim insanları bile , lityum iyon pillerin patlamasını kontrol altında tutmakta zorlanıyorlar.
Lityum pil neden patlar

Ama en büyük hata sahibi yine biz kullanıcıların ucuza yönlenmemizden dolayı olduğunu biliyor muydunuz?


Taşınabilir elektronik aletlerin pilleri(bataryaları) ile ilgili batarya patlama haberleri gündemden düşmüyor. LITYUM IYON PİLLER'in yanlış sebeplerden dolayı patlaması üzerine sürekli felaket başlıkları yapılıyor. En son batarya patlama olayı bir uçağın içinde patlayan bir çift kulaklıktı . Bu patlamadan dolayı yangın çıkma olayı, Samsung'un  Galaxy Note  (double)7'lerini geri çağırma ve "hoverboard" piller(bataryalar) ile ilgili önemli konularda radikal kararlar almasına neden oldu.

Doğal olarak, lityum iyon piller tehlikelidir . 

Bu tespit bile başlı başına yeterince korkunç değil mi?
Pilin(bataryanın) içinde, kısa devrelere karşı savunma ana hattı ve elektrotları değmeden koruyan ince ve gözenekli bir polipropilen film ille kaplıdır. Bu polipropilen film, kaydığı anda veya zarar görürse, elektrotlar birbirine temas eder ve kısa devre yaparak hızlı bir şekilde batarya ısınmaya başlar.
Piller( bataryalar) yanıcı bir elektrolit sıvı ile doldurulur, haliyle de ısınınca yanma riski yükselir hatta bu bu sıvı cildinizi yakabilecek bir bileşiğe sahiptir. Hava teması ile birlikte görüntülerde gördüğümüz yanma ve patlama olayları gerçekleşir. Oksijen bir kez vurduktan sonra patlama ve yanma gerçekleşir.





Peki neden hayatımızda bu kadar tehlikeli bir maddeyi kullanıyoruz?

Birçoğumuzun bildiği üzere Lityum iyon piller(bataryalar) inanılmaz derecede etkilidir. Günümüzde minik bir pakette, bütün taşınabilir elektronik eşyaların neredeyse tümünde kullanılıyor. Bunun sebebi de bu elektronik cihazlar korkunç miktarda enerji harcıyorlar. Li-ion güç hücreleri de çok güçlü ve gelişimini tamamlamış bir teknolojidir. İlk şarj edilebilir lityum iyon piller(bataryalar) Sony'nin Handycam'lerinde 25 yılı aşkın süre önce kullanıldı ve şu anda dünya çapında düzinelerce pil tedarikçisi var.

Fakat çoğu tamamlanmış teknolojilerden farklı olarak lityum iyon piller zaman geçtikçe daha basit ve ucuz tekniklerle üretilmeye başladı. Bunun nedeni, daha ince paketlerde daha yüksek kapasiteli piller(batarylar) daha ucuz fiyatlarla talep edildiğindendir. Bu yüzden arz talep dengesini oluşturmak adına güvenliği sağlanmış ve testlerden geçmiş bu teknoloji birden merdiven altı tabir edilen yasal olmayan üretim yerlerinde bile piyasaya sürülebilmektedir.

Kullanıcı Hatalarından Dolayı Oluşan Hasarlar

En büyük sorumlu genel olarak kullanıcılardır. Bir alet iyi tasarlanmış olsa bile, düşürerek uzun süreli yıpranma ve yıpranmaya tabi tutmak, uçucu güç kaynağına zarar verebilir. Pilinizin hasarlı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, kabarık görünüyorsa, pil içindeki kimyasalların üretmemesi gerektiği şekilde gaz üretiyor olduğunun kanıtıdır. Bu şişme, batarya yuvasıyla da kendi basıncını yaratır; bu da bir patlama veya yıpranmaya neden olabilir. Ne yazık ki, bugünlerde çoğu telefonun kapalı pilleri var ve cihazı incelemek istersek garantinin bozulmasına sebep olur bu yüzden garantisi devam eden elektronik eşyanızda en basit kontrol yöntemi; dış kapak tam oturmuyor ve birbirinden uzaklaşıyormuş gibi görünüyorsa ya da dokunduğunuzda anormal derecede sıcaklık(elinizi değdiğiniz de yanmaya yakın bir his) hissediyorsanız, Dikkatli olmak gereklidir. Teknik servise göndermek akıllıca olacaktır.

Pil şişerse kesinlikle kullanmayın

 Şarj Cihazı ile İlgili Sorunlar

Uzun süreli şarj etmek için kullandığınız şarj cihazlarınızı alırken ucuza kaçmamak gereklidir. Bu şarj aletlerinin bir kısmının bu kadar ucuz olmasının bir nedeni var: Bu çılgınca düşük fiyatı tutturmak için, şirketler sıklıkla yalıtım konusundan kaçıyor, emniyet yasalarını gizliyor ve güç yönetimi özelliklerini atlıyorlar. Güvenlik testlerini bilmediğiniz bir şarj cihazı, elektrik çarpmasına daha da kötüsü cihazınızı patlatarak hayatınızı cehenneme çevirebilir. En kötü kabusunuz olabilir.

Üretim Hataları

Tüm bu patlayan piller için yapılan bir teşhis vardır, pilin imalat süreci ile ilgili yanlış bir şey olmalıdır. Genellikle durum böyle, ancak Samsung'un Not 7 patlama destanının gösterdiği gibi, belirli sorunu saptamak o kadar basit değil. İlk hatırlama, bataryanın koruyucu torbası ve içindeki elektrotlar arasında yeterli boşluk bulunmayan, Samsung tarafından üretilen pillerin bulunduğu telefonları içeriyordu. Bu sıkıştırma elektrotları bazı pillerde bükerek temas etmelerine ve kısa devre yapmalarına neden oluyordu.

Ancak bu telefonlar hatırlandığında, başka bir şirketten "daha güvenli" piller içeren değiştirme cihazları ayrı sorunları oldu. Birçoğu iyi yalıtılmış değilken, diğerleri de çok önemli ayırıcılara zarar veren kenarları pürüzlü hale getirmişlerdi. Aynı zamanda kısa devrelere neden oldu, ancak tamamen farklı sebeplerden dolayı.


Tasarım Hataları

Çoğu modern aygıtlar, mümkün olduğunca ince, hafif ve şık olacak şekilde tasarlanmıştır. Bir pil, özellikle de küçük bir gövde içine paketlenmiş yüksek kapasiteli bir hücreye hasar verebilir. Pili çevreleyen donanımdan gelen basınç, elektrotlara veya ayırıcıya zarar verebilir ve kısa devreye neden olabilir. Yetersiz havalandırma veya ısı yönetim, pilin içindeki yanıcı elektrolitin ısınmasına neden olabilir. Çok sıcak olduktan sonra, kimyasal reaksiyonlar ısınmasına ve sarmal kontrolden çıkmasına neden olabilir. Termal  durum  denilen bir kaçak oksijen ile teması ile büyük patlama ya da yangın çıkmasına sebep olabilir.


Endüstriyel Rekabet

Bir şirket her batarya için birkaç kuruş kazanabilirse, milyonlarca veya milyarlarca dolar değerinde kar elde edebilir. Sonuç olarak, birçok lityum iyon pil üreticisi, hücrelerini daha ucuza fiyatlandırmak için maliyeti düşürmek adına ince ayrıntıları kullanmıyor. Malzemelerin kusurları artmaya başladıkça bu sefer zaten ince ayırıcıda (polipropilen film) hasara neden olabiliyor.

Aslında en büyük neden de bu ucuza yönelme durumundan kaynaklı pil patlamaları fazlalaşmaktadır. Daha önce yazdığımız Elektronik sigara ile ilgili yazımızda bu konuya değinmiştik. Atalarımız bile ucuz etin yahnisi iyi olmaz demiştir.
Pahalı almak ise kaliteyi işaret etmez o yüzden hayatımızın çoğunluğunda kullandığımız eşyalar için mutlaka garantili ve üretim süreçleri bilinen ürünleri tercih etmeliyiz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.