Header Ads


Maruz Kalma Etkisi: Fotoğraflarda Güzel Çıkmıyorumun Cevabı.

Çoğu insan kendisinin fotojenik olmadığını düşünür ve bu yanlış bir düşüncedir. Rusların meşhur ata sözünde söylediği gibi çirkin kadın yoktur kötü odak mesafesi vardır. 

Ayna,ayna söyle bana



Aynanın karşısına geçtiniz gerekli tüm yüz bakımınızı yaptınız, saçlarınızı en uygun ve güzel görünüme getirdiniz artık fotoğraf çektirmeye hazırsınız. 

Bir düğün, toplantı veya özel gün için kıyafetlerinizi özenle seçtiniz, makyajınızı en güzel şekilde yaptınız, saçlarınız için saatlerinizi ayırdınız ve gideceğiniz özel toplantı yerinde flaşlar çakmaya başladı.

Fotoğraflarınızı elinize aldığınız anda büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıyasınız. Önce aynaya bakıyorsunuz kesinlikle sorun yok sonra fotoğraflara bakıyorsunuz aynı değilsiniz hatta kendinizi hiç beğenmiyorsunuz.


Bu durum çoğumuzun başına gelmiştir ve merak konusu olmuştur. Peki neden bu kadar farklılık oluyor? Aynada görünen halimizle neden fotoğraftaki halimiz çoğu zaman bize itici geliyor?

İlk olarak psikolojik bir etkiden söz edebiliriz, mere exposure effect denilen, maruz kalma etkisi yüzünden fotoğraflarda kötü çıktığımız düşüncesine veya görüşüne sahip oluyoruz.


Peki nedir bu maruz kalma etkisi?

mere exposure effect: ilk olarak 60'lı yıllarda Stanfordlu psikolog Robert Zajonc tarafından ortaya atıldı. Maruz kalma etkisi, en basit ifadeyle, bir kişinin yalnızca kendisine tekrar tekrar maruz kalması (aşina olması)

Maruz kalma etkisini güzel fotoğraflar çektirmek için nasıl kullanabiliriz?

Cevabı çok basit bol bol poz vermek.
Uygun olmayan mesafeden uygun olmayan mercek ayarı ile çekilen anlık tek veya az sayıdaki çekilen fotoğraflar aynada ki görüntümüzün çekiciliğini, fotoğrafa yansıtması şans ya da ustalık ister ama genelde bu çekicilik yansımayarak bizleri olduğumuzdan çirkin ya da farklı gösterir.



Bu yüzden fotoğraflarınızda kendinizi güzel görmek istiyorsanız yukarıda açıklamasını yaptığımız maruz kalma etkisini düşünerek yapabileceğiniz en basit şey çekim mesafenizi ayarlamaya çalışmak ondan sonrada bol bol poz vermek olacaktır. Mesafe konusunda kafanız karışık ise; sizin ve çevrenizin beğendiği bir fotoğrafta ki mesafeniz size bu konuda rehber olacaktır. Fotoğraf anı yakalar ayna ise süreklilik halindedir.(sürekli olarak kendinize maruz kalıyorsunuz her halinizle)  Bu yüzden profesyonel fotoğrafçılar saniyede onlarca poz alırlar ki içlerinden en güzelini seçerek çalışmaları ile övünürler. Sizlerde aceleye gelmiş fotoğraflar ile yetinmeyin ve mümkünse poz sayınızı çok tutun o zaman cep telefonları ile çekilen fotoğraflarda bile çok güzel halinizi göreceksiniz.

Güzel Fotoğraf çekilmek için mercek mesafesi önelidir.


Şunları da unutmayalım:

Fotoğraf çekmek ustalık istediği kadar fotoğraf çektirmekte rahatlık ister doğal haliniz her zaman güzel olandır.
Hafif bir gülümseme ve rahat duruş hem yüzünüzü hem de vücudunuzu güzel gösterir.



Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.