Header Ads


Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelebilir mi?

Son günlerde popüler bir Süleyman Demirel sözü var: Tencerenin düşüremeyeceği hükümet yoktur. Bu tespiti yapan Türkiye Cumhuriyeti döneminin bir yukarı çıkarılan bir aşağı indirilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını çok iyi tanıyan kimi tarafından çok sevilen kimi tarafından hiç sevilmeyen ve şuanda ise Adalet ve Kalkınma Partisinden sonra sevenin de sevmeyenin de rahmetle andığı dokuzuncu Cumhurbaşkanımıza aittir. 

Ekonomi kötüyse tencere kaynamıyorsa. https://www.chp.org.tr/haberler/chp-grup-baskanvekili-engin-altay-trilyonluk-butcede-halka-dusen-vergi-ve-zam

Bu tespiti yapmak için bu kadar tecrübe illaki tespit yapmayı kolaylaştırıyor ama bu kadar tecrübeli olmaya da gerek yok. Ekonomi herhangi bir toplumda iyi gidiyorsa o toplumlarda kolay kolay değişim olmaz. İngiltere'sinden tutun Amerika Birleşik Devletlerine, Tunus'tan tutunda Endonezya'ya kadar bu böyledir. Totaliter rejimle yönetilen ülkelerde de eninde sonunda iktidar sahipleri gider. 


Peki bu durumun Cumhuriyet Halk Partisinin iktidara gelmesi ile bir alakası var mıdır? 

Geçenlerde katıldığım bir seminerde siyaset bilim insanına Amerika istemezse hiçbir şey bu ülkede değişmez tezi soruldu. Siyaset bilim insanı da doğal olarak bunun bir komplo teorisinden öteye gitmeyen bir düşünce olduğunu ve bu düşünce şeklinin de daima iktidarlara hizmet ettiğini ve çok tehlikeli olduğu düşüncesine sahip olduğunu belirtti. Evet gerçekten de toplumun geneline baktığımızda eksik bilgi sahibi olanlar Amerika istemezse hiçbir şey olmaz düşüncesine sahiptir. Bu durumda ekonomimizi bozan Amerika, Adalet ve Kalkınma Partisine göz dağı vererek oylarında düşüş ve güven sorunu yaratıyor ardından istediklerini alınca bu sefer ekonomiyi tekrar ufak ufak düzeltmeye başlıyor. Kim yapıyor? Amerika. Vatandaş öyle biliyor, öyle okuyor, öyle konuşuyor ve öyle görüyor. O zaman hiçte komplo teorisi değil onlara göre ve siz ne kadar da anlatmayı deneseniz de bu algıyı kırmak çok zordur. Bu komplo teorisinden sonra ortaya çıkan soru başta ki soru oluyor Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelebilir mi? Amerika isterse...

Yoksa Cumhuriyet Halk Partisi teskereye evet demiş vah vah vah... Dememiş tüh tüh tüh, Cumhuriyet Halk Partisi teröristlerle iş birliği yapıyormuş yuh yuh yuh, dinsizmiş ay ay ay, çöpleri bile toplayamıyorlarmış oh oh oh devam eder dururuz. Bir de Kürtlerin oyuyla iktidara gelinebileceğini düşünenler var: 
Eğer CHP, Tolstoy’un yukarıdaki cümlesindeki mantıkla savaşa karşı çıksa, tezkereye destek vermese, iktidarın HDP’ye karşı hamlelerini rahatlıkla lehine çevirebilirdi. HDP kapatılsa bile, Kürt seçmen tıpkı İstanbul seçimlerinde olduğu gibi AKP-MHP’ye olan tepkilerini CHP’yi destekleyerek gösterebilirdi. Dahası, CHP ülke genelinde savaş karşıtlığını arkasına alıp geniş kesimlerin diline tercümanlık yapabilir, yeni bir siyasetin öncülüğünü üstlenebilirdi. https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2019/10/21/chp-kaybetti-ama-kazandi/
Cumhuriyet Halk Partisi isterse ve inanırsa iktidara gelir. İstanbul, Tekirdağ, Ankara, Eskişehir, İzmir, Muğla, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, büyükşehirleri gelir getirici icraatlara yönelerek istihdamı arttırarak, alt gelir grubunun girdi kalemlerini azaltarak iktidar olabilir.
CHP Türkiye için diyebileceği her şeyi diyor. Sadece dinletemiyor.
Ya da ben en iyisini bilirimcileri eğiterek, öğreterek yorulmadan, yılmadan sürekli bilgilendirerek, gözlerinden kafalarına birlik olmaz isek başaramayızı sokarak, bilgili olduğumuzu düşünmek ile bilgili olmanın farkını anlatarak Liyakatlı üyeler ile de iktidar olabilir. Kesinlikle iktidar olabilir yeter ki üyeler liyakatli olsunlar onlar liyakatli olursa iktidarın biatlılarını yenerler. 

Yine başa dönelim tencerenin düşüremeyeceği hükümet yoktur. Üyesinin tenceresini doldurmayan hükümetler düşmekten kurtulumaz. Adalet ve Kalkınma Partisinin şu anki durum aslında ülkenin tenceresinden çok üyelerinin tencereleri arasında ki doluluk farkından bu kayıplar yaşanmaktadır. Cumhuriyet halk partisinin iktidar olamayışının nedeni de Adalet ve Kalkınma Partisi ile aynıdır üyeler arasında tencere doluluk oranı. Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar olması için çalışan üye ile çalışmayan üyeyi ayıramadığı sürece Amerika istemezse Cumhuriyet  Halk Partisi iktidar olamaz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.