Header Ads


Balina öldükten sonra denizin altında ziyafete dönüştü.


Monterey Körfezi Ulusal Deniz Yaşam Korunağı'ndaki Nautilus ekibi şaşırtan bir balina düşüşü keşfi yapıldı.Yılan balığı suratları, ahtapot ve polychaete kurtçukları da dahil olmak üzere temizleyici yemek yiyenlerin bazılarını yakından görme şansını elde ettiler.

Monterey Körfezi Ulusal Deniz Yaşam Korunağı'ndaki Nautilus ekibi şaşırtan bir balina düşüşü keşfi yapıldı.


Bunların hepsini bir arada görmek ancak böyle muaazam bir yemek ziyafeti ile mümkündü ayrıca balina kemiklerini kırmızı saçak gibi  kaplayan kemik yiyen Osedax kurtlarını görmek ve bu şekilde kayır altına alınması gerçek anlamda bilim insanları içinde bir şölenden farkı yok. 



balina kemiklerini kırmızı saçak gibi  kaplayan kemik yiyen Osedax kurtlarını görmek

Bilim adamları derin deniz araştırmaları  sırasında şans eseri dünyada ilk defa görüntülenebilen bir olaya denk geliyorlar. Bir araştırmacı ekibi, bir derin deniz dalışı sırasında bir balina leşini görüyorlar daha da yaklaştıkça bu balina leşinin bir denizaltı yemek şölenine dönüştüğünü görüntülüyorlar. Böylelikle balinaların neden eko sistem için önemli olduğunu başka bir açıdan daha kanıtlamış oluyorlar. Bir yandan da balinaların neden karaya vurduklarının üzerine kötü espriler bile yapılabilir. 


balinaların neden eko sistem için önemli olduğunu başka bir açıdan daha kanıtlamış oluyorlar.


İki balina kendi arasında konuşuyor bir tanesi
- Abi valla okyanusta ölecem diye çok korkuyorum.
-Neden uşağım neden korkuyorsun okyanus senin evin okyanusta ölmeyecen de nerede ölecen
-Olmaz olsun abi öyle ev geçenlerde bizim maviş orca öldü. suyun dibini boyladı vallahi ahtapotun, deniz çıyanın,türlü türlü balığın yemi oldu.Kılçıklarını bile yemişler. Ben karaya vuracam abi hiç olmazsa cesetim yakışıklı olur.

İşin soğuk esprisi bir yana bilim insanları için güzel bir tesadüf olmuş. İnsan görüntüleri bilim insanı olarak izlemediğinde içi biraz burkuluyor ama doğanın kanunu düşene bir tekmede ahtapot vururmuş.


Bu yılki Nautilus keşif sezonunun son dalışında ekip bir balina düşüşü keşfederken, California'nın merkezindeki Davidson Seamount'u Monterey Bay Ulusal Deniz Koruma Alanı'ndan araştırmacılarla keşfetti. Balinanın iskelet kalıntılarının 4-5 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilmektedir. 
Davidson Seamount'u Monterey Bay Ulusal Deniz Koruma Alanı'ndan araştırmacılarla keşfetti. Balinanın iskelet kalıntılarının 4-5 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilmektedir. 
Ekip, türleri tanımlamaya çalışıyor, ancak balinanın çeneleri boyunca kalan balya tarafından bir balina olduğu doğrulandı.  Balina düşüşüne dair kanıtların birkaç yıl boyunca deniz tabanında kaldığı gözlemlenirken, bu durum balya, balina yağı ve bazı iç organlarda kalan göreceli olarak yeni bir düşüş olarak görünmektedir. Alan aynı zamanda ilginç bir ekolojik ardışık evre sergilemektedir, çünkü yılan balığı su birikintileri gibi büyük temizleyiciler hala balinanın iskeletini çıkarmaktadır ve kemik yiyen Osedax kurtları kemiklerden yağ (yağ) tüketmeye başlamaktadır. Yerinde görülen diğer organizmalar arasında yengeçler, grenadier, polychaetes ve derin deniz ahtapotu bulunur.  Bu sefer hakkında daha fazla bilgi edinmek için: https://nautiluslive.org/cruise/na117

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.