Header Ads


HAYVANSAL SÜTLER Mİ? YOKSA BİTKİSEL SÜTLER Mİ?


Hayvansal sütlerin faydaları üzerine yapılan birçok çalışmanın yanı sıra inek sütünün alternatif bitkisel sütlerin kullanımı da yaygınlaşıyor. 


Laktoz intoleransı olsun ya da olmasın, görünüşe göre bugünlerde süt için bitmeyen bir dizi bitkisel alternatifler var. Birçok insan, inek sütünden, çevresel nedenlerden ötürü hayvansal  süt ürünü olmayan bir alternatife geçmekte veya arayışları içindedir.  

Sütün faydaları komik bir şekilde anlatılmış.



Ancak bitkisel sütlerin inek sütünün besleyici profilini karşılayamadığı yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya çıkmış. Bu yazıda, sizin için hangi sütün doğru olduğuna nasıl karar vereceğiniz üzerine yapılmış çalışmaların bir derlemesini sunuyoruz. 
İnsanlar özellikle zayıflamak amacı ile kalori hesabının faydalarına fena kafa yoruyorlar. Bu kalori hesaplamaları yüzünden alternatif süt ürünlerine yönelmiş durumdalar. Bu alternatif süt arayışının da sıkıntıları yok değil. Mesela bir arayış içinde olan kişi şöyle bir yorum yapmış:
       Birkaç yıl önce şekersiz badem sütüne geçtim çünkü kalori azaltmak istedim, son zamanlarda inek sütü biraz mide bulandırıcı hissetmeme neden olmaya başladı . Ancak badem sütünün çevre için ne kadar kötü olduğu hakkında bilgileri okumaya devam ediyorum. Bu yüzden sütü severek hem doğaya  hemde kendimize zarar vermeden içmek için en iyi alternatif süt hangisidir arayışına girdim.

Böyle arayış içerisinde olan insan sayısı azımsanmayacak kadar çok aslında bu arayışlarına en önemli nedeni ise her gün bize ne tür bir süt tüketmemiz gerektiğini ve tüketmemiz gerektiğini söyleyen farklı bir çalışmaları etkileyici başlıklar ile beynimizin içine yerleştiriyorlar. Hayvansal süt dışı süt alternatifleri, son yıllarda popülerlik açısından yükseldi, o kadar ki, badem, kenevir, hindistan cevizi, kaju, pirinç, kaplan somunu olmasa da en azından soya veya yulaf sütü sunamayan bir kafe bulmak neredeyse imkansızlaştı. Latte, çay, püresi ve smoothie'lerinizde hangi süt bulunacağına karar verirken, bu günlerde göz önünde bulundurulacak çok şey varmış gibi geliyor: Benim için hangisi daha sağlıklı? Gezegen için en iyisi hangisi? Ve aslında, hangisini en çok seviyorum? Vücuduma hangisi daha yararlı soruları cevaplanması gerekiyor.
Ortada birçok çelişkili tavsiye ve araştırmalar var. Bunların hepsinin ortak yanını alırsak süt ürünleri sağlığa zararlı değildir ve tadını çıkarırsanız kesmek zorunda kalmazsınız. Hayvansal sütler mükemmel bir kalsiyum, protein ve D vitamini kaynağı ve aynı zamanda yeni bir araştırmaya göre sudan daha fazla nemlendiricidir olduğu ortaya konmuş. İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre . Bununla birlikte, küresel nüfusun% 65'inin bir dereceye kadar laktoz intoleransı olduğu tahmin edilmektedir ve dediğimiz gibi çok miktarda süt tükettikten sonra kendimizi iyi hissetmemiz zorlaşıyor. Sağlıklı ne varsa insanlar için kararında tüketmek ve kullanmak onları sağlıklı yapar. Sağlıklı bir süt alternatifi nasıl seçilir Ayrıca, bazı kalorileri azaltmak için şekersiz badem sütüne geçiş kesinlikle en düşük kalorili seçenek. Burada önemli olan vazgeçilmez bir tadı daha az kalori tüketmek için daha fazla tüketmemeye dikkat edilmesi gerektiğidir.
Aşağıda, kalorilerin artan sırayla 100ml çeşitli sütlerde karşılaştırması şöyle:
Şekersiz badem sütü: 13
Hindistan cevizi sütü: 20
Kaju sütü: 23
Kenevir sütü: 26
Şekerli badem sütü: 27
Şekersiz soya sütü: 33
Yağsız inek sütü: 37
Şekerli soya sütü: 39
Pirinç sütü: 47
Yarım yağlı inek sütü: 50
Yulaf sütü: 57
Tam yağlı süt: 66
Tabii ki, bu rakamlar satın aldığınız markaya göre biraz değişecektir. Ve aynı şekilde, kaloriden daha fazla sağlık var, ama bu rakamlar sizin hedeflerinizden biri olduğundan akılda tutulması gereken bir şey.

Sağlık açısından bakıldığında, uzman diyetisyenlerin hepsinin dikkate alınması gereken çeşitli hususlar olduğunu belirtmektedirler. İlk olarak, herhangi bir ilave şekerden kaçınmak için şekersiz çeşitlerin seçilmesini önermektedirler.


İkincisi, "Kalsiyum ve iyot minerallerine ek olarak B12 ve D vitamini gibi vitaminlerle takviye edilmiş süt alternatiflerini seçilmesine dikkat etmekte fayda olduğuna işaret etmektedirler. "Güçlendirilmiş demek , üretici tarafından bu mineral ve vitaminlerin eklenecekleri anlamına gelir ve böylece içerikler listesinde günlük ihtiyaç karşılama oranlarını takip edebilirsiniz. ." Aynı şekilde, peynir ve yoğurt yerine bitki bazlı alternatifler yiyorsanız, bunların da fazladan vitaminlerle zenginleştirildiğinden emin olmalısınız.

Bu arada sütün faydaları ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.