İlaç Geliştirilmesi
İlaç Geliştirilmesi
Bu süreç yeni kimyasal bileşiklerin sentezi ile başlar. Kompleks yapıdaki maddeler çeşitli kaynaklardan elde edilebilir, örneğin: bitkiler (kardiyak glikozidler), hayvansal dokular (heparin), mikrobiyolojik kültürler (penisilin G) ve insan hücrelerinden (ürokinaz) veya gen teknolojisiyle (insan insülini). Yapı-aktivite ilişkisi hakkında daha fazla bilgi kazanıldığında, yeni ilaçların araştırılmasına yoğunlaşılabilir.
Klinik öncesi denemeler yeni maddelerin biyolojik etkileri hakkında bilgi verir. Başlangıç taraması için biyokimya-saHarmakobjifı incelemeler (örneğin, reseptör bağlanması, s. 56) veya hücre kültürlerinde, izole hücrelerde ve izole organlardaki deneyler kullanılabilir Bu in vilro modellerde organizmadaki karmaşık biyolojik olayların olmaması nedeniyle, ilaç, olabilecek herhangi bir madde deney bir hayvanında incelenmelidir.
Tok-sik etki oluşturmayan dozlarda yararlı etkilerin olup olmadığı ancak hayvan deneyleriyle ortaya koyabilir. Toksikolojik incelemeler aşağıdakilerin görülme olasılığının değerlendirilmesini sağlar: (I) akut ve kronik uygulama sonucu oluşan toksisite; (2) genetik harabiyet (geno-toksisite, mutajenesite),(3) tümör oluşumu (onko-veya karsinojenesite);' ve (4) fötal anomalilere neden olma (tera-tojenesite). Araştırma döneminde olan maddelerin hayvanlarda absorpsiyon, dağılım, metabolizma ve eliminasyon (farmakokinetik) açısında da incelenmesi gerekir. Klinik öncesi deneme döneminde bile, yeni maddelerin çok az bir kısmının insanda kullanım için uygun olduğu kanıtlanacaktır.
Farmasötik teknoloji ilaç formülas-yonu için yöntemler geliştirir.
İlaç Geliştirilmesi |
Klinik deneme sağlıklı bireylerde Faz çalışmalarıyla başlar ve hayvan deneylerinde gözlenen etkilerin insanlarda da görülüp görülemeyeceğini belirlenmeye çalışılır. Doz-yanıt ilişkisi saptanır. Faz II de olası ilaçlar tasarlandıkları hastalık durumlarında seçilmiş
hastalarda ilk defa denenir. Yararlı etki belirgin ve ters etkilerin sildiği kabul edilebilir düzeyde ise, daha fazla sayıda hastada yeni ilacın standart tedavilerle terapö'tik sonuç açısından karşılaştırıldığı Faz III'e geçilir. Bir insan denemesi şekli olarak, bu klinik çalışmalar uluslararası (Helsinki, Tokyo ve Venedik Deklerasyonları) yönetmeliklere göre etik kurulların değerlendirmesi ve onayına bağlıdır. Klinik deneme sırasında, bir çok ilacın kullanılamaz olduğu ortaya çıkar. Sonunda yeni sentez edilen yaklaşık 10 000 maddeden yalnız bir ilaç kalır.
Bir yeni İlacın onayı için karar, ilaç üreticilerinin başvurularını yapmaları gereken bir ulusal düzenleme kurumu (ABD'de Food & Drug Adminislration, Kanada, İngiltere, Avrupa ve Avustralya'da the Health Proticlion Branch IJnufi Directora-fi'l tarafından alınılır. Başvuru yapan etkinlik ve emniyet kriterlerini sağlamış olduğunu ve ürün şekillerinin (tablet, kapsül vs.) kalite kontrolü genel standartlarını karşıladığını uygun deneme bulgularıyla (klinik öncesi ve klinik çalışmalardan) belgelemek zorundadır.
Onay sonrası, yeni ilaç bir ticari isimle pazarlanabilir (s: 333) ve böylece hekimler tarafından reçetelendirilme ve eczacılar tarafından dağıtım için hazır hale gelmiş olur. ilacın kullanımı yaygın-laşarak artarken, düzenleyici gözetimi ruhsatlandırma sonrası çalışmalar şeklinde (Faz IV klinik denemeler) devam eder. Ancak uzun süren deneyim esas alınarak zarar:yarar oranı doğru bir şekilde değerlendirilecek ve böylece yeni ilacın terapötik önemi saptanabilecektir.
Yorum Bırakmak İster misiniz?