Header Ads


HERAKLES,HERCULES,HERKÜL"TANRI OĞLU"

HERAKLES ZEUS'UN ÖLÜMSÜZ OĞLU
Perseus'la Andromeda soyundan Myken kralı Elektryon'un kızı Alkmene ile Tirnys kralı Alkaios'un kılığına girmiş Zeus oğlu, (Alkmene güzelliği ve faziletiyle de tanınır. Bir savaş yüzünden yola çıkmak zorunda kalan Amphitryon'la yeni evlenmiştir. Zeus Alkmene'yi baştan çıkarmak için onun kocasının biçimine girerek bu yokluktan yararlanır. Tanrı Perseus'un soyundan dünyaya gelecek olan bu çocuğun insanlar üzerinde çok büyük bir güce sahip olacağını da söyler.)


Alkides: Heraklesin asıl adı. (dedesi Alkaios'tan gelme)
İphikles: Heraklesin ikizi    
Sthenelos: Perseus soyundan Eurystheus'un babası    
Eileithyia: Ebe tanrıça    
Amphytrion: Araba kullanmayı öğreten 
HERAKLES NAMI DİĞER HERKÜL
Linos: Heraklesin müzik hocası
Eurytos: Heraklese ok atmayı öğreten hoca
Kithairon aslanı Thespios: Herakles'e 50 kızını sunan kral 
Orkhomenos kralı Erginos: Thebailileri haraca bağlayan kral Thebai kralı 
Kreon Megara: Kreon'un kızı, Herakles'in karısı

Hera Herakles'i emziriyor, etrüsk
aynası, MÖ. 4. yy.
Alkmene Hera'nın hışmından korktuğu için çocuğunu Thebai kenti duvarları dışına bırakır. Zeus'un yönlendirmesiyle Athena burada Hera'yla gezintiye çıkar ve 'bak ne güzel çocuk, zavallıya biraz süt ver' diye Hera'ya seslenir. Herakles Hera'nın sütünü öyle bir güçle emer ki, Hera onu acıyla kucağından atar. Hera'nın fışkıran sütünün gökte gördüğümüz saman yıldızı olduğu söylenir.












Herakles Athena'nın koruyculuğunda yılanı boğarken Zeus  ve Hera onu seyrediyor, falisk stamnosu, MÖ. 4.

Herakles üstün bir eğitim görmüştür. En iyi yaptığı işler ok atmak, araba kullanmak ve güreşmektir. 18 yaşına geldiği zaman Kitharion ormanlarında yaşayan ünlü canavarı öldürmüştür. Kendisine ödül olarak Thebai kralının kızı Megara verilmiştir. Bu kızdan üç oğlu olmuştur. Hera işe karışarak Herakles'i çıldırtmış, Herakles de karısını ve çocuklarını öldürmüştür.

Pythia: Delphi 'de Apollon Tapınağı 'ndaüç ayak üzerine oturup
Apollon'dan esinlenerek kehanette bulunan rahibe

Herakles tekrar kendine gelince bir odaya kapanıp kimseyle görüşmemiştir.Daha sonra hastalığının (mania)  geçmesi için Delphi'ye gitmiş, Pythia(Pythia: Delphi 'de Apollon Tapınağı 'nda üç ayak üzerine oturup Apollon'dan esinlenerek kehanette bulunan rahibe)ona kehanette bulunmayı reddedince Delphi'nin üçayağını çalmak istemiştir. 

Herakles 3 ayak kavgasıın betimlendiği Berlin müzesinde bulunan bir kase frizi


 Herakles, Apollon'la giriştiği üç ayak kavgasından sonra istediği cevabı almıştır: Döktüğü kan nedeniyle Tiryns'e gitmesi, kral Eurystheus'un emrine girmesi, oniki yıl ona hizmet etmesi ve onun vereceği emirleri yerine getirmesi  istenmiştir. Ödül olarak ta ölümsüzlüğe kavuşacağı bildirilmiştir.






Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.