Süt Tozuna Toz kondurmak.Süt Tozu İle Kahve Kremasını Karıştırmak.
SÜT TOZU İLE KAHVE BEYAZLATICISI (KREMASI) ARASINDA Kİ FARK
Geçenlerde iş yerinin yemekhanesine yemek yiyoruz. Gelen işçi arkadaşlar hangi masa boş ise (ya da en çok gevezelik nerede yapabilecekse) orayı seçer. Hiç memnun olmayan tipler vardır ya bilirsiniz. Sırasıyla yemeğe, ekmeğe, tabağa çanağa yoğurda her şeye bir bahane buldu. “bu yoğurt değil, süt tozundan yapılıyor bu dedi” dayanamadım; süt tozunun öyle ucuz ve kimyasal bir madde olmadığını söyledim.
Süt tozu faydalı mıdır? |
Hatta yoğurtçuluk yapan bir arkadaşım oluğunu, köylerden süt topladığını anlattım. Kime anlatıyorsun nafile. Klasik köy, anam, doğal değil, İsrail, lafları döndü durdu masada. Cehaletin en güzel tarafı bu; önce kafanda kurgula kendin inan millete de inandır. Tabii ki bizim yapacağımız inanmak değil araştırmak olacak.
Öncelikle süt tozu ve peynir altı suyu tozunu ayırmak
gerekiyor.
Bildiğim kadarıyla süt tozu Amerikan askerlerine erzak olarak
veriliyor ilkin. Taşıması kolay, koy iki üç kaşık karıştır suya ardından iç.
Süt tozu ortalama 9 kilo sütten 1 kilo süt tozu elde ediliyormuş. Yılmaz
ÖZDİL’İN de bu konuyla ilgili bir yazısı var okumanızı tavsiye ederim http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/sut-tozu-1083366/
Anlayacağınız kahvelerimize kattığımız aslında süt tozu değil.
Zaten çoğunda kahve kreması yada kahve beyazlatıcı yazıyor. Süt tozu olabilmesi için 1 kg kremanın 10 kg süt fiyatına eşit olması gerekiyor en azından.
En önemli firmanın bile sayfa reklamında şu cümle var.
“Bilindiğinin aksine, COFFEE MATE bir süt tozu değil, kahvelerinizi lezzetlendirmek için üretilmiş özel bir kahve kremasıdır. Bitkisel içeriklidir. Kahvenin doğal kokusunu kaybetmeden yumuşak bir içim keyfi yaşamanızı sağlar.”En azından alırken süt tozu yerine kahve kreması deyin; kendinizi kandırmayın. Yada daha kolayı küçük 250 ml’lik sütler alın gün boyu kullanın.
Süt tozunun amca oğlu peynir altı tozu nedir peki?
Peynir
yapım aşamasında süt, peynir mayası ile, kendi kedine ekşitilme ile veya asit
katma yöntemiyle pıhtılaştırılır.(topak topak olup suyundan ayrılır)
Peynirin esasını oluşturan pıhtı dışında geriye kalan yeşilimsi sarı
renkteki kısım ise peynir altı suyu olarak adlandırılır. Yani
basitçe peynirden arta kalan sıvı. Oldukça geniş bir kullanım alanı olan peynir
altı suyu, hem sağlıklı hemde besleyicidir. Ortalama 6-12 kg sütten 1 kg peynir
üretilir. Kaşarda örneğin 11 kg civarıdır. Doğal olarak da peynir altı tozu da bu
sıvıdan elde ediliyor. Protein tozundan, bebek mamasına; tıptan, kozmetiğe
çeşitli alanlarda karşınıza çıkıyor. Benim gibi ürünlerin içindekiler kısmını
okursanız sıkça karşılaşırsınız.
Arkadaşın anlamamak istediğini biz tercüme
edelim. Yoğurda süt tozu koymuyorlar. Yağı alınıp tereyağ yapılan sütün yoğurdu
biraz gevşek oluyor. Bunun koyulaştırmak içinde çeşitli katkı maddeleri
kullanılıyor. Yani tozdan, yapay bir yoğurt yapılmıyor. Nelerden yapılığını
merak eden arkadaşlar, ayrıca bakabilirler. Ne kadar sağlıklı olduğuyla ilgili şu yazıyı okuyabilirsiniz. Güzel yoğurt için en iyi en sağlıklı hatta en doğal sütü bulmanız yeterli değildir.
Fakat tek taraflı bilgi. Ben ciddiye almadım. Ve kesinlikle UHT ürün tüketmiyorum, sizde tuketmeyin. Doğal süt bulamiyorsaniz marketlerde cam şişedeki günlük sütleri tercih edin. Yogurdunuzu ve kefirinizi kendiniz mayalayin. Doğadan marka probiotikleri tercih edebilirsiniz. Endüstriyel Yoğurt Neden Bozulmuyor ? bu da ciddi ciddi düşünmemiz gereken bir konu.cam şişede süt alıp mayalamak çok ekonomik olmasa da daha sağlıklı. her yanımızın plastikle örüldüğü bu dünyada bol bol cam şişe sahibi de olursunuz; fenamı?
9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir. peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması Peynir altı suyu, peynir üretiminde kovalarının dibinde biriken, arta kalan sudur. Bazı ülkelerde içecek olarak tüketilir. Gıda endüstrisinde yiyeceklerin protein değerinin artırılması için toz haline getirilerek katkı maddesi olarak kullanılır.
Fakat tek taraflı bilgi. Ben ciddiye almadım. Ve kesinlikle UHT ürün tüketmiyorum, sizde tuketmeyin. Doğal süt bulamiyorsaniz marketlerde cam şişedeki günlük sütleri tercih edin. Yogurdunuzu ve kefirinizi kendiniz mayalayin. Doğadan marka probiotikleri tercih edebilirsiniz. Endüstriyel Yoğurt Neden Bozulmuyor ? bu da ciddi ciddi düşünmemiz gereken bir konu.cam şişede süt alıp mayalamak çok ekonomik olmasa da daha sağlıklı. her yanımızın plastikle örüldüğü bu dünyada bol bol cam şişe sahibi de olursunuz; fenamı?
kahve kreması kullanmıyorum. ama bende kremayı süt tozu sanıyordum. :))
YanıtlaSilYararlı oldu teşekkürler
YanıtlaSilTürkçemize yerleşen bazı kelimeler daha sonra yanlış olarak da kullanılıyor. Süt tozu da buna en güzel örnektir. Toz kelimesi yüzünden sanırım kötü olarak düşünülüyor.
YanıtlaSil