Header Ads


ANTAKYA LAHİTİ



Hatay ili. Antakya ilçesi. 2. mıntıka 487 parsel sayılı taşınmazda yapılan bir temel hafriyatı sırasında bulunmuştur. 5 gün süren bir çalışma ile  lahit çıkartılarak müzeye getirilmiştir. Sidamara tipi (sütunlu)  lahit için Hatay Arkeoloji Müzesi’nde özel salon yapılmıştır.
Antakya lahiti
Lahit resimlerine ulaşmak için   http://www.antakyarehberi.com/tarih/arkeoloji.htm

1993 yılında Antakya'nın Kışlasaray Mahallesi'nde gerçekleşen bir inşaat çalışması sırasında tesadüfen bulunan Antakya Lahiti milattan sonra 3. yüzyıla aittir. Lahit, sidemara tipi olarak adlandırılan gruptandır. Aslında Sidemara, Konya'daki antik bir yerin adıdır. İlk defa bu yörede bu tür lahit uygulaması görüldüğü için bu adı almıştır. Antakya Lahiti'nin mermeri Afyon yöresinde bulunan İsce Hisar mermer yataklarından çıkarıldığı için lahitin de Afyon'da yapıldığı kabul ediliyor. Lahit 243 cm uzunluğunda, 122 cm genişliğinde ve 120 cm yüksekliğindedir.
Antakya Lahiti Genel Görünüm


Lahit içinde  Roma dönemine ait, Alpin ırkından olduğu anlaşılan biri erkek ikisi kadın üç yetişkinin iskelet bazı küçük buluntuları zarar görmeden açığa çıkarılmış ve müzede özel bir odada sergileniyor.  lahitin dış yüzeyi hem aile fertlerinin yaşayışını hem de mitolojik öyküleri anlatan kabartmalarla süslenmiştir. Ön cephede aile fertleri resmedilirken, küçük cephede adak sahnesi işlenmiş. Lahitteki erkek ava meraklı olduğu için diğer uzun bölümde de av sahnesi işlenmiş. Öteki küçük bölüm de ise kişilerin gençlikten olgunluğa geçişteki vaftiz sahneleri yer alıyor. Lahitin kapağında ise karı kocanın mermerden yapılmış yatar vaziyette heykelleri bulunuyor. Erkeğin kafası çalışmalar sırasında bulunamamış kadının yüzü ise heykeltıraş tarafından işlenmemiştir. Bu lahit bir aile mezarı olarak kullanılmış ve farklı dönemlere dair paralar bulunmuştur.

Konu için Çağlar'a Teşekkürler.
http://haziraneczanesicinema.blogspot.com/

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.