Header Ads


AKIL KURCALAYAN HİKAYELER:Kral Kandaules ve Karısı


Karun kadar zengin tabirini sanırım çoğunluğumuz biliriz işte bu Karun'nun asıl adı Kroisos'dur ve parayı bulan Lidya'lıların kralıdır. Hikaye doğrudan onunla ilgili değildir. Büyük büyük babasının babası ile alakalıdır. Bu Karun'un Büyük büyük babasının babasının tahta geçişini anlatır, anlatmasına ama bilenlerin hep kafasını kurcalamıştır bu hikaye. 

Gyges(Güges, Giges ) bundan yaklaşık 2700 yıl önce Lidya ordusunun değerli komutanlarından ve Kral Kandaules'in de has askerlerindendir. Bu Kandaules'in garip ve anlaşılmaz bir huyu vardır. Karısını çok seviyor ve onu dünyanın en güzel varlığı olarak görmekte fakat bu güzelliğinde gerçek olduğunu ispatlama çabasında içi içini yiyormuş. Gel zaman git zaman zaten ağzından düşürmediği"Benim karım şöyle güzel, benim karım böyle güzel,  diye Gyges'e anlatmaktan usanmamış. Sonunda bir gün Gyges'e şunları söyler:

zira başına bir bela gelmesi gerekiyordu– "Gyges, karımın ne kadar güzel olduğunu söylediğim zaman pek inanır gibi görünmüyorsun (çünkü kulak göz kadar öğretemez doğruyu insana). O halde onu bir de çırılçıplak gör."
 – Öbürü karşı koydu: "Efendim," dedi, "ne yakışıksız bir şey yapmamı istiyorsun. Efendimin karısını çırılçıplak seyretmek olur mu? Bir kadın üstünü çıkardı mı, utancından da soyunmuş olur. İnsanoğlunun namus kurallarını bulmasından bu yana çok zaman geçmiştir, bunlardan öğrenilmesi gereken bir tanesi de şu: Yalnız senin olana bak. Bütün kadınlar arasında en güzel olanının seninki olduğuna inanıyorum ve yalvarırım benden bu kadar ağır bir suç işlememi isteme." Bu sözlerle işi atlatmak istiyordu, sonradan başına bir iş açılmasından çekiniyordu çünkü.


Lidya kralı Kandaules, karısının çıplak halini gizlice  Gyges'e göstermesi Tablonun yapılış tarihi 1830 ressam William Etty (1787–1849)
Lidya kralı Kandaules, karısının çıplak halini gizlice  Gyges'e göstermesi
Tablonun yapılış tarihi 1830 ressam 
William Etty (1787–1849)
Ama Kandaules şöyle cevap verdi: "Korkma Gyges ve bunları seni denemek için söylediğimi sanma, karımın sana fenalığı dokunsun diye de değil; öyle yaparız ki, o senin kendisini gördüğünün farkına bile varmaz. Yattığımız odanın kapısının arkasına gizlerim seni, benden sonra o da gelir yatmak için. Kapının yanında bir koltuk vardır, üstündekileri birer birer çıkarıp oraya koyar, sen de onu kolayca görürsün. O, koltuktan yatağa doğru yürürken arkasını sana dönmüş olacaktır, ötesi sana kalmış bir şey. Yalnız dikkat et, kapıdan çıkarken seni görmesin." 
Öbürü baktı ki, kurtuluş yok. "Olur" dedi.
Kandaules yatma zamanı geldiğine hükmedince Gyges'i odaya götürdü, hemen arkadan kadın da geldi, içeri girdi, soyundu. Gyges hayranlıkla seyrediyordu. Yatağa yatmak için sırtını döndüğü zaman, gizlendiği yerden çıktı ve usulcacık kaçtı. Ama kadın gördü onu çıkarken. Bu işin kocasının başının altından çıktığını sezinlediği için hiç ses etmedi, utancından açılan yaranın farkına varmamış göründü, ama bunu Kandaules'e ödetmeyi koydu aklına. Zira Lydia'lılarda, hemen bütün barbarlarda olduğu gibi, çıplak görünmek büyük ayıp sayılır, hatta erkekler için bile. Bir şey belli etmiyor, sesini çıkarmıyordu. Ama sabah olunca en güvendiği adamlarını ayırdı, onlara görevler verdi ve birisini gönderip Gyges'i çağırttı. O da bir şey bildiğini pek sanmadığı için, emre uyup gitti, ilk defa olan bir şey değildi, kraliçe her zaman yanına çağırırdı onu.
Karşısına çıkınca kadın ona şunları söyledi: "Senin için iki yol var Gyges, birinden birini seçebilirsin, hangisini istersen onu yap. Ya Kandaules'i öldür, beni de Lydia krallığını da al ya da Kandaules'e hoş görüneyim diye görmemen gereken şeylere bir daha gözlerini kaldırmaman için, hemen şimdi ölmeye hazır ol. Evet, ikinizden biriniz geberecek, ya seni bu suçu işlemeye zorlamış olan o ya da beni çıplak görmekle edep dışına çıkmış olan sen.
" Gyges, önce kulaklarına inanamadı, sonra böyle bir seçime zorlanmaması için yalvardı, ama razı edemedi ve baktı ki durum kötü, ya efendisini öldürecek ya da kendisi başkalarının eliyle ölecek, kendi canını kurtarmayı yeğ buldu. O zaman şöyle dedi: "Mademki istemediğim halde beni efendimi öldürmeye zorluyorsun, öyle olsun. Ama izin ver de bu işi nasıl yapacağım onu da bileyim."
Kadın cevap verdi: "Beni sana çıplak gösterdiği yerden saldırırsın, uyku onu senin elinin altında tutar."
Karar verildi ve gece olunca (Gyges'i bırakmamıştı, hiçbir çaresi yoktu savuşmanın, ya kendisi canından olacaktı ya da Kandaules), kadının peşine düştü odasına kadar. Kadın eline bir hançer tutuşturdu, gene o kapının arkasına gizlendi ve Kandaules uyuyunca, ses çıkarmadan yanaştı ve vurdu. –Kadın ve krallık Gyges'in oldu.


Gyges tam 38 yıl Lidya'lıların kralı oldu anlatsanız inanılmayacak akla hayale sığmayacak bir yöntemle Kandaules'in karısının güzelliğine duyduğu aşırı sevdası bir ülkenin ve adamın kaderini değiştiriyor. Karısının ise adı geçmiyor.
Çok başka kaynaklara bakıldığın da bir isim çıkıyor karşımıza:Misya (Çanakkale yöresi) hakimi Arnossus'un kızı Tudo 

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.