Header Ads


TUNÇ SOYER VE AŞKLA İZMİR: Bir Başarı Hikayesi Seferihisar


Tunç Soyer, Adalet ve Kalkınma Parti'lilerin devamlı Tunç Soyer başlığı altında algı oyunu yaptıkları ve seçime kadar rahat vermeyecekleri düzgün eğitimli zeki ve sosyal adam. 

Tunç Soyer İyiliği paylaşmayı ve dağıtmayı bile adam.

Tunç Soyer Seferihisar'a başkan olarak seçildiğinde önceki dönem 1999-2009 yılları arasında Seferihisar'ın nüfusu 35 binlerden 28 binlere düşmüş şimdi ise 44 bine yaklaşmaktadır.
Tunç Soyer Seferihisar başkanlığı döneminde Seferihisar'ın nüfusu yaklaşık 16 bin kişi artış göstermiştir. https://www.nufusu.com/ilce/seferihisar_izmir-nufusu Kendisinden önceki başkanın 10 yıllık döneminde ise 7 bin kişi civarı azalmıştır. http://www.yerelsecim.com/ILIlceNufus.asp?ID=35   

Tunç Soyer Seferihisar'a başkan seçildiğinde ilerleyen bir Seferihisar yerine giderek küçülen bir Seferihisar teslim alarak onu Türkiye'de ve Dünya'nın birçok ülkesinde özellikle Avrupa birliği ülkelerinde tanınır hale getirmiştir. Büyükşehir yasasıyla ilçe belediyelerinin yetkisinin çok az olmasına rağmen Tunç Soyer yetkilerinin çok üstünde işler yapmıştır. İmar yetkisi, ulaşım, su, hepsi Büyükşehir’in geriye ilçe belediyeleri çöp toplayıp, yapı kullanma izin belgesi veriyor. İlçe Belediye başkanlarının zaten çok yetkisi yok ama o ilçenin sorunlarını en iyi ilçe belediye başkanları bilir. İşte Tunç Soyer bu sorunları bilerek 10 yıl önce adı duyulmamış bir köy kasaba büyüklüğünde bir ilçeyi tanınır hale getirdi. 

Tunç Soyer'in başarılarının somut örnekleri bunlarla da kalmıyor, Seferihisar'a geldiğinde turizm potansiyelinin farkında olarak yatırımları yapmıştır ve turizm yatırımcılarını Seferihisar'a çekmeyi başarmıştır. Tunç Soyer başkan olmadan önce 1500 turist kapasitesi olan kenti 6 bin kişilik kapasiteye çıkarttı. 

Tunç Soyer kısıtlı imkanlarla termal enerji için adımlar attı ve 1. etabı tamamlayarak 2. etap çalışmalarına devam etti büyükşehir başkanı olduğunda ise en kısa zamanda Seferihisar'lıları termal enerji ile buluşturacaktır. 


Bugünlerde Adalet ve Kalkınma Parti'sinin belediye tanzim satışları muhabbetinden çok önce üretici pazarlarını kurdu, kooperatifleri destekledi, birlikler oluşturdu. Kentin üreticisini aracılardan, komisyonculardan uzak tutmak için elinden geleni ardına koymadı. 1985 yılında yapılan imar düzenlenmesinden dolayı mandalina bahçelerine verilen imar imkanlarını kullanmak isteyen vatandaşlarına mandalinayı, zeytini, üretimi bırakmayın diye bir yalvarmadığı kaldı ama maalesef paranın sıcak yüzüne yenik düştü ve Seferihisar merkezinin içinde kalan nice mandalina bahçeleri, zeytinlikler kolay para kazanma peşinde olanların talanına uğradı. O yılmadı 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını yaparken, hem 25 binlikte hem de 100 binlikte ön görülen nüfus artışını kabul etmeyip, daha az yoğunluğun olduğu bir yapılaşma olması için ısrar etti. ancak, artık kentlerin geleceğiyle ilgili tüm üst ölçek planları çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yapıldığı ve ilçe belediyelerinin üst ölçekli planlara aykırı uygulama planı yapması mümkün olmadığı için; siz ne kadar tarıma, turizme, yatay büyümeye sonsuz destek verseniz de bu planlarla var olan tarım alanları ve arazileri başka kentsel işlevlere dönüşüp imara açtırıyor.

Seferihisar son 30 yılın en çok yağışını 2019 Ocak ayında almıştır ve buna rağmen üç dört bölgeden başka bir alanda hayatı olumsuz etkileyecek bir durum yaşanmamıştır. Alt yapı eksikliği olan bir kentte hatta bu yüz ölçümü çok büyük bir kentte böyle yağmurda çok daha kötü sonuçlar olurdu. Tunç Soyer'den bu imkanlarla sıfır sorun beklemek mucize istemek gibi bir şeydir. 


Kaldırımlar ve erişilebilirlik konusunda ise en büyük eleştirileri almıştır. Tunç Soyer kaldırım düzenlemesine gittiği her yerde bir bakmışsınız yeni bir bina yapılmaya başlanmış, ya yerinde dönüşüm adıyla, ya da parselin değeri artmasıyla müteahhitlerin biran önce inşaat yapma hevesiyle yaptıkları inşaatlar kaldırımları ve yolları çökertmiştir. Siz her düzelttiğiniz de o inşaatlar ve yenileri tekrar tekrar bozmaktadır. Tunç Soyer ilk göreve geldiğinde çarşı merkezini araç trafiğinden arındırmak için karar aldı ve en büyük tepkiye esnaflardan aldı hatta söylentilere göre onu çekemeyenler kışkırtıkları esnafı üzerine bile yürütmüşler. Tunç Soyer'in burada tek hatası Seferihisar esnafına ve halkına güvenmesidir. Tunç Soyer esnafın ve halkın bu uygulamaya sahip çıkacağına inanarak bu yolu trafiğe kapatmış ama o dönemin esnafı ve halk onun öngörüsünü görememiş ve kışkırtılarak Seferihisar'ın elinden erişilebilir bir kent olma fırsatını almıştır. Tunç Soyer yine paranın sıcak yüzüne karşı yalnız kalmıştır. Bu olaylara rağmen değeri on milyonlara ölçülen eski belediyenin olduğu arsayı park alanı olarak Seferihisarlılara bırakmıştır. Büyükşehir ile birlikte meydan düzenlenmesini geç olsa da ikinci beş yıla girdiği dönemde bitirtebilmiştir. Tunç Soyer, Seferihisar'ı  İzmir'in mavi bayrak sayısı en fazla olan ilçesi haline getirmiştir. Erişilebilir deniz ve sahil oluşturmak için projeler hayata geçirmeye başlamıştır. 

Tunç Soyer, Seferihisar Belediyesi ile birlikte, Seferihisar’ında toplam değerini de büyüttü. Kentler rant yaratır. İyi yönetici bir yandan bu rantı yani kentin toplam değerini büyütür bir yandan da bu değeri adil bir şekilde dağıtır. Tunç Soyer bu değeri adil bir şekilde dağıtmıştır.

Tunç Soyer ve CittaSlow artık özdeşleştiği için konuyu uzatmaya bile gerek yok.

Tunç Soyer'in ilkeleri ise şu anki iktidara çok uzak ilkeleridir. Tunç Soyer: 'sadece haramiler ve hırsızlarla arasında kalın kırmızı bir çizgi olacak şekilde davranış sergilemeyi ve onun dışında herkesi kucaklayacak bir duruşu vardır.  Siyaset yapmasının en önemli nedeni ise, Türkiye’nin mevcut hakim siyaset kültürünü hak etmediğine dair inancıdır. Bu kültürü tanımlamak gerekirse, iktidarın yaptığı gibi, ayrıştırmacı, seviyesi çok aşağılarda, karşı tarafın iş yapmasını engellemek ve karalamak üzerine kurulu bir kültürdür. Dileriz İzmir'den başlayarak bu anlayış değişecek ve performansın, başarının yarıştığı, kimsenin kuyusunu kazmaya çalışmadığı, sevgi ve saygının hakim olduğu bir siyaset kültürü Türkiye'mizin güzel insanlarına layık bir şekilde bu topraklara boy verip büyüyecek, güçlenecektir.

Nihat Zeybekçi İstifa Edecek mi? yazımızda ilginizi çekecektir.


Tunç Soyer Aşkla, Canla, Başla ve Gururla İzmir'e İzmirliye daha yaşanabilir bir dünyanın mümkün olduğunu göstermeye çalışırken onu kendi rantlarının önünde engel olarak görenler Tunç Soyer'e İzmirle alakalı olmayan her konuda saldırıyorlar, yerel haberlerde çıkan yalan ve isnatsız haberleri iktidardakiler de isnatsız olduğunu kendileri de bildiği için vuracak yer yok çıldırması  içinde çamur at izi kalsını sosyal medya ve basına havale etmiş kendi belediye başkan adayı ve parti yönetimindekiler yine ayrıştırmayı, yine kini nefreti ağızlarına alarak Tunç Soyer'e saldırıyorlar belki kendi seçmenlerini biraz daha yanlış bilgilerle doldurarak onları Tunç Soyer karşıtlığı için kullanabiliriz diye düşünüyorlar kazanamayacaklarını biliyorlar ama dertleri kazanmak değil zaten ne kadar çok zarar verirsek o kadar iyinin derdindeler. Saldırdığınız konuların İzmir'in projeleri ile ne alakası var, İzmirliye ne faydası var sizin kimlerle neler yaptığınızı İzmirli çok iyi biliyor. Siz yalnızca size büyük bir saflıkla inanmış güzel insanlarımızın saflıklarını kullanarak onları ikna ettiğinizi düşünürsünüz ama o güzel insanlarda sizin zenginlik içinde yaşarken kendilerinin geçim derdine düşmelerini sorgulamalarına az kaldı. 

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.