Bildiğin halde şaşırma olayı ya da bildiğini bir an unutma: Jamais vu
Hiç tanıdık olmayan bir durum veya şeyle karşı karşıya kaldığınızda, kendinizi hiç açıklanamayan bir kopukluk, hayret duyma veya gizlilik hissine kaptırdınız mı? Bu yaşadığınız duygu Jamais vu(Jema vü) olabilir hatta Jema vü'dür.
Jamais vu terimi , psikologlar ve sinirbilimciler tarafından, tanıdık bir durumun sizi ilk kez deneyimlemiş gibi hissetmesini sağlayan zihinsel bir etki tanımlamak için kullanılır. Bu nedenle Jamais vu terimi , tanıdık nesneler, olaylar veya insanlar birkaç dakika boyunca size garip ve yabancı görünebilir . Akılcı zihniniz , bu durumu ilk kez deneyimlemediğinizin olamayacağını bilmesine rağmen olur .
Nedir Bu Jamais Vu?
Olasılıkla bu garip zihinsel durumu hayatınızda en az bir kez deneyimlediniz. Jamais vu'ya en tipik örnek (jamais vu'nun kendisi hiçbir zaman tipik olmasa da) tanıdık bir kelimeyi duyduğunuzda veya duyduğunuzda ve gerçek gelmiyorsa olur. Belki bu kelimeyi kullandığından beri bir süre geçti. Ya da siz ya da bir başkası bunu defalarca tekrarlamış olabilir. Birdenbire herhangi bir anlam ifade etmekten vazgeçiyormuş gibi geliyor ve siz onun varlığını sorgulamaya başlıyorsunuz. Tanıdık geliyor? Jamais vu (Fransızca'dan - “ hiç görülmedi,olmadı,yaşanmadı”), daha iyi bilinen muadili - déjà vu'nun (yine Fransızca'dan “ zaten ” görüldü,tekrar oldu,tekrar yaşandı ))zıttı olarak algılanan oldukça nadir görülen bir olgudur. Her ikisi de epilepsi ve diğer nöropsikolojik koşulları olan kişilerde yaygındır.
Tavsiye yazı : Yaradılış Hikayesi: Yaratıcı Evreni Terk Etti
Aynı zamanda, bu zihinsel etkiye eşlik eden duygu ve semptomların kısa süreli hafıza kaybı ile benzerlikleri vardır . Bununla birlikte, bu iki durumun nörofizyolojisine dalarsanız, aralarında çarpıcı farklılıklar vardır. Örneğin, jamais vu etkisi aniden ve bir neden olmadan bir kişiye olur . Aynı zamanda, hafıza kaybı (kısa süreli bile olsa) fizyolojik nedenlere (travma, şok veya nörolojik hastalık) sahip olma eğilimindedir.
İşte bir jamais vu örneği:
Yakın bir arkadaşınızla sohbet ettiğinizi düşünün. Birdenbire, onun hakkında bildiğiniz her bilgi parçasının bir kaç dakika için açıklanamayan bir şekilde zihninizden kaybolduğunu hissediyorsunuz. Böylece, gerçekten iyi tanıdığınız bir kişi size kendisini bir yabancı gibi hissettirmeye başlıyor . Birkaç saniye sonra her şey normale dönüyor. Bu belirsiz zihinsel durumun konusu budur - belirgin bir nedeni yoktur. Aslında, “ Matrix ” filminin yayınlanmasından sonra , sinirbilimciler bazen jamais vu ve déjà vu'nun “ matristeki aksaklıklar ” olduğu üzerine şakalar espriler bile yapıyorlar. Matrix'te bir anlık elektrik kesintisi ağa bağlanmayı durduruyor ve bilgi akışı olmadığı için kişi bir anlığına hiçbir şey bilmiyor moduna geçiyor.
Jamais vu beynimize bu durumu yaşatıyor aslında. |
Jamais vu hakkında bir diğer önemli şey, hissettiğiniz doğurganlığın sadece burada ve şimdi için geçerli olduğudur . Duyu organlarınız gördükleriniz, duyduklarınız vs. hakkındaki bilgileri sinir yolları üzerinden aktarmaya devam eder. Yine de, beyin gerçeklikten kopuyor . Öyleyse bu şekilde düşünürsek, jamais vu gerçekten bir bilgisayar sistem hatası gibi görünüyor.
Jamais vu yaşadığınızda bağlantı kopar. |
Her iki zihinsel fenomen jamais vu ve déjà vu'de benzer nitelikte görünüyor.
Jamais vu ve deja vu karşıt fenomeninin yanı sıra, hala bilime açıklanması gereken gizemi kalıyor. Bilim adamlarının bu zihinsel etkileri araştırırken karşılaştıkları ana zorluk, bu durumları laboratuarda teşvik etmenin zor - ki bu imkansız olmasa da - olmasıdır. Örneğin, çalışma katılımcılarında jamais vu'ya neden olmak için araştırmacılar bir dakikada birden fazla kez ortak bir kelime yazmalarını sağlar.
Tavsiye yazı : Renklerin Psikolojimize Etkileri İle İlgili Sosyal Deneyler
Sonuçta, her iki fenomen de beynimizin aşinalık ve yenilik sinyallerini algılayış şekliyle yapmak zorunda . Jamais vu veya déjà vu yaşadığımızda, bilinmeyen bir nedenden dolayı, beyinlerimiz bu sinyalleri doğru şekilde yorumlayamıyor. Sinirbilimciler ayrıca, her iki zihinsel durumun da beynin hafıza ve bilgi işlem merkezlerini içerdiği konusunda hemfikirdir .
Hiç Jamais vu yaşadınız mı? Cevabınız evet ise, deneyiminizi bizimle aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
Yorum Bırakmak İster misiniz?