Header Ads


KAVONOZLARDA Kİ LEZİZ RENK CÜMBÜŞÜ

YAZ BİTERKEN BİRAZ DA KIŞA HAZIRLIK YAPMAYA NE DERSİNİZ? KIŞIN EN SEVİLEN TATLARINDAN BİRİSİ, HİÇ KUŞKUSUZ TURŞU... SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE, SICAK YEMEKLERİN YANINDA SUNULAN RENGÂRENK TURŞULAR.
HEM MİDEMİZE HEM DE GÖZÜMÜZE SESLENİR. GRİP, KANSER, ÜLSER GİBİ HASTALIKLARA KARŞI SAVAŞI DA TURŞUNUN FAYDALARI ARASINDA...

Kuru fasulye-pilav-turşu... Kışın bu lezzetli üçlüsünü sevmeyen var mı? Türk mutfağında özel bir yeri olan turşu, kış soğuğunda sıcak yemeklerle birlikte soframızı şenlendirir. Uzun zaman, lezzetli ama özellikle mideye zararlı olduğu düşünüldü. Gerçi kimse kavanozları süsleyen turşuları hayatından çıkarmayı göze almadı ama biraz kaygı duymadan da edemedi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, turşunun zarar bir yana, faydalı bir yiyecek olduğunu ortaya çıkarınca bu güzel kış lezzeti, sofralarımızda^ yerini hak ettiğini kanıtladı.

HANGİ TURŞU NEYE FAYDALI? 
Sebze ve meyvelerin belirli bir tuz oranıyla salamura edilmesi veya kendi öz suları içinde fermantasyona uğratılmasıyla yapılan turşu, bu işlem sırasında ortaya çıkan laktik asit bakterilerini içeriyor. Bu bakteriler pek çok hastalığı önlemekte çok etkili. Araştırmalara göre turşu bizleri grip, kanser ve ülser gibi hastalıklara karşı koruyor. Suyu iştah açıyor ve bilinenin aksine mide ekşimesini önlüyor. Kalın bağırsak başta olmak üzere vücut sağlığını koruyan turşudaki enzimler, kanser yapıcı enzimlerin aktivitesini engelliyor. Laktik asit bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle sık hastalanan çocuklara düzenli olarak yedirilmesi öneriliyor. Fermente edilmiş sebzeler, vitamin ve mineraller için de önemli bir kaynak. Turşunun genel faydalarının yanı sıra, özellikle bazı çeşitlerinin belli rahatsızlıklara yararı olduğu biliniyor.
Lahana turşusu ülser, kanser, kalp ve damar hastalıkları ve mide ekşimesini önlüyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığının ilacı ise acı biber turşusu. İştahsızlık çekenler, özellikle yeşil erik turşusu ve turşu suyu tüketmeli. Sarımsak turşusu kanser hücrelerinin çoğalmasını önlüyor. Pancar turşusu ise kansızlık ve hazım sorunu yaşayanlar için birebir. Ancak kalp-damar hastalıkları, ödem ve yüksek tansiyon hastalarının tuz tüketmesi sakıncalı olduğu için, bu kişilerin az tuzlu turşuyu tercih etmelerinde fayda var.

TURŞUNUN VATANI ASYA

Turşunun tarihi çok eskilere dayanıyor. MÖ 3'üncü yüzyılda Çin Seddi'nin yapımı sırasında fermente olmuş sebze tüketildiğine dair kayıtlar bulunuyor. Sebze ve meyveleri uzun süre korumak için geliştirilen yöntemlerden biri olarak turşunun, sirkenin bulunuşuyla birlikte gündeme geldiği düşünülüyor. İlk olarak Asya'da gıdaların saklanması için yapılan turşu, özellikle aylarca denizde kalan gemilerde tayfanın başlıca yiyeceğiydi. Denizciler kanalıyla bütün dünyaya yayılan turşu, bugün hâlâ en çok anavatanı Asya'da kullanılıyor. Türk mutfağında hemen her sebzenin turşusu yapılıyor ve 100'ün üzerinde turşu çeşidi mevcut. Özellikle kış mevsiminde turşu satan dükkânların vitrinleri çeşit çeşit turşuyla renkleniyor-, turşu suyu ayrıca tüketilen bir içecek olarak hem dükkânlarda hem de seyyar satıcılarda bulunuyor. Türk mutfağında salata yerine geçen turşu, Osmanlı'dan bu yana bir ustalık ve hüner olarak yemek kitaplarında yerini alıyor. Türkiye'nin farklı yörelerinde farklı şekillerde turşu yapılıyor. Biz de bu sayfalarda farklı turşu tariflerini sizlerle paylaşmak istedik.

KARIŞIK TURŞU (GÜNEYDOĞU MUTFAĞI)

KARIŞIK TURŞUNUN MALZEMELERİ:
• 5 kiloluk kavanoz için:
• 2 litre sirke
• 2 litre su 1 çay kaşığı limon tuzu Bol miktarda tuz
• Bir avuç nohut
• 4-5 baş sarımsak 1 kilo dolmalık biber 
• 1 kilo kornişon ve isteğe göre taze fasulye, acur ve yeşil domates
KARIŞIK TURŞUNUN HAZIRLANIŞI
Kavanozun dibine önce soyduğunuz sarmısakları sonra nohutu, daha sonra da yıkadığınız sebzeleri bıçakla delerek yerleştirin. Üstüne başka bir kapta karıştırdığınız su, sirke, limon tuzu ve tuz karışımını koyup ağzını kapatın. Serin bir yerde 20-25 gün beklettikten sonra turşunuz yemeye hazır olacaktır.
 SALATALIK VE BİBER TURŞUSU
Malzemeler:

• Yarım kilo sivri biber 
• 10 -15 adet küçük salatalık 
• 1 baş sarımsak
• 2 bardak sirke 
• Yarım demet maydanoz 
• Tuz (4.5 bardak suya 1 çorba kaşığı)

Hazırlanışı:
Salatalık ve biberler yıkanır. Çatalla bir-iki yerinden delinir. 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır. Biberler ve salatalıklar kaynar suya daldırılıp hemen çıkarılır. Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir. Haşlama suyuna sirke katılır.Sebzenin üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır. Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur.

1 yorum:

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.