Header Ads


ZAMANI DEĞERLENDİRMEK İÇİN PLANLAMA


 Zamanı değerlendirmek adına büyük sıkıntılar yaşamayan çok az kişi vardır, dünyada ki birçok insan zamanı iyi kullanamadıklarından şikayetçidir. Bir türlü de istedikleri şekilde kullanamazlar ve bu durum belli süre sonra büyük sıkıntılara sebebiyet verir. Zamanı iyi değerlendirememek yaşam kalitesini düşüren en büyük etkendir. Kötü kullanılmış bir zaman daha sonra insanın yapacağı işte sıkışmasına,  acele ile yapılmasına ve haliyle de o işleri daha iyi ve rahat bir şekilde yapabilecek iken  daha zor ve kötü bir şekilde yapılmasına neden olur
Resimin kaynağı http://www.turkboard.com/

Peki zamanı nasıl olacakta iyi bir şekilde kullanabileceğiz? 
Zamanı iyi kullanabilmek aslında bir alışkanlık meselesidir. Her iyi alışkanlıkta olduğu gibi zamanı iyi kullanabilmek için de bol bol tekrar etmek gerekir. 
-Güne hiçbir şekilde plansız başlamamak gerek, yapacağınız işleri mutlaka planlamanız ve güne o şekilde başlamanız zamanı iyi kullanmak adına güzel bir başlangıç olacaktır. 
-Yapacaklarınızı ve yaptıklarınızı mutlaka not alın, önemli işler için ön anımsatıcalar ayarlayın bu sayede yapacağınız işe önceden aklınızı hazır edersiniz pat diye yapacağınız işe girmezsiniz.
-Mutlaka günlük notlarınız olmalı, boş kaldığınızda bu notları gözden geçirip, gün içinde yapacaklarınız aklınızda kalmış olur.
- Teknolojinin nimetlerinden faydalanın, cep telefonunuzun ses kaydeci özelliği varsa mutlaka sesli notlar alın, yoksa bir tane ses kaydeci cihaz alın.
-Boş kaldığınızda oturuyorsanız veya ayakta iseniz lavaboya gidin, aynaya bakın geri dönün, kendinizi görmek rahatlatacaktır. Aynı zaman da gün içinde hareket etmek kan dolaşımını hızlandırır.Kan dolaşımı fazla oksijen fazla oksijen de daha iyi düşünmeyi sağlar.
-Zamanı kötü kullanmanın en büyük dostu boşluktur, siz boş kaldığınızda tembellik, boşlukla iş birliği yapıp zamanın nasıl geçtiğini fark ettirmeyecektir. Bu yüzden dinlenirken bile en azından gün içerisinde yaptıklarınızı aklınızdan tekrarlamak bile ertesi günün işini daha hızlı ve rahat yapmanızı sağlayacaktır.
- Önem sırasını belirlemek çok önemlidir. Önemsiz bir işe ayıracağınız zamanı iyi planlayıp önemli işleriniz için kullanabilirsiniz.
- Son olarak mutluluk zorla elde edilebilen bir duygudur, siz yeter ki yaşadığınızı hissedin, hayatınızın ipleri sizin elinizdedir. Mutlu olmak için bütün yeteneklere sahiptir insan, zamanı kötü kullanmanın diğer bir büyük sebebi insanın mutsuzluğudur.

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Aşağıda ayrıca zamanı iyi kullanmak için başka ipuçları da var artık kendinize göre yöntemleri yaratmak size kalmış.

Zaman kazanmak para kazanmaktır

İşimizi iyi yapmanın, iyi yaşamanın hatta paramızı iyi kullanmanın birinci koşul!? zamanı iyi yönetmektir. İşte örnekleri...

hiçbir şey eskisi gibi değil anık. Hepimiz iletişimin sınırsız imkanlarını özgürce kullanabiliyo- ruz. Cep telefonlarımızla bize ihtiyaç du- yulan her yerde hazır olabiliyor, bilgisayarlarımızla işlerimizi ofis dışında da yürütebiliyo- ruz. Eskiden bir şehirden diğerine gitmek sorun iken şimdi dünyanın bir ucundan diğerine gitmek en fazla bir buçuk günümüzü alıyor.    

 Bütün bu gelişmelere rağmen yine de insanların ' en çok yakındıkları konu, işlerini yetiştirmeye ya da kendilerine ayıracak yeterli zamanı bulamamaları. Peki bu çelişki neden? Aslında herkesin bildiği, çok basit gibi görünen bir ne- deni var. Evet, teknolojinin sunduğu imkanlarla mesafeler sorun olmaktan çıktı, iletişim hayal gücünıüzü zorluyor ama biz hala zaman yönetimini bilmiyoruz.Toplam üç saatte Türkiye’nin bir u- euıulan bir ucuna gidebiliyoruz ama .kü- tüphanemizi düzenlemek için üç saatimizi harcıyoruz. Zamanı iyi yönetmek, işimizı iyi yapmanın, iyi yaşamanın hatta paramızı iyi kullanmanın birinci koşulu. Birazdan okuyacağınız "zamanı iyi kullanma” stratejileri birçok kişiye saçma gelebilir ama bu tür kurallara uymanın insana zaman olarak geri döndüğü saptanmış. İşte bazıları; 
•Trafik her gün Ömrümüzden saatler çalıyor. Yapacak bir şey yok. Öyleyse tra- fik sıkışıklığında harcadığımız zamanı lehimize çevirmeliyiz. Otomobilin iç temizliğini bu süre içinde yapmaya ne der- siniz? Oto temizlik malzemeleri ile aynaları. konsolu, direksiyonu, radyo - teybi silip temizleyebilir, torpido gözünü düzenleyebiliriz. 
•Televizyonu ölçülü kullanmak zamandan büyük tasarruf sağlıyor. Evde sürekli açık bir TV, seyretmeseniz de dikkatinizi dağıtıyor. TV programlarını takip edip, sadece gerekli programlarda açmalısınız. 
•Alışverişte çok fazla zaman kaybettiğimiz bir gerçek. Cebimizde paramız ol- masa bile sağa sola bakarak saatler har- cıyoruz. Bu nedenle alacaklarınızın listesini çıkarmadan alışverişe çıkmamalıyız. • Evde zamandan tasarruf için kablosuz telefonlar biçilmiş kaftan. Telefonla konuşurken bir yandan evin tozunu alır, ortalığı toplayabilirsiniz. 
• Çocuğunuzun dersleriyle ilgilenirken de bir şeyler yapabilirsiniz. Siz mutfakta yemek yaparken, çocuğunuz size hayat bilgisi dersinde çalıştığı konuyu anlata- bilir. 
•Ev işlerini yaparken kişisel işlerinizi veya hobilerinizle gerçekleştircbilirsiniz. örneğin, yemek pişerken başında bekleyerek harcadığınız zaman içinde kitabınızı okur, cilt bakımınızı yapabilirsi- niz. Küçük zaman parçalarının size hayatınızın önemli bir kısmını kazandırdığını unutmayın.

Kaynak: 04.07.1998, Vitrin, Sayfa 4, Aile Bütçesi Şule Yücebıyık

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.