Header Ads


EN GÜZEL AVOKADO TARİFLERİ...

                Yaşlanmak kaçınılmaz bir gerçek, sağlıklı ve kaliteli yaşlanmak ise bizim elimizde. Eğer daha uzun süre yaşamak,genç görünmek,kendimizi iyi hissetmek istiyorsak öncelikle tembelliği bırakmamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Sağlıklı yaşam artık bir sır değil, iş ki harekete geçelim. Sağlıklı ve uzun ömrün ilk adımlarından sağlıklı beslenme hakkında bazı hatırlatmalar yapmak istedim. Sadece size değil tabi, öncelikle kendime.


Evet, doğru gıdaları seçmek kırışıklıkları, cansız saçları, yorgun vücudu onarır; kalp hastalıkları görme bozuklukları, eklem iltihapları, romatizma hastalıkları,tansiyon rahatsızlıklarına karşı savaşmamızda en büyük desteklerdendir tabi bağışıklık sistemini güçlendirip her türlü enfeksiyona karşı bizi korumasının yanı sıra fiziksel, zihinsel performansımızı arttırması da cabası...diye bazı kaynaklarda muhteşem gençleştirici gıdalar diye senelerce okuduğumuz ya da izlediğimiz besinleri deneyimleme vakti geldi bence .
             

Ben bu deneyimlemeyi yaşarken buradan da bazı besinlerin faydalarını bir kez daha hatırlatmak istedim.genç yaş almak dileğiyle paylaşıyorum:
3-4 gündür bir nevi kür haline getirdiğim bir besin ile başlamak istiyorum

AVOKADO
Besin öğeleri: B C E vitaminleri karotenoid potasyum çinko beta sitosterol


Orta Amerika kökenli bir meyve olup, günümüzde tüm tropik bölgelerde yetiştirilmektedir.bizde ikliminden dolayı Akdeniz bölgesinde yetişme alanı bulunur öyle ki öğrencilik yıllarımda Mersin de bazı apartmanların bahçelerinde ağaçları bulunurdu. Normalde tatsız olan bu meyveyi buz gibi ballı sütle karıştırıp müthiş bir enerji içeceği elde ederdik. Avokado ile ilk tanışmam ise bir balıkçıda tatlı olarak getirildiğindeydi. Avokado dilimleri muz dilimleri ceviz ve bal ile servis edilmişti.bu lezzetli tatlıdan sonra uzun bir süre avokadonun armut gibi tatlı bir meyve olduğunu sanmıştım taaa ki ham avokadoyu bir süre sonra alıp dişleyene kadar meğer tüm tatlı öğe balmış.fakat müthiş bir uyumları var benden söylemesi.
evet faydalarına dönelim:
Öncelikle çok güçlü bir antioksidan...ya bir antioksidandır gidiyor da neydi bu antioksidan?
metabolik faaliyetler sonucu oluşan serbest radikallerin oluşumunu önleyen kimyasal bir maddedir.
hoppala...peki serbest radikaller de ne oluyor:
           

Bedenimizdeki hücreleri parçalayarak hücrelerde büyük değişimlere neden olan, tahrip edici moleküler saldırganlara "Serbest Radikaller" adı verilirmiş.Ben demiyorum.bilirkişiden alıntı yapıyorum.örneklendirecek olursak Serbest radikaller, vücudun enerji üretimi gibi doğal süreçlerinde oluşabildikleri gibi, sigara, gübreler, haşere öldürücüler, ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve hava kirliliğine maruz kalma, fazla miktarda ilaç kullanımı gibi durumlarda da ortaya çıkabilirlermiş,yani kötü bişi bu serbest radikaller. işte antioksidan kimyasalı bu süreçte kahramanlaşıyor.süper...
değerli avokado meyvemizde daha neler var ki?
.C ve E vitaminleri ile yüklü bu meyve cildi nemlendirerek yumuşak esnek ve sağlıklı hale getirir,saçların parlamasına yardımcı olur.
ne yapıyordu bu B C E Vitaminleri kısaca:
B vitamini:sinir sistemini destekler ve beyin gücünü arttırır.
C vitamini:serbest radikallerin verdiği hasara karşı koyar ve cilt sağlığına yardımcıdır.
E vitamini:cildi nemlendirip onarılmasını sağlar.hafıza kaybını önleyicidir.kalbi korur.
peki bu üçü birleşirse avokadomuzda olduğu  gibi tüm bu yararların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir.
başka neler var bu müthiş meyve de...
omega 3 yağ asidi sayesinde kırışıklıkları önler ,beyin gücünü geliştirir.eklem ağrılarını tedavi eder.
omega 9 yağ asidi kaynağı olarak ta cilt için faydalı ve iltihaplanmayı önleyicidir.
bunlarla birlikte içerdiği yüksek miktarda ki antioksidan lutein kalp ve damar hastalıklarına ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
%7-25 oranında yağ içeren kaygan yumuşak dokusu ile avokado trigliserid oranını düşürürken iyi kolestrol seviyesini yükseltir içerdiği beta sitosterol sayesinde kötü kolestrolü düşürmektedir.
aynı zamanda yoğun lif kaynağıdır.kanı inceltmeyi sağlayan lineolik asit içerir.potasyum bakımından da en zengin gıdalardandır:kas kontraksiyonu ve sağlıklı kan basıncı için önemli olduğu gibi vücuttaki krampları engellemeye yardımcıdır.
avokado sadece o güzel meyvesi ile değil yaprakları ile de şifa saçmaktadır ki.böbrek taşı düşürmesi konusunda ki şifası bizzat öz abim tarafından deneyimlenmiştir.
1 bardak sıcak suya 3-4 kurutulmuş avokado yaprağı eklenir ve birkaç dakika demlenerek afiyetle tüketilir .ardından bir otobüsün en arkasına binilerek taşlı yollarda zıplatılarak seyahat edilir ve böbrek taşı ile vedalaşılır geçmiş olsun.
bir de avokado bağırsakları çalıştırırken yaprağı panzehir gibi kabız yapabilir aklınızda bulunsun.

hmm.unutmadan doğru avokado seçimi ve saklama koşulları da pek tabi önemli:
avokadoyu hemen tüketecekseniz.yumuşak olanlarını tercih etmelisiniz parmaklarınızla hafif bir kontrol yumuşaklığını anlamanıza yeterli olacaktır.avuçlayarak kontrol etmeniz meyvenin kararmasına neden olabilir.kararmış olanları tercih etmeyin besin değerlerinin öldüğü söylenir.
birkaç gün sonra tüketecekseniz diri olanları tercih edebilirsiniz.onları da olgunlaşması için renksiz poşette saklayabilirsiniz.avokado buzdolabında saklanmamaktadır.

bu kadar mükemmel içeriğin ardından avokado ile yapabileceğiniz birkaç leziz tarif ve olmazsa olmaz maske tarifi ile avokado hatırlatmalarına son vermekteyim.lütfen deneyimleyiniz çünkü birçok kişinin sandığının aksine hoş ve basit tariflerle avokado Türk damak tadımıza  oldukça uygun hale gelmekte ve uygun fiyatlı pazarlardan iri ve olgun avokadoları tanesini 1 tlden satın alabilirsiniz.afiyet olsun

meze  sos yada kahvaltılık olarak :
-1 olgun avokado
-1 diş sarımsak
-1/2 limon suyu
-tuz
avokado yağ oranı yüksek bir meyve olduğundan genelde yağ eklenmez.
avokado ortadan ikiye bölünür.çekirdeği çıkartılır.bir kaşık yardımı ile kabuğundan etli kısmı ayrılarak çatal yardımı ile iyice ezilir.sarımsak ezilir.limon suyu ve tuz eklenerek karıştırılır.
kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine sade olarak meze niyetine cipsle dipsos olarak tüketilebilinir.

tatlı olarak:
muz
avokado
bal
ceviz veya fındık
avokado soyularak yukarıda gibi ezilerek veya küp küp doğranarak hazırlanır .muz dilimlenir.üzerlerine bal dökülür onun üzerine de ceviz veya fındıkla servis edilir.

içecek olarak:
1 adet muz
2 kaşık bal
1 adet olgun hurma
donmaya yakın süt
1 avokado

hepsi blenderdan geçirilerek arzuya göre dondurmada eklenerek servis edilir.

salata olarak:
2 adet  soyulmuş küp doğranmış avokado
bolca çeri domates
2 avuç kuzu ıspanak
limon suyu
hardal
tuz
1 tatlı kaşığı hardal limon suyu tuz karıştırılarak sos hazırlanıp bir kase içerisindeki malzemelerin üzerlerine gezdirilerek servis edilir.

maske olarak:
(cildi canlandırmak için)
1 adet avokado
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı yoğurt
malzemeleri iyice ezip yarım saat buzdolabında bekletip yüzünüze ve elinize uygulayın 10dk.bekletip  ılık su ile temizleyin.

yarın yeni bir şifa kaynağı gıda önerisi için görüşmek üzere
düşünmek ve paylaşmak dileğiyle...


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.