Header Ads


Bebeğiniz işitme problemi yaşıyor mu?

Bebeğiniz işitme problemi yaşıyor mu?

Yenimahalle Devlet Hastanesi Başhekimi, Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Opr. Dr Uğur Yıldız, yeni doğan her bin bebekten 3'ünde doğuştan gelen veya yeni doğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeniyle işitme problemi yaşandığını söyledi. Ebeveynlere uyarılarda bulunan Opr. Dr. Yıldız, işitme problemi olan bebeklerin bu durumu erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından da ciddi problemlere neden olduğunu belirtti. Opr. Dr. Yıldız, "Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür" dedi.

Hastalığın görülme yüzdesi açısından bebeklerde işitme kaybının en sık karşılaşılan duyu bozukluklarından olduğuna dikkat çeken Başhekim Opr: Dr. Uğur Yıldız, şunları söyledi: "Yeni doğan bebeklerin işitme taramasından geçirilmesiyle konulan erken tanı ile tedavi ve rehabilitasyon imkanlarından en üst düzeyde yararlanmak mümkün olabiliyor. Çünkü normal dil ve konuşma gelişimi hayatın çok erken dönmelerinden itibaren bebeğin sesleri algılayabilmesine bağlıdır. İşitme kaybının olumsuz etkilerinin azaltılmasında, problemin erken teşhis edilmesi, erken işitme cihazı takılması ve işitme-konuşma eğitimine erken başlanması oldukça önemlidir."

-Duyu kaybı bulunan bebeklerin yüzde 90'ı normal işiten ebeveynlerin çocukları.

Yapılan araştırmalar sonucunda işitme kaybı bulunan bebeklerin önemli bir bölümünün herhangi bir risk faktörüne sahip olmadan sorun yaşadığını ifade eden Opr. Yıldız, "İşitme kayıplı bebeklerin yüzde 90'ı normal işiten anne babaların bebekleridir. Bu nedenlerle tüm yeni doğanlara işitme taraması yapılması önerilir" dedi.

-İşitme taramasında iki ayrı test tekniği uygulanıyor.

Opr. Dr. Yıldız, yeni doğan bebeklerde gerçekleştirilen işitme taramasında iki ayrı test uygulandığını vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"İlki; ROTOAKUSTİK EMİSYON testi; kulağa yerleştirilen bir probla kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yansımasını kaydetmeye dayalı test yöntemidir. Bu test birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.

Diğeri BERA TESTİ; Yeni doğan bebeklerde yapılan işitme taramasında ve işitme ile ilgili şüpheli durumlarda bebeklerin işitme değerlendirmesinde kullanılan işitsel beyin sapı cevapları testidir."

-Tedavi yönteminde işitme cihazının önemi.


İşitme kaybının varlığı kesinleşen bir bebeğe en kısa zamanda işitme cihazı uygulanması gerektiğini söyleyen Başhekim Opr. Dr. Yıldız, tedavi hakkında da şu bilgileri verdi:

"Özellikle konuşma seslerine en fazla duyarlı olduğu bu dönemde beyin, konuşma seslerinden yoksun bırakılmamalıdır. Bu nedenle, bebek doğar doğmaz işitme kaybının tanınması ve en geç ilk altı ay içinde, bebeğe özel seçilmiş işitme cihazı veya koklear implantın kullandı-rılmalıdır. Bununla birlikte bebek ve ailesi için özel eğitim süreci başlatılmalıdır. İleri ve çok ileri derecede işitme kayıplı bir bebekte işitme cihazı sıklıkla 3-6 ay kadar kullanılmakta, böylece bebeğin serbest alanda cihazlı ve cihazsız işitme eşiklerinin test edilmesi suretiyle bebeğin gerçek duyma eşiklerine ulaşılmaktadır. İşitme cihazıyla birlikte sözel uyaranlara duyarlılığının gelişmediği anlaşılacak olursa, zaman geçirmeden koklear implant uygulamasına geçilmelidir."


Kaynak: Büyükşehir Ankara,Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Faaliyetleri Hakkında Bilgilendirme Yayın Organı, Yıl :8 Sayı:353 29 Kasım-6 Aralık 2011 Sayfa: 14 
Nursen TURAN

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.